Wij willen meer Informatie: zo vertelden onze Bergse politieke kopstukken na een overleg in het Markiezenhof met gastsprekers als Doel - directeur Jan Trangez onlangs. Het resulteerde in een uitnodiging van de Belgische directeur.

 

De aanleiding is dat Electrabel, eigenaar van de centrale, zo snel mogelijk Doel 3 weer wil opstarten. Dit is het reactorvat waarin problemen waren geconstateerd. Doel 4 draait als enige weer na de gepleegde sabotage. Alhoewel de officiële instanties in België en Nederland al stapels veiligheidsplannen hebben liggen maken de politici in Bergen op Zoom, Breda, Roosendaal, Tholen, Reimerswaal en Woensdrecht zich nog altijd zorgen. Als er iets echt mis gaat zullen de gevolgen niet bij een of andere grens ophouden:"Straling kent immers geen grenzen." 

Het bezoek aan Doel is bedoeld om alle gemoederen te sussen en te laten zien dat alles in de Belgische kerncentrale onder controle is..... Niet dus.

Om 23:00 uur op 30 oktober heeft er een ontploffing plaats gevonden in kerncentrale 1. Het betrof een transformatorstation dat de lucht in ging, hetgeen gepaard ging met een 'kleine' brand. "Alles is onder controle, en het euvel is niet van nucleaire aard. Men geeft aan dat het slechts een klein incident was. Maar ondanks dat men een eigen brandweer heeft, vond men het toch verstandig ook de brandweer van Beveren er bij te halen. Een iets groter incident dan?

Kerncentrale 1 ligt al sinds begin van het jaar stil omdat de leeftijdsgrens van 40 jaar is bereikt. Evenals kerncentrale 2 overigens.  Maar Electrabel wil ze zo snel mogelijk in actie hebben als ze de aanvraag voor 'leeftijdsverlenging' er door hebben bij de Belgische overheden. De Belgische regering heeft al 'ja' gezegd. 1 december zou de datum moeten zijn dat centrale 1 en 2 weer zouden worden opgestart. 

De laatste jaren is Doel voortdurend negatief in het nieuws: scheurtjes in het reactorvat die gebagatelliseerd worden, sabotage, nu een ontploffing in een transformatorstation, terwijl er een heel dossier ligt met allerlei veiligheidsincidenten omdat het personeel zich niet aan de regels houdt. Onderzoek van BoZinBeeld.nl wees uit dat er weliswaar allerlei plannen liggen bij incidenten (lees: calamiteiten) maar dat er te vaak gewezen wordt naar regionale en landelijke overheden. Oefeningen worden op papier gehouden en instanties als de nabije ziekenhuizen kennen niet eens een rampenscenario specifiek voor nucleaire calamiteiten. 

Oude aftandse nucleaire installaties met gebreken worden geacht in oostblok landen te staan. Zo lang het draait, worden ze in stand gehouden. Je zou het niet in een modern westers land verwachten, maar klaarblijkelijk gebeurt het pal voor onze neus. Laten we hopen dat onze lokale politici tijdens hun bezoek niet al te gemakkelijk meegaan met de 'charme' van de gastheer, maar werkelijk een signaal afgeven dat de huidige situatie totaal onacceptabel is.