Voor de Jubileumkrant hadden we te maken met een beperkte ruimte om alle verhalen kwijt te kunnen. Dat geldt niet voor onze site natuurlijk!

  • Het is allemaal begonnen met je zoektocht naar de geschiedenis van de Leut Neut bonnen. Kunnen we stellen dat het enigszins ontploft is?

Tja, wat is ontploffen. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Toen ik begon had ik in ieder geval nooit kunnen voorzien dat het verzamelen van Leut Neut Bonnekes en het uitzoeken van de geschiedenis ervan me zoveel tijd en energie zou gaan kosten. Ook niet dat ondertussen wel heel veel plek in mijn huis gewijd is aan de geschiedenis van Bergse cafés.

  • Als je nu terugkijkt op die 25 jaar onderzoek wat komt er dan als eerste in je opborrelen?

Oef, dat is lastig. Misschien hoeveel geschiedenis er wel niet is als het om cafés of hotels in Bergen op Zoom gaat. Dat er bij heel veel mensen zoveel mooie herinneringen zitten (waar ze vaak en graag over praten), dat het eigenlijk raar is dat er nooit iets met de geschiedenis daarvan gedaan is. Dat het echt allemaal in de vergetelheid verloren dreigt te gaan.

  • Ben je het soms niet moe?

Dat valt eigenlijk wel mee, nou misschien heel af en toe wel eens. Maar ik heb ondertussen een oude hobby van me weer een beetje opgepakt waar ik dan wat meer mee bezig ben.

  • Wat beschouw jij als beloning voor al je werk?

Als er dadelijk een mooi boek (of misschien wel een set boeken) op de plank ligt, wat een feest van herkenning blijkt te zijn voor heel veel mensen. Waar mensen met plezier in willen kijken en lezen en er daardoor nog meer tevoorschijn komt aan informatie en materiaal dat bewaard kan worden. En als de collectie materiaal, die ik ondertussen opgebouwd heb, daardoor ooit een mooi onderdak kan vinden. Hetzij in een eigen museum of anders later op een goed plek in Bergen op Zoom waar alles voor het nageslacht bewaard kan worden.

  • Je bent eindelijk bezig met je boek over de Bergse horeca. Wat kan het Bergs publiek er van verwachten?  Maar ook wat verwacht jij van het boek?

Zoals hierboven al een beetje aangegeven, zal het waarschijnlijk voor veel mensen echt een feest van herkenning worden. Van meer als 400 adressen in de stad wordt zo uitvoerig als mogelijk de geschiedenis beschreven van de tijd dat er een café of hotel in het pand gevestigd zat (of nog steeds is). Van pak hem beet 1875 t/m nu. Daar zitten uiteraard veel oude (en nieuwe) bekende zaken tussen, maar ook veel zaken waar niemand, of toch heel weinig, ooit van gehoord hebben. Ook van deze laatste heb ik behoorlijk wat leuke gegevens teruggevonden en soms zelfs leuke anekdotes. Ook anekdotes komen veel terug in het boek. Tussen de 150 en 200 interviews hebben veel leuke zaken opgeleverd namelijk.

Verder komen in mijn verhalen over deze panden allerlei verenigingen tevoorschijn die er gevestigd waren. Van ‘dweilbends’ tot fanfares, van motorclubs tot sportclubs, van sociëteiten tot … nou ja, noem maar op. Verder komen natuurlijk de kasteleins/uitbaters volop aan bod en met regelmaat zal er een bepaalde vaste klant de revue passeren.
Het zal veel vertellen over hoe de horeca (voor wat betreft cafés en hotels dan) zich in Bergen op Zoom ontwikkeld heeft en wat die horeca betekende voor de mensen in de stad.

