Dit weekend was het de beurt aan het evenement ProefMei.

 

Natuurlijk denk je dan meteen aan eten en drinken, het is tenslotte een culinair festijn. Maar ProefMei is verworden tot veel meer. Het is een uitstekend moment om mensen meer te vertellen over de eigen streek. Zo was er een stand waar je precies kon zien waar nu het zoute en zoete water te vinden is.

 

De Grote Markt werd op zondag vooral ‘bevolkt’ door kinderen. Ze kregen daar de kans om volop in het kookproces mee te draaien, hierbij ondersteund door mensen uit het vak. Romano Groffen liet zien hoe je koekjes kunt bakken maar ook hoe je de heerlijkste drankjes kunt maken. Natuurlijk hoort er ook bij hoe je de producten aan de man moet brengen.

De naam van het evenement behoeft geen verdere uitleg en dus kon je heel wat mensen zien proeven van allerlei lekkernijen. Hele gezinnen gingen op stap om bij menig kraampje wat uit te proberen. Zo zag je groepjes mensen van de Grote Markt naar de binnenplaatsen van het Markiezenhof slenteren. Je mocht immers niets missen.

Kunst om op te (vr)eten, dat was de slogan in een stand waar kinderen in staat gesteld werden om hun eigen schilderijen te maken. Maar die schilderijen waren wel heel bijzonder. Ze werden immers vervaardigd van eetbare materialen. Zo kon je later je eigen schilderij opeten. Sommige kinderen kregen hun kunstwerk nooit af; de verleiding om stiekem te beginnen met snoepen was immers te groot.

Huizen van houten kratten; dat was te zien in de beeldentuin van het Markiezenhof. Heel wonderlijk om te zien hoe van eenvoudige veilingkratjes hele bouwwerken tot stand kwamen. Het zorgde voor een lekker gezellige entourage om je neer te zetten aan de tafels om zo lekker van je natje en je droogje te genieten in een leuk gezelschap.

 

 

Ook het ROC Zoomvliet College was natuurlijk vertegenwoordigd. Alle chefs lieten zich graag op een groepsfoto vastleggen. Ook hier waren speciale gerechten gebaseerd op de vier A’s die onze streek zo trots vertegenwoordigen. De Brabantse Wal staat immers bekend om zijn Aardbeiden, Asperges, Ansjovis en sinds kort de Thoolse Aardappel.

De vrijdag en zaterdag waren mooie dagen als het om het weer ging. Wat dat betreft was het zonde dat zondag een beetje druilerig werd. Maar er waren genoeg overkappingen en de sfeer was opperbest zoals ook deze dames toonden die maar wat graag op een heel mooie en vooral leuk weekend proosten.

ProefMei weet het publiek elk jaar weer te verrassen met hartstikke leuke kraampjes waar de ene lekkernij na de andere aangeboden wordt. De binnenplaatsen van het Markiezenhof bieden daarnaast nog een bijzondere sfeer omdat de oude Bourgondische entourage je tot op het bot raakt. Het zouden middeleeuwse taferelen kunnen zijn.

De binnenplaats van het Markiezenhof was druk. De gehele galerij was bezet door toprestaurants die de meest bijzondere creaties toonden aan het publiek. Datzelfde publiek liet zich alles goed smaken en vandaar dat het af en toe even op je beurt wachten was. Maar er heerste een gemoedelijke sfeer dus iedereen nam zijn of haar tijd.

Maarten Hamel en Josephine Bakker van Restaurant 't Geheim van Bergen hadden speciaal voor dit weekend een heerlijk gerecht met kreeft bedacht. Even dreigde het spannend te worden; de kreeft was haast op. Dus moest er rap verse levende kreeft besteld worden bij de leverancier. Oops, deze zat op zondagochtend nog in de kerk, of het iets later mocht worden? Gelukkig kwam alles nog op tijd in orde.

Wie zich even de tijd gaf om op het gemak een kijkje op de galerij te nemen zag dat het wel een hele bijzondere plaats is die zich perfect leent voor dit soort evenementen. Op zo’n moment neemt de binnenplaats van het Markiezenhof je terug naar middeleeuwse tijden. Stichting Proefmei had het ook dit jaar weer prima voor elkaar en een strak en uitgebreid programma neergezet.

Het duo heette ‘Les Temps d’une Chanson’ en bracht zoals de naam je al influistert Franse chansons. Slechts een accordeon en een vrouwenstem betoverden het publiek dat aandachtig bleef luisteren tot de laatste noot gespeeld was. Alsof Edith Piaf en Mireille Mathieu weer aan het werk waren. Het paste perfect bij het evenement ProefMei.