Ze kwamen al vroeg de Grote Markt te Bergen op Zoom op rijden en dankzij het zonnetje hadden ze er zeker zin in: het was tijd voor de Toertocht AVK Only Classic.

 

Tja, en als je dan zo’n oude Mercedes ziet aankomen dan word je vanzelf ook enthousiast. Al snel vormden zich groepjes mensen die maar wat graag hun eigen auto of die van de buurman als gesprekstof kozen. Zoals op elke klassieke ‘vergadering’ van oude vehikels is er enorm veel gesprekstof. Een prachtige Jaguar is natuurlijk een bijzonder plaatje dat je zoveel niet meer ziet.

Al snelde vulde de grootste huiskamer van Bergen zich met de meest uiteenlopende automobielen. En zoals elk jaar weer zijn het niet alleen de deelnemers die het marktplein bevolken, er komen ook hele hordes met nieuwsgierigen en liefhebbers op af. Zo’n zondag is dan ook een buitenkansje dat je niet mag missen.

Hoe oud kun je ze vinden? Waar er een redelijke moderne Audi of Porsche te vinden is die amper voldoet aan het signalement ‘Klassieker’, daar komen andere wagens voor rijden die overduidelijk dat predicaat verdienen. Het mag gezegd worden dat juist deze fraaie oudjes behoorlijk wat aandacht trekken.

En dan is het tijd voor de start. Een grote boog aan het begin van de Hoogstraat is het startpunt voor wat een mooie toertocht moet worden. Nog even worden de papieren aangereikt door de wedstrijdleiding, worden de laatste aanwijzingen gegeven en dan wordt de rit aangevangen; altijd een spannend moment.

Je weet dat wanneer je met oude vehikels op pad gaat dat er altijd wel wat kan gebeuren. Of wanneer je al afgeschoten bent dan er nog even iets goed ingesteld moet worden. Voor bestuurder en publiek altijd een spannend moment of alles goed komt en men de rit kan vervolgen.

Wie bekend is met oude Franse films kent ze wel; de karakteristieke Citroën bus. Ze werden gebruikt als ambulance, politieauto, rijdende patatkraam of ijscowagen. Iedereen weet ik dat die dingen een behoorlijk hoog roestgehalte hadden. Des te opmerkelijker is om er eentje in fraaie staat voorbij te zien komen.

Niet zo zeer voor toertochten, maar meer voor bloedstollende rally wedstrijden, daar hoort de Renault Alpine thuis. Gelukkig mogen we elk jaar weer deze deelnemer begroeten op deze toertocht die door de Kiwanis Club Wouw – Zoomvliet in samenwerking met Stichting Staboz wordt georganiseerd.

 

 

Wie deze toertocht de afgelopen jaren gevolgd heeft weet dat er naast de auto’s ook altijd een deelnemer met een oude tweewieler aanwezig is. Vorig jaar was hij er met een oude Kreidler, dit jaar was een bijzonder fraaie Moto Guzzi zijn ijzeren ros. Deze prachtig gerestaureerde motor is beslist het bekijken waard.