Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: een Vruchtbaarheidspop.

 

De Mossi-vrouwen uit Burkina Faso (midden) dragen een mannelijke of vrouwelijke vruchtbaarheidspop als ze bewust een jongen en of een meisje willen baren. De hoop om van een zoon of een dochter te bevallen bepaalt of de pop mannelijke of vrouwelijke kenmerken heeft.

De houten vruchtbaarheidspoppen, door de Mossi ‘Biga’ genoemd, worden vreemd genoeg door de kaste van de smeden gemaakt.

 

Maar er is meer. Ook de meisjes lopen ermee. De poppen worden gebruikt om er al spelend mee te leren. Ze worden gewassen, gekleed, op de rug gedragen door de meisjes of op de grond gezet onder de ogen van de moeder.

De betekenis ervan is van een complexe, op het eerste gezicht tegenstrijdige, symboliek. Voor het meisje vertegenwoordigt de pop de kracht die er voor zal zorgen dat ze later een kind zal krijgen. Tegelijk is het de baby waarvoor ze later zal zorgen.

De vruchtbaarheidspop wordt overgedragen van moeder op dochter of van zuster naar zuster.

Zou ze ‘Barbie’ heten?

 

Het beeldje in het museum heeft geen armen en benen en de nadruk ligt op de afhangende puntige borsten. De pop is bekleed met leer en is omhangen met kauri’s en munten. Kauri’s zijn schelpen.

Het popje is 32 centimeter hoog en gemaakt rond 1960.

 

Dit object staat de hele maand juli centraal. Kom kijken in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum en ontdek nog véél meer.