Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch biedt op 12 en 13 september gratis toegang aan bezoekers. Het museum, dat is gevestigd in het gemeentelijke monument aan de Markt 30a, toont informatie over de geschiedenis van het pand.

 

 

Op beide dagen is het NVMO geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum, een voortzetting van het ‘vogeltjesmuseum’ van de Broeders van Saint Louis, heeft diverse afdelingen met verschillende collecties. Hoewel ze op elkaar aansluiten of met elkaar verbonden zijn, is de variatie dermate groot dat er voor ieder wel iets van zijn of haar gading is.

 

De ‘hoofdattractie’ is natuurlijk de bijna duizend opgezette dieren op de eerste verdieping. Veel dieren zijn ingepast in hun natuurlijke omgeving.  Ook is er een omvangrijke collectie vlinders. Daarnaast is er een geologische afdeling met stenen en mineralen, een archeologische collectie, een zaal met Afrikaanse gebruiksvoorwerpen die zijn meegebracht door de missionarissen in de 19e en 20e eeuw, en er is een milieuafdeling. Daar is van alles te zien en te doen over en met onderwerpen als wind- en kernenergie, klimaat, ijstijd, bodemvervuiling en afvalverwerking. Ook is er een weerstation. Liefhebbers kunnen verschillende speurtochten ondernemen door het museum. Ook zijn er verschillende voorwerpen als mineralen te koop.

 

In de Gehoorzaal beneden is een expositie tentoongesteld met panelen waarop met foto's, bouwtekeningen en teksten de bewogen bouwgeschiedenis wordt verteld van het gebouw tussen 1905 tot 1933.

 

 

KinderKunstAtelier

Voor jongeren organiseert Charlotte Maas in de Gehoorzaal een aantal doe-sessies, niet alleen tijdens het Monumentenweekend, maar ook op enkele woensdagen in september. (Aanbevolen wordt oude kleren aan te trekken. )

Opgeven via:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op 12 en 13 sept. van 14.00 tot 15.30 uur:  Many Museums; kinderen ontwerpen hun eigen museum met verrassende materialen. Leeftijd 6 t/m 12 jaar, maximaal 12 deelnemers !

 

Op 16 sept.:  Het Verfatelier. Kinderen maken zelf verschillende soorten verf! Met een reis door de tijd ontdekken ze hoe in de loop der jaren verf gemaakt is. Leeftijd 6 t/m 12 jaar, maximaal 16 deelnemers! Tijd: 14.00 – 16.00 uur.

30 sept.:  Mozaïekwerkplaats. Kinderen ontwerpen hun eigen mozaïekkunstwerk.

Leeftijd 6 t/m 12 jaar, maximaal 12 deelnemers! Tijd: 14.00 – 16.00 uur. Deelname gratis.

(Op 23 sept. en 7 okt. is er druktechnieken en papierscheppen in de bibliotheek VANnU.)

 

Reginabouw

Het gebouw staat bekend als de Reginabouw en dateert uit 1882. In de gevel aan de kant van de Markt staat een Mariabeeld met het onderschrift ‘Regina Coeli’.

In 1909 werd de Reginabouw met een verdieping verhoogd. Hier kwamen een grote patronaatszaal en een tekenzaal. De zaal kon met een houten wand in twee ruimten worden verdeeld en diende ten behoeve van het jeugdwerk in de parochie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed deze ruimte dienst als ontspanningszaal voor de militairen die in groten getale in Oudenbosch en op Saint Louis waren ingekwartierd.

 

In de lokalen onder de patronaatszaal werd catechismusles gegeven. Later werden deze lokalen in gebruik genomen als ulo. De ulo bleef gebruik maken van de lokalen tot de opening van de Hellemons-ulo aan de Beukenlaan in 1959.

 

In 1968 werd de bovenzaal van de Reginabouw ingericht als Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum, tot die tijd ondergebracht in de Vincentiusbouw. Latere verbouwingen zorgden ervoor dat het museum werd uitgebreid met de benedenverdieping. Hierbij werd ook de gevel aan de Marktzijde in oude glorie hersteld.

 

 

In ieder geval is een bezoek de moeite waard, niet alleen vanwege het pand maar zeker vanwege de bijzondere collecties.