Het KNMI waarschuwde met codes geel en oranje want heftige regen- en onweersbuien gepaard met hevige hagel zou ons deel zijn.

 

 

Gelukkig was de start van De Maria Ommegang 2016 onder een gelukkig gesternte van de weergoden. De Grote Markt lag in een prachtig zonnetje te bakken en daarom was er ook veel publiek op de been.

 

Traditiegetrouw is er altijd veel muziek tijdens de Maria Ommegang. Odiles Rapid is zo'n band die mee doet. Het is de enige drumband die de stad Bergen op Zoom nog reik is en ze vieren dit jaar het zestigjarig bestaan. Hun Devies Is Lenigheid En Souplesse - Roomse Adel Prijkt In Daden. Deze band geeft al jaren kleur en geluid aan de Maria Ommegang. Het is een vanzelfsprekend punt van herkenning als de band het publiek passeert.

 

Elk jaar weer is het een imponerend gezicht om ruiters in traditionele historische kledij voorbij te zien komen. Het lijkt een gemakkelijk vanzelfsprekend wandeltochtje door de binnenstad maar vergis je niet. Deze paarden moeten terdege getraind worden zodat ze niet schrikken van de onverwachte bewegingen en geluiden die een massaal publiek kan maken.

 

De Maria Ommegang toont vele taferelen zoals die van Sint Martinus, van soldaat in het Romeinse leger tot Bisschop van Tours verworden is hij later heilig verklaard. In de Maria Ommegang wordt nog altijd uitgebeeld dat hij bij de stadspoort van Amiens een stuk van zijn mantel aan een arme bedelaar gaf.

 

Even dreigde het mis te gaan. De donkere wolken zonden al de hele tijd signalen van bar weer uit. Gelukkig dreven de meeste wolken snel voorbij totdat er grote druppels een zware bui aankondigde. Maar de paraplu’s, plastic overalls en plastic dekzeiltjes waren snel gevonden. Het publiek was gewapend tegen dit soort tegenslagen.

 

De vrijwilligers die meedoen aan de Maria Ommegang kennen alle leeftijden. Met verve leefden deze jonge zwaarddansertjes zich helemaal in hun rol in. Het kwaad moest verdreven worden en het goede moest worden bewaakt. Daarom vormden zij een ring van zwaarden om juist dat goede te verdedigen. Hun publiek smelt bij dit soort taferelen waarbij de allerjongsten betrokken zijn.

 

Het was de 72e Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Er lopen zo’n duizend vrijwilligers in deze stoet mee. Ze hijsen zich in kenmerkende traditionele kledij, dragen zware voorwerpen met zich mee en qua afstand lijkt het wel de avondvierdaagse op donderdagavond. Wat dat betreft mogen we best trots zijn op al die mensen die hier tijd en moeite in steken.

 

Fred van Baal hulde zich ook dit jaar in het pak van de Duivel. Het was zijn 40e vertolking en tevens de laatste. Dat zal volgend jaar wennen worden als die karakteristieke bewegingen en die ijzige blik door iemand anders moet worden vertolkt. De opvolger heeft hele grote schoenen om te vullen. Fred, bedankt voor 40 jaar!

 

De vele dansgroepen die vol passie de taferelen uitbeelden maken mede dat de Maria Ommegang in Bergen op Zoom zo’n levendig tafereel is. Het is voor het publiek dan ook smullen als dit boeiende tafereel aan je voorbij komt en de aandacht van de eerste tot en met de laatste groep opeist. De schmink en de prachtige gewaden doen daar nog een schepje boven op.

 

Zoals elk jaar waren ook de notabelen van de stad wederom in deze Maria Ommegang vertegenwoordigd. Naast burgemeester Petter liepen ook de wethouders Patrick van der Velden en Arjan van der Weegen mee in deze stoet. Het publiek bleef trouw kijken tot de laatste deelnemer voorbijkwam, zoals altijd het rijdende carillon.