Bergse Cultuurprijs: Het was alweer de 35e keer dat de Sakko Cultuurpijs voor kunsten en letteren werd uitgereikt.

 

Dit keer was de laureaat Rick Lelieveld. Rick schildert en is vanuit het verleden gekend vanwege zijn Vastenavend afbeeldingen maar heeft deze al lang achter zich gelaten. Hoewel hij zelf zegt niet van Fantasy te houden zijn het juist zijn werken die de fantasie van het publiek prikkelen. Rick’s werken waren her en der opgesteld en je zag voorafgaand aan de plechtigheid de bezoekers langs zijn schilderijen schuifelen. Zo ook Burgemeester Petter en zijn vrouw die de afbeeldingen minutieus in zich opnamen. En zoals altijd leidde de werken tot de nodige gesprekken. Dat is wat Rick losmaakt met zijn kunst.

Er waren veel mensen op deze prestigieuze prijsuitreiking afgekomen. De Hofzaal in Stadmuseum Het Markiezenhof vulde zich al snel met leerlingen, vrienden, familie en andere geïnteresseerden die Rick een warm hart toedragen en hem deze kunstwaardering dan ook van harte gunnen. Het was een volledige verrassing voor hem toen na de intro van Leni Westerhof een muzikaal intermezzo werd aangekondigd. Het was de dochter van Rick, Marloes, die tot drie maal toe een prachtig muzikaal stuk vertolkte waarbij ze begeleid werd door een vriend op de piano. Het zorgde voor de nodige kippenvel momenten omdat elk lied aan een werk van haar vader gekoppeld werd.

Het was voorzitter Willem van Meulen die uit de doeken deed dat de jury er dit jaar vrij vlot uit was. Toen de naam Rick Lelieveld eenmaal gevallen was,  was iedereen het unaniem eens met deze keuze. De levensloop van Rick werd uit de doeken gedaan en hij werd geprezen omdat zijn werken de grenzen  van ieder mens te buiten gaat en zo zijn publiek tot nadenken zet. 

 

Ook Burgemeester Petter prees de creativiteit en het verfijnde vakmanschap van Rick. Hij prees de gemeente Bergen op Zoom rijk met zoveel talent binnen de stadsgrenzen. Hij was er dan ook trots op om de Sakko Cultuurprijs van 2015 uit te reiken aan Rick Lelieveld.

De laureaat zelf stond er enigszins beduusd bij. Hij had nooit verwacht deze prijs te mogen ontvangen. Toen Willem Vermeulen bij hem aan de deur stond en hem vroeg mee te werken aan de uitreiking van de Sakko prijs was zijn antwoord:”Dat is goed Willem. Aan wie zullen we hem geven”.  Het tekent de eenvoud van deze kunstenaar die internationaal misschien nog wel bekender is dan in zijn geboortestad.

 

Trotser kun je er niet bij staan dan Rick deed. Je zag hem denken:”Dat mij dit overkomt”.  Dat was ook precies wat hij me voorafgaand aan de plechtigheid vertelde. Maar toen Burgemeester Petter de zeeridderwindvaan als teken van de prijs overhandigde barstte het applaus in de hofzaal uit, want iedereen gunde Rick deze unieke prijs.

Dat Rick niet alleen een begaafd kunstenaar is, een muzikant is die zich in het circuit begeeft, maar ook een humorist in zich heeft bleek wel toen hij met een powerpoint presentatie ("Dit is echt de eerste keer van mijn leven dat ik dit doe".) het relaas van zijn leven vertelde. De er bij gezochte plaatjes droegen bij aan de vrolijke toon die Rick wilde raken. Het publiek smulde er van en Rick stelde zich helemaal bloot. Het tekent de man die heel nederig is over zijn kwaliteiten. Hij koester ze voor zichzelf maar zal er zelden mee te koop lopen. Vandaar dat deze dag dik en dik verdiend was.

Na de uitreiking van de prijs was het tijd om dit heuglijk feit te vieren. De champagne ging rond en er werd een toost uitgebracht op de Sakko prijswinnaar van 2015: Rick Lelieveld.