Een lekkerbekje op zaterdag; dat is precies de reden waarom ik dan de straat afzak naar Visgilde Oosterschelde te Bergen op Zoom.

 

 

Dit keer kwam ik van een koude kermis thuis zogezegd, alhoewel een stralend zonnetje scheen, want de winkel zag er niet al te operationeel uit. Het plafond lag open, de toonbank was weg, allerlei vreemde mensen stonden op ladders te werken en het personeel dat er was stond ook niet in de normale keurig nette kledij die ik gewend was. Tijd om Arie Schot eens aan zijn jas te trekken.

 

"Tja Sonn, we zijn aan het verbouwen. Vanaf aanstaande donderdag 5 november zijn we weer vanaf 08:00 uur open voor onze klanten." Het is dan wel een forse verbouwing als ik zo eens in de winkel kijk. We zijn even bij Thalia op het terras neergestreken en Arie vertelt me over zijn plannen:"Kijk, al sinds de start in 2002 hadden we het oude interieur. Sommige elementen waren aan vervanging toe. Maar we hadden ook wat extra ideeën waarbij we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn en voor onszelf is het ook wel leuk om weer eens in een andere entourage te staan." Ik verneem van Arie dat er een nieuwe vloer in ligt, er komt een nieuw plafond, een geheel nieuwe toonbank, maar ook het interieur en de kleuren worden veranderd. "Ik ben zelf met mijn vrouw en mijn moeder de inventaris en alle kleuren wezen uitzoeken. Het geheel wordt een stuk warmer, maar ook voor de klant aantrekkelijker. We merkten al dat we steeds meer klanten kregen die hier bij ons iets wilden eten. Lekker even aanzitten aan een tafeltje en een lekker gezond hapje wegwerken. Daar houden we ook bij het nieuwe interieur rekening mee met wat meer zitplekken voor onze klanten. Ook de keuze wordt uitgebreid, we schuiven wat meer op in het luxe segment zeg maar zonder de prijs daar onder te laten lijden. Het wordt gewoon gezellig hier om straks een hapje te komen eten en daar richten we ons ook op in." Ik zie een brede glimlach bij Arie. Het is duidelijk dat dit voor hem en zijn staf een moment is om zichzelf nog eens opnieuw uit te vinden. Ook het assortiment wordt geëvalueerd. Ik weet dat overal waar Arie is, al is het op vakantie, hij graag bij een ander in de keuken kijkt om weer met iets nieuws in zijn winkel te komen. "De klant vraagt er om. Trouwens door de klant te laten zien hoe gemakkelijk het kan zijn om een lekker visgerecht klaar te maken hopen we de klant te verrassen en te stimuleren om thuis zelf ook aan de slag te gaan. En het is nog eens gezond ook want alles wat er uit de zee komt is gewoon een eerlijk product."

 

Arie is duidelijk trots op deze nieuwe investering:"Dit doen we omdat we vertrouwen in de toekomst hebben. Het betekent ook een nieuwe uitdaging, een uitdaging waar we bewust naar zoeken. Het zal voor ons betekenen dat we ons moeten aanpassen omdat we met deze uitbreiding waar mensen uitgebreider kunnen zitten eten juist inspelen op wat klanten van ons vragen. Maar met ons personeel heb ik er een vast vertrouwen in dat dat goed gaat.

 

De opening van de vernieuwde winkel wordt niet echt gevierd. Of toch wel? Want we kunnen een aantal zaterdagen achter elkaar genieten van iets speciaals. Zo is er zaterdag 7 november een proeverij met het accent op oesters en sashimi. Op zaterdag 14 november beleven we het thema 'Jaap Kookt' waarbij er chef live voor het publiek kookt. De zaterdag er op, 21 november, wordt er een wijnproeverij gehouden. "En waarschijnlijk is het daar nog niet mee gedaan want we denken er aan om voor de feestdagen ook nog wat demo's te houden. Zo informeren we onze klanten ook over wat de mogelijkheden zijn voor een feestelijke maaltijd. Bij voorbeeld hoef je niet per se zelf een hele dag te staan koken. Wij bieden volledig geprepareerde maaltijden aan, je hoeft het alleen nog maar op te warmen of in de over 'af te ronden'. Trouwens Sonn, om terug te komen op die speciale opening. Weet je, ik steek mijn energie liever in de klanten, daar doen we het immers voor."

 

Ik zit nog even na te keuvelen met Arie nadat ik mijn schrift al lang heb opgeborgen en hoor nog van alles voorbij komen. Van tips voor de feestdagen zoals oesters en kreeften, tot raadwedstrijden met levensgrote zwaardvissen en tonijnen waar dan weer als prijs een diner aan gekoppeld is. Ik herinner me het tochtje naar de visafslag en de manier waarop Arie naar kwaliteit kijkt om er zeker van te zijn dat hij zijn klanten het beste van het beste voorschotelt en ik ben er dan ook van overtuigd dat die nieuwe vitrines straks weer vol met de meest mooie zee producten liggen; vanaf donderdag 5 november dus.

 

 

Oh ja, en Arie..... Als je weer eens een speciaal tripje naar een of andere visafslag hebt,.. ik rij graag nog een keer mee.