Nog even een terugblik op een geslaagde processie in Bergen op Zoom.

 

 

Het was de 71e keer dat deze processie door de binnenstad van Bergen op Zoom trok. Maria Ommegang is een trekker van jewelste waarbij het publiek vanuit de verre omgeving komt. Langs het circuit hoorde je zelfs Engelse, Franse en Duitse stemmen.

 

Het thema van dit jaar was:’Met Maria bidden om Vrede.’ Als je eens goed langs het parcours keek zag je regelmatig mensen meebidden met datgene wat ze voorbij zagen komen. Er werd een kruisje geslagen, het hoofd werd even gebogen. Met name de oudere mensen leven intens mee met wat deze processie tocht biedt.

Ruiters met de vlaggen van Bergen op Zoom, het is één van de eerste acts die je aan je voorbij ziet gaan. Het zijn de ruiters van Manege de Paardehoeve die hier acte de présence geven, zoals zij ook bij allerlei reenactment ‘klussen’ in het veld zijn.

 

Oude tijden lijken te herleven als je een gezelschap in vol ornaat met uniformen uit het verleden en de vele banieren zo mee beleeft. Wat dat betreft biedt de Bourgondische stad die Bergen op Zoom is het juiste decor voor zo’n historische tocht.

Wie de bijbel kent ziet tijdens de Maria Ommegang allerlei herkenbare taferelen voorbij komen. Het is elke jaar weer prachtig hoe de acteurs zich van hun taak kwijten; de inleving en de passie is bewonderenswaardig en de prachtige kostuums maken het plaatje helemaal af.

 

Kwade tongen vinden de Maria Ommegang iets uit een vergaan verleden. Niets is minder waar. Juist in Bergen op Zoom zie je de allerkleinsten volop met dit cultureel evenement meedoen. Het publiek weet deze deelname wel te waarderen gezien de vertederde blikken alom.

Vele uren werk heeft de organisatie weer gestoken in het vervaardigen van nieuwe kleding en het opknappen van de oude kleding. De tocht zag er dan ook als vanouds keurig verzorgd uit. Wellicht dat het publiek niet eens in de gaten heeft hoeveel tijd er in een dergelijke voorbereiding gaat zitten.

 

Het publiek smulde van deze processietocht. Gelukkig bleef iedereen een regenbui als vorig jaar bespaard en konden zowel deelnemers als wel publiek genieten van een buitengewoon genoeglijke middag. Je zag jong en oud met een brede grijns op het gezicht.

Het is traditie dat ook de notabelen van de stad in deze processie meelopen. In dit geval natuurlijk ook met Burgemeester Petter als Burgervader van een stad die in de oorlog veel leed bespaard is gebleven. Als dank daarvoor was het Kapelaan Ooijens die destijds een Ommegang ter ere van Maria door de stad deed trekken.

 

De herders met de schapen waren de eersten die de Verlosser mochten aanschouwen nadat zij door een Engel aan de hemel van de geboorte van Christus op de hoogte waren gesteld. Vanwege deze rol zijn zij een vast onderdeel van de Maria Ommegang.