 

Wat ik er zelf van verwacht?... Tja, dat het aanslaat bij het publiek… in ieder geval gezien de reacties en vragen die ik nu al met grote regelmaat krijg. Verder hoop ik dat door dit boek er nog meer tevoorschijn gaat komen aan informatie en hopelijk veel materiaal uit die cafés of hotels. Het is zo zonde dat er daar al teveel van verloren is gegaan, terwijl de horeca voor onze stad toch zo belangrijk is geweest! Graag zou ik willen dat men nu eindelijk eens beseft dat materiaal uit deze bedrijfstak bewaard moet blijven. Het liefst in een museum.

  • Zou je dit karwei nog een keer doen als je het over mocht doen?

Ja, absoluut!

Ik krijg zoveel moois te horen van mensen waar ik mee spreek, dat ik daar niet over hoeft te denken. Vaak genoeg zegt men mij ‘eindelijk dat er daar eens aandacht aan gegeven wordt’. Misschien zou ik het van begin af aan wel anders oppakken, maar ik denk dat iedereen dat wel heeft die met een onderzoek begint.

  • Je hebt het altijd gehad over een museumcafé. Hoe zie jij dit ingericht en vind je dat er in BoZ zo’n plek moet zijn?

Zo als ik het zie, zou dit een echte oude bruine kroeg moeten zijn uit de jaren dertig of veertig van de vorige eeuw. Waar veel aan de muren hangt en er genoeg plaats is om vitrines weg te zetten voor al het materiaal dat er is. Waar mensen van de ene verbazing in de andere vallen en nooit alles in een keer kunnen zien. Ze zullen dus nog een keer terug moeten komen!

Met een tapvergunning erbij, zodat er ook een pilsje getapt mag worden, zou helemaaaal mooi zijn.

Eigenlijk zou er zeker zoiets in Bergen moeten zijn. Er is hier zoveel geschiedenis op dit gebied. En de stad heeft ook veel te danken aan zijn horeca, vergeet dat niet! Denk alleen maar aan ons verenigingsleven. En dan denk ik echt niet alleen maar aan alles wat met de vastenavend te maken heeft. …alhoewel een café- en vastenavendmuseum misschien wel heel mooi gecombineerd zou kunnen worden…

  • Je hebt naast een rijk arsenaal woord en beeld in de loop der jaren ook allerlei horeca voorwerpen verkregen. Hoe zie jij dit bewaard blijven voor het nageslacht en voor de stad Bergen op Zoom?

Tja, stiekem hoop ik dat ik zelf ooit nog eens een museum in zou kunnen richten. Of dit gaat lukken?... Waar ik in ieder geval de laatste tijd wel aan zit te denken is om alles onder te brengen in een stichting of zoiets, zodat de collectie zeker bij elkaar zal blijven en niet opgesplitst gaat worden. Mocht ik ooit met alles stoppen, dan zou mijn collectie in mijn ogen naar het Markiezenhof Historisch Centrum moeten gaan. Daar kan het in ieder geval bewaard blijven voor de stad Bergen op Zoom. Tenzij het ondertussen al een permanente bestemming in een museum heeft gevonden.

  • Als je terug kijkt op wat je tijdens die 25 jaren hebt mogen beleven, waar ben je het meeste trots op?

Weer een lastige. Misschien dat ik ondertussen zoveel geschiedenis en materiaal bij elkaar heb weten te krijgen. Dat ik met regelmaat andere mensen een plezier kan doen met het delen van die informatie. Op welke manier dan ook.

  • Wat ga je doen als je boek af is?

Ehh, 25 jaar vakantie nemen?... Nee, met deze hobby blijf ik gewoon door gaan. Wie weet wat er allemaal naar aanleiding van mijn boek nog tevoorschijn komt! Verder ga ik alle informatie die ik thuis heb eens heel goed ordenen. En heel mijn verzameling eens goed fotograferen en op een juiste manier digitaal vastleggen.

Hmm, er is trouwens wel iets waar ik al lang zin in heb. Vroeger deed ik behoorlijk veel fotograferen en tekenen. En met heel veel plezier. Fotograferen heb ik al een beetje weer opgepakt. Die twee hobbies ga ik na het boek echt weer eens goed op pakken.