Het was voor de tweede keer dat de Kiwanisclub Bergen op Zoom het evenement ‘Spelen bij de Peperbus’ organiseerde.

 

Het zat mee met het weer, alhoewel het was bloedheet en de zweetdruppeltjes kwamen vanzelf bij al die spelende jonkies. De attracties waren dan ook goed gevuld. De draaimolen zat vol en er was volop belangstelling gezien de lange rij wachtenden. De kinderen kropen maar wat graag in de karretjes die hen in de hoogte brachten. De attractie ging gelukkig niet te snel want ze was bedoeld voor de echte kleintjes en niet de opgroeiende jeugd.

Er waren allerlei opblaasbare attributen waar de kinderen helemaal in konden verdwijnen. Ze konden springen, zich laten vallen en nog meer want ze konden zich toch niet bezeren. Vrolijke snoetjes en twinkelende ogen was dan ook de dank die je van mijlenver tegemoet straalde. Het was duidelijk te zien dat ze het bijzonder naar hun zin hadden.

Het was lekker druk, ouders en kinderen hadden zich aangemeld en trokken langs alle attracties, kochten een zak popcorn of suikerspin en namen een drankje. Op deze manier kwamen ze de middag wel door. De lange tafels en banken boden een rustpunt als je het een beetje te erg vond in deze zomerhitte.

Bijzonder populair was wel het ‘stiek-springen’. Gehangen in een harnas gehouden aan stieken sprong je vanaf een soort trampoline in de hoogte. De die-hards onder de kids konden nog hoger als de begeleiders een flinke ruk aan het harnas gaven waardoor je nog hoger uit kwam. De rij wachtende kinderen voor deze attractie strekte zich haast uit tot voorbij de Peperbus

Welk kind wil er nu niet geschminkt worden en dus is dit op elk kinderfestijn aanwezig. Ook bij ‘Spelen bij de Peperbus’ waren er een aantal vrijwilligers die de kleintjes allerlei gezichtsversieringen meegaven. Het was even geconcentreerd stilzitten maar dan had je ook het meest schitterende masker.

Wie al de markt opkwam, van welke kant dan ook, ontkwam niet aan die enorme felgroene koe die midden op het Bergse plein te vinden was. En het was een bijzondere koe want de kinderen werden uitgenodigd om eigenhandig deze koe te melken. Het resultaat was een heerlijk bekertje ranja dat de kids lekker op konden drinken.

Het leek wel bijna kermis op de Grote Markt. Wie deze middag zo ziet weet dat de enige juiste plaats voor een drukbevolkte kermis de binnenpleinen van Bergen zijn. En wat hoort er bij uitstek op een kermisfeest? Juist ja, een suikerspin. De man die ze spinde had dan ook zijn handen vol want telkens stond er weer iemand te wachten op zo’n zoete lekkernij.

Opperste concentratie bij deze stand. Soms was er even de hulp van moederlief nodig want was het verdraaid lastig om dat oog over een ijzeren staaf te bewegen zonder die kronkelende en draaiende staaf zelf aan te raken. Een biep was het teken dat je dan helemaal opnieuw kon beginnen.

Bij zoveel hitte en klammigheid was het maar goed dat de Grote Markt ook zoveel terrasjes herbergt. Deze waren druk bezet met mensen die de schaduw van de paraplu’s zochten en het drankje van de toog om die dorst te lessen. Het maakte het plaatje compleet voor een supergezellige middag die naar meer smaakt.