Toneelvereniging Première maakt het zich met bovenstaande productie niet gemakkelijk. Wie kunnen we hiervoor het beste aan de tand voelen? Dat moet wel Rob Boas zijn; de regisseur achter dit stuk.

 

 

De Bergse toneelvereniging Première is inmiddels hard aan het repeteren. Immers op 16, 17, 22, 23 en 24 oktober moet het gaan gebeuren in de theaterzaal van het CKB/De Maagd. Het verhaal is boeiend, spannend, maar raakt ook de zwaardere onderwerpen aan. Dat is dus geen sinecure. Trouwens het hele verhaal plus uitleg kun je vinden op de website www.toneelpremiere.nl waar je tevens alles over dit Bergse toneelgezelschap kunt lezen.

 

Ik schotel Rob een aantal vragen voor:

 

·         Voorzitter Peter de Kok noemt jullie de 'eredivisie van het toneel in West Brabant'. Wat bedoelt hij hier mee en hoe uit dit zich?

 

Het is fijn dat Peter trots is op onze vereniging. Premiere kenmerkt zich erdoor dat we de norm altijd hoog leggen. Kwaliteit van stuk en spel staat voorop. Het aangaan van een uitdaging is voorwaarde. We willen niet op onze lauweren rusten, maar proberen iedere keer de lat weer iets hoger te leggen. Maar er zijn nog meer gezelschappen die in de “eredivisie”  thuis horen.

 

·         Wat biedt 'de Glimlach van de Onderwereld' aan uitdaging aan jullie toneelgroep?

 

Het stuk is voor de vijf spelers een uitdaging. De 5 rollen zijn vrijwel evenwaardig. Alleen het foutloos leren van de tekst is al een uitdaging. Maar daar blijft het niet bij. Ook emotioneel worden er hoge eisen gesteld. Maar de belangrijkste uitdaging is dat we een stuk willen maken waardoor  het publiek van begin tot het einde op het puntje van de stoel zit. Boeiend, heftig en toch ook herkenbaar.

 

·         Het hele stuk is door jou Rob geregisseerd. Welke uitdagingen stonden voor deze klus jou te wachten?

 

Ik heb nooit een groot stuk geregisseerd en dan zeker niet een stuk van het kaliber van de Glimlach. Ik durf het alleen aan omdat teksten mijn” ding” zijn. Wat ik moet leren is rekening houden met het incasseringsvermogen van de spelers en we zijn amateurs, het moet ook nog leuk blijven. Een repetitieavond moet ook “ gezellig” zijn al wordt er keihard gewerkt.

 

·         Waarom moet het publiek naar dit stuk komen kijken?

 

Iedereen die van toneel houdt moet dit zien. De prestaties van de spelers zijn fantastisch. Het stuk houdt ook een spiegel voor. Ogenschijnlijk harmonieuze familierelaties zijn vaak de dekmantel voor keiharde machtsspelletjes. 

 

·         Dit stuk is behoorlijk confronterend, in welke wijze heeft dit zijn impact gehad op de leden van jullie toneelgezelschap tijdens het 'je eigen maken' van het stuk?

 

Je kunt alleen maar overtuigend acteren als je bereid bent jezelf “ bloot” te geven. Dat is al lastig op zich, maar zeker als er familie in de zaal zit. In De Glimlach zit, geweld, seksualiteit, zelfs in de vorm van SM, maar ook psychiatrische problematiek als “gezonde”  reactie op een zieke structuur . Je moet je erover heen zetten wil je dat op een geloofwaardige wijze neerzetten.

 

·         Hoe denk je dat het publiek op dit onderwerp zal reageren?

 

Ik denk dat het publiek het (letterlijk en figuurlijk) een waanzinnige voorstelling gaat vinden 

 

·         Is er nog plaats voor een Glimlach bij het publiek, tijdens / na het stuk?

 

Er wordt zeker ook gelachen in het stuk. Als regisseur zoek ik die lach ook. Het is zeker niet allemaal kommer en kwel. Er zal hardop gelachen worden en natuurlijk zal er ook geglimlacht worden, maar het stuk is geen klucht of blijspel.

 

·         Wat zijn jullie en jouw verwachtingen Rob?

 

Ik vond het al een avontuur om dit te mogen doen en ik ben ongelofelijk benieuwd of we de laatste weken voor de voorstelling nog een paar stappen kunnen zetten, zodat de voorstelling aan mijn verwachtingen gaat voldoen. Af en toe worden tijdens de repetities mijn verwachtingen al overschreden en lopen de rillingen over mijn rug.

 

Ondertussen begint het bij mij ook te kriebelen. De antwoorden van Rob intrigeren mij en maken me nieuwsgierig.

 

 

Als dat bij U nu ook het geval is, meld je dan aan voor een plaatsje. Je kunt er maar beter vroeg bij zijn om Uw plaatsje te bemachtigen. Kijk op de site van Première of op die van CKB/De Maagd voor meer info.