Demi van Beers had weer goed haar best gedaan daar in Café De Markies.

 

Het was het tweede jaar dat ze kwizz organiseerde rondom het Eurovisiesongfestival. Per act moest je 4 rubrieken beoordelen: Kleding, Lied, Act en Zang. Je kon daar voor op een speciaal formulier je eigen scores aan geven. Dat moest je helpen om te bepalen in welke volgorde de eindrangschikking tot stand kwam.

 

Zelf had ik s'middags al een lekkere Strandhuys uitsmijter als bodem naar binnen gewerkt, dus ik kon er tegen aan deze avond. IJverig werden tijdens of na elk liedje aantekeningen gemaakt op het formulier. Je zag mensen moeilijk kijken, bij elkaar afkijken of openlijk met elkaar discussiëren. Mensen van het eerste uur toen Demi het idee van deze wedstrijd binnen de wedstrijd kreeg, zoals Ernst en Co waren er natuurlijk bij evenals Abel en ik die vorig jaar voor het eerst meededen. Maar er waren nog een stel mensen op het spektakel afgekomen zoals liefhebber Marijn van de Branden.

 

Er was één ding afgesproken: Demi zelf zou niet meer meedoen, die meid weet vusteveul en had vorig jaar al gewonnen. In plaats daarvan rende deze organisator de hele kroeg rond om er zeker van te zijn dat alles bij elke deelnemer goed ging. En het ging goed. Het was aarstikke stikstéénleutig daar in de kroeg van Marco en Ilse.

 

En toen kwam daar het stemmen van de deelnemende landen. Menig broek zakte af daar in De Markies. De adem stokte, vreemde blikken verschenen op de gezichten, wanhopig ging hier en daar een arm in de lucht of klonk er weer een moedeloze zucht. Wat een sof was deze jurering. Het was zelfs politiek gezien niet meer te volgen, deze jurering sloeg werkelijk nergens op. En zo werd Oekraïne met een niemendalletje als Jamala (werkelijke naam van de zangeres Susana Dzhamaladinova) de winnaar. Zo best was het allemaal niet, maar er waren meer verrassingen. Zo eindigde Bulgarije op 4 en Frankrijk op 6. Onze Douwe Bob eindigde slechts als elfde. Enfin, het was weer een spektakelavond zullen we maar zeggen en die kwizz van Demi verdient beslist opvolging bij de volgende editie van het Eurovisiesongfestival.

 

Demi bedankt.