Kunstgenootschap SynapsZ  en Wibi Soerjadi zorgen voor een extra dimensie bij wat nu al een kleurrijk optreden belooft te zijn.

 

 

Ik zit tegenover Jan Slokkers die me telefonisch al een en ander had verteld over wat een bijzondere beleving belooft te worden op vrijdagavond 2 september.

“Weet je, vorig jaar zijn we er in geslaagd om in het kader van het 25-jarig jubileum het Residentie Orkest naar De Maagd te halen. Roland Kieft was destijds directeur van het orkest en kwam naar Bergen op Zoom om een beeld te krijgen van Theater De Maagd. Hij was onder de indruk van de inrichting en het uitnodigende karakter. Het werd daarna een volle bak met het concert en dat is ook belangrijk voor een orkest. Ze gaven dan ook aan graag nog eens terug te komen.”

 

Jan vertelt dat Bergen op Zoom weliswaar nooit een grote stad als Amsterdam of zo zal worden maar dat de mensen hier het wel verdienen om van een groot klassiek orkest als het Residentie Orkest te genieten. Samen met de verantwoordelijke voor de programmering Erik de Rooij toog Jan naar Scheveningen om het befaamde orkest op herhaling in het Bergse te krijgen. “Maar Sonn, ik miste iets. Zeker ook voor mensen die hun eerste kennismaking hebben met klassieke muziek wilde ik een extra beleving.” Afgelopen zomer zag Jan het kunstgenootschap SynapsZ in het Koetshuis van het Markiezenhof. “Ik ben er wel zes keer wezen kijken en dacht bij mezelf:’Die jongens kunnen echt veel.’ Het bracht me op het idee om een symbiose van zien en horen tot stand te brengen.”

 

Jan stapte dan ook op het collectief af met de vraag:”Zouden jullie je kunnen laten inspireren door klassieke muziek?” Toen ze in de De Maagd gingen kijken om te zien wat deze aan ruimte biedt zagen ze de 7 bollen hangen die door Kees Warmoeskerken waren vervaardigd in het kader van het jubileum van De Maagd. Direct ontstond het idee om juist deze 7 bollen te hervormen in het licht bezien van het optreden van het Residentie Orkest. Er zijn zeven bollen, ofwel Sferen, maar er zijn maar 5 kunstenaars in het collectief, namelijk: Aagje Pel, Richard de Weert, Hans Oerlemans, Gerard Huisintveld en Fred de Ron. Het idee om Kees Warmoeskerken hier aan toe te voegen ligt voor de hand omdat de bollen al van zijn hand waren. De zevende kunstenaar werd gevonden in Els van Egeraat.

Elke bol wordt momenteel helemaal nieuw gecreëerd door een kunstenaar. Het moet de beleving van het concert een extra dimensie geven. Maar er gebeurt nog meer! “Op een zo’n 60 m2 groot scherm wordt achter het orkest de projectie van beelden uitgevoerd. We hebben de techniek in hele professionele handen gegeven maar willen dat de projectie de emotie van de zaal volgt. Daartoe zullen twee kunstenaars bij het mengpaneel plaatsnemen. De beleving van het orkest wordt hiermee gevoed maar zeker ook het publiek zal zich afvragen ‘wat dit nu is?’ Het is erg belangrijk om een complete beleving te kunnen geven aan het publiek en daarom gold voor de kunstenaars de vraag wat hen nu ging binden met het concert. Maar bij dit alles, de muziek blijft wel leading!”

 

Jan stort een hele vloedstroom aan woorden over me heen. Vol passie en met twinkelende ogen doet hij zijn verhaal en zijn armen en handen vinden dan ook geen moment rust. “Beelden zijn versterkend aan de emotie van het beleven. Als ik nu al aan deze bijzondere avond denk dan word ik helemaal emotioneel. We proberen voor Bergse begrippen ‘out of the box’ te denken want Bergen is dit waard dit concert, deze muziek.”

 

Dan vertelt Jan me nog een anekdote die tekenend is voor Bergen op Zoom wellicht:”Vorig jaar na afloop van het concert van het Residentie Orkest kwamen een paar vrouwen op leeftijd op me af. Ze zeiden:’Witte wa’k nou zo mooi vin? Normaal motte me naar zullie en nou komme ze naar ‘ons!’ En dat geeft misschien wel weer wat ik voel. Je bent het waard als Bergenèèr dat het Residentie Orkest naar Bergen op Zoom komt!’

 

Jan vertelt nog veel meer. Zoals dat deze avond een Frans programma kent. Dat er een arrangement mogelijk is inclusief meet & greet, diner en een borrel na afloop.

De nieuwe artistiek directeur van het orkest, Sven Arne Tepl, vindt het wel erg bijzonder wat er in Bergen op Zoom gebeurt:”Ik vind het geweldig.” Hij heeft dan ook aangegeven dat hij een aantal kunstenaars op het podium wil interviewen over hun inleving en werk.

 

Nog een teken van het enthousiasme waarmee het Residentie Orkest naar deze dag toeleeft is de toezegging dat tijden hun repetitie vanaf een uur of 15:00 kinderen van het Leerorkest naar deze repetitie mogen komen kijken en zelfs in gesprek mogen gaan. “Dat moet op die kinderen en hun ouders toch wel een grote indruk maken. Zo zien ze professionals van dichtbij, iets wat ze later zelf ook wel willen bereiken.” Aldus Jan die al helemaal vooruitleeft naar 2 september.

 

Ik hoor teveel om het allemaal in één keer te bevatten en beloof Jan dan ook om nog een aantal keren terug te komen en van de vorderingen te horen. We hebben het namelijk nog niet eens gehad over de piano virtuoos Wibi Sourjadi die dit concert nog een extra cachet geeft. Ook maak ik al plannen om met de kunstenaars in gesprek te geraken om hun beleving te horen en te proeven.

 

Er zitten nog veel meer ideeën in de pijplijn om van deze avond iets heel bijzonders te maken. Maar om deze te verwezenlijken zijn er diverse extra inspanningen nodig. Als je geïnteresseerd bent loont het de moeite om eens contact op te nemen met Jan Slokkers op 06 53130172.

 

 

Ondertussen ben ik in ieder geval al razend benieuwd naar 2 september wanneer het Residentie Orkest de aftrap geeft om 20:00 uur voor wat zeker een hele bijzondere avond zal worden.