Zaterdag ochtend ontvingen wij per sms het volgende bericht van de Heer Linssen van Lijst Linssen:

 

 

Lijst Linssen stapt per direct, vrijdag 11 september 2015, uit de coalitie met GBWP, VVD en D66. Lijst Linssen herkent zich niet meer in de inhoudelijke koers die wordt gevaren en kan zich niet langer vinden in de manier waarop deze gemeente wordt bestuurd.

De incidenten van de afgelopen periode, zoals de crisis met D66 vlak voor het zomerreces, de discussie over de ICT-samenwerking, de 'zadenkwestie', de aanbesteding van de kermis en de grote investeringsplannen voor huisvesting van o.a. het ROC, laten pijnlijk zien dat de samenwerking ernstig haperde. Onze stad verdient een stabiel en transparant bestuur. Van incident naar incident gaan hoort daar niet bij. Lijst Linssen wil en kan de stad niet op deze manier blijven besturen.

Daar komt bij dat Lijst Linssen grote zorgen heeft over de huidige organisatiestructuur van de gemeente. De afgelopen maanden is wethouder Linssen meerdere malen geconfronteerd met zaken die niet goed liepen in de ambtelijke organisatie. Uiteraard, een wethouder is daar politiek verantwoordelijk voor en Linssen heeft die verantwoordelijkheid altijd op zich genomen, hij is er nooit en te nimmer van weggelopen, maar dit leidt op een gegeven moment tot grote irritatie en frustratie. De huidige organisatiestructuur van de gemeente bemoeilijkt het rechtstreeks contact met de deskundige ambtenaren wat ertoe leidt dat de noodzakelijke informatie niet of niet op tijd bij de verantwoordelijke bestuurder bekend is.

Linssen wilde dat daar duidelijke verbeteringen in zouden komen en heeft daarom in de 'zadenkwestie' op het Korenbeursplein ervoor gekozen om open te zijn over wat er was gebeurd. Hij stond voor een dilemma en heeft gedaan wat hem het beste leek: openheid van zaken in plaats van politieke correctheid. Geen kwade opzet om ambtenaren de schuld te geven maar om te laten zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. De gemeenteraad en de bevolking verlangen immers openheid van zaken. Terecht. Wethouder Linssen werd hierin niet gesteund door zijn collega-bestuurders.

Wethouder Linssen en de voltallige fractie van Lijst Linssen betreuren dat ze dit besluit hebben moeten nemen. Jarenlang heeft Linssen zich als bestuurder met hart en ziel ingespannen voor onze stad en hij is nog niet klaar met zijn missie. Maar een bestuursstijl waarin geen open kaart wordt gespeeld past niet bij ons. Zeker niet in een periode waarin de samenleving sociaal en financieel onder stuk staat. Daarom is het besluit moeilijk geweest maar onontkoombaar. Lijst Linssen zal zich meer dan 100%, zoals u van ons gewend bent, blijven inzetten voor de belangen voor onze stad en onze inwoners.