Het vorig seizoen van Hét Concertkoor stond vooral in het teken van de 70-jarige herdenking van het einde van WOII met de 2 uitvoeringen van het prachtige eigentijdse oratorium ANNELIES van de componist James Whitbourn.

 

Hiermee bewees het koor, dat concertprogramma’s niet beperkt hoeven te worden tot het zogenaamde “ijzeren repertoire”. Het nieuwe concertseizoen breekt nu snel aan. Ook in het seizoen 2015-2016 wil  Hét Concertkoor op niveau en soms op bijzondere wijze haar concerten invullen.

De concertagenda ziet er als volgt uit:

 

Herdenkingsconcert op zondag 25 oktober

Ons voornemen om elk jaar stil te staan bij de bevrijding van Bergen op Zoom krijgt op zondag 25 oktober aanstaande gestalte met de uitvoering van één van de mooiste requiemmissen van de muziekliteratuur. Het koor voert dan de ingetogen versie uit van de romantische Franse componist Gabriël Fauré. Een concert om naar uit te zien! Zeker ook vanwege het kleine prijsje dat daar aanhangt:

De kaarten gaan slechts 15 euro kosten en voor vrienden van Hét Concertkoor gaat daar nog eens 5 euro af!

Zondag 25 oktober om 15:30 uur bent u van harte uitgenodigd in de St. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom.

 

Messiah op zaterdag 9 januari 2016

Na het concert van 25 oktober is de concertpauze voor het koor een maand langer dan gewoonlijk. Al vele jaren realiseert Hét Concertkoor in de weken voor Kerstmis het traditionele kerstconcert, maar dit jaar moeten we dat uitstellen:

we konden nergens terecht…..… Noch het Theater, noch de Gertrudiskerk zijn voor ons beschikbaar voor de uitvoering van Händels MESSIAH dat dit jaar een spektakelconcert zou moeten worden. Dat spektakel komt er toch, maar dan wel ná Kerstmis, maar nog wel in de kerstperiode: op zaterdagavond 9 januari 2016 klinkt de MESSIAH in de Sint Gertrudiskerk in een geheel andere ambiance dan de concertbezoeker doorgaans gewend is!

 

Al enkele jaren breekt de klassieke muziekwereld zich het hoofd over de vraag hoe het image van serieuze muziek een boost te geven, te vernieuwen, zo u wilt, maar hoe?! Veranderen van repertoire is één van die keuzes, teruggrijpen op wat populair is in klassieke muziek een tweede, maar dan verandert er nog steeds niets aan de wat sleetse wijze van muziekbeleving: stil zitten en luisteren.

 

Met de Messiah in januari gooien wij het over een andere boeg.

Vergeet de gebruikelijke beleving van klassieke concerten en denk aan een variant tussen popconcert en klassiek concert: een andere opstelling van de uitvoerenden met centraal het orkest op een rond podium, daar omheen in een halve cirkel een groot koor en in het midden van de zaal een ‘catwalk’ voor de solisten. Voor het publiek zijn er natuurlijk zitplaatsen, ten eerste dichtbij het orkestpodium, waar de luisteraar naast zicht op het orkest, zowel koorzangers vóór zich, naast zich en achter zich weet. Dan naast de catwalk staanplaatsen met statafels en daarachter bouwen we nog een publiekstribune met zitplaatsen voor zo’n 200 mensen, die over de staanplaatsen heenkijken. Het publiek mag zich vrij bewegen gedurende het concert, op andere plaatsen gaan luisteren en de bar blijft tijdens het concert open.

Het belangrijkste verschil met een popconcert?

We zingen en spelen NIET versterkt dus zijn onderlinge gesprekken door het publiek tijdens het concert niet echt handig… Wij hopen op een eyeopener, qua beleving en natuurlijk op een hoop enthousiasme van publiek én uitvoerenden!

Matthäus Passion op zondagavond 6 maart 2016

Het opschuiven van de Messiah naar januari geeft wat tijdsdruk op het koor voor de uitvoering van de Matthäus Passion op zondagavond 6 maart 2016! Nog geen twee maanden tijd dus om dit grootse werk op te tuigen tot een uitvoering die minstens net zo goed moet zijn als de beste Matthäus Passion die het koor ooit uitvoerde: namelijk de laatste die het koor zong in 2013!

Het was de laatste Matthäus die onder auspiciën van de Bergen op Zoomse Rotaryclubs werd georganiseerd en bleek de meest bijzondere van de hele serie over bijna 20 jaar. Die bijzondere sfeer willen we graag opnieuw beleven!

Nu staan we op eigen benen met de opdracht dat concert tenminste te evenaren.

 

In de muziekwereld zijn de laatste jaren serieuze gaten gevallen door het afnemen van subsidies en de andere keuzes die het publiek veelal noodgedwongen moest maken, hetgeen resulteerde in geringer concertbezoek. Voor vele traditionele oratoriumverenigingen betekende dat het einde en de overblijvers moeten het met minder leden doen.

Zou de muziekwereld echter eenzelfde opleving als die van de huizenmarkt mogen meemaken, dan ligt er nog heel wat moois in het verschiet! In ieder geval dwingt het ons om serieus bezig te zijn met repertoirevernieuwing en creativiteit rondom onze uitvoeringen, zonder het roer al te drastisch om te gooien: de Matthäus Passion is immers een te prachtig en monumentaal werk om zomaar in te wisselen voor een crossover-passie…

 

Wij hopen van harte dat vele bezoekers ons willen steunen om onze concerten te kunnen blijven organiseren. Hun aanwezigheid is voor ons een grote steun en de belangrijkste blijk van waardering.    

Ondanks de mindere financiële armslag ten gevolge van het verlies van koorleden, minder concertpubliek en het missen van subsidies, blijft ‘kwaliteit boven kwantiteit’ bij Hét Concertkoor doelstelling nummer één!

 

Tot slot, heten wij u ook in het nieuwe seizoen weer van harte welkom bij de concerten van Hét Concertkoor!

 

 

Meer informatie kunt u vinden op de website www.hetconcertkoor.nl en voor vragen kunt u contact met ons opnemen via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waar u ook kaarten kunt bestellen.