Jan-Luc de Wolf is een oude schoolmaat van me. Samen hebben we de klassen van het R.K. Gymnasium Het Juvenaat doorlopen.

 

Met de aankomende reünie van het R.K Gymnasium Juvenaat H.Hart voor de deur in september heb ik nog wel wat vragen voor mijn vroegere klasgenoot:

 

• Kun je jezelf in het kort omschrijven?

Vitale vijftiger die van dansen en (tropische) muziek houdt, ondanks kleine pijntjes nog voetbalt en tennist en zijn geld verdient met liggen in de hangmat, kijkend over een prachtige baai.


• Je hebt op het Juvenaat gezeten, kun je daar iets over vertellen?

Prachtige tijd!

De eerste passen als danser gezet, al schuifelend op de klassefeesten. De barzaal was het beste feestlokaal van Bergen, het beste Vastenavond schoolfeest! De nachtelijke wandelingen door het bos...

Veel contact met andere mn lagere klassen, de kleine school maakte dat je bijna alle medeleerlingen kent. Dat Daphne in 2002 is overleden en ik haar nooit meer heb gezien na het Juvenaat doet me pijn; dat Cornald de enige BNer is die ik ken.

Feest georganiseerd met optreden vanToontje Lager. De rector gedreigd dat de school plat zou gaan als hij zou verbieden dat de opbrengst van de Vastenactie naar de Sandinisten in Nicaragua zou gaan (nu ben ik het met hem eens!). Gastoptreden verzorgd als dronken gitarist en co-zanger tijdens het eerste optreden van de band van Luuk en Maurice.

Gymles was (gelukkig) alleen maar voetballen, geschiedenis was het mooiste vak met de beste leraar (Pater de Vries) en het onverwachte herexamen.

Mijn broertje die in mijn examenjaar van de brugklas Juvenaat voorwaardelijk overging naar 2 MAVO, zodat we toch nog samen van het Juvenaat afkonden!

Toch ook dat sommigen werden gepest omdat ze dialect praatten, uit een klein dorp kwamen of niet hip genoeg waren...


• Wat heeft je Juvenaat tijd jou bijgebracht dat je nog steeds met je meedraagt?

Geleerd om kritisch te denkenisch; humor en serieuze zaken kunnen best samen; bruggen bouwen; luisteren is vaak nuttiger dan hard schreeuwen; een feestje op zijn tijd moet kunnen.

En dat Luuk en Edwin nog steeds een belangrijk deel van mijn leven uitmaken; Luuk is al 15x in Nicaragua geweest, Edwin ook al een keer op 5.


• Wat ben je na je Juvenaat periode gaan doen?

In Friesland en Nijmegen gestudeerd, HBO-V oa. Al werkend de wijde wereld (Afrika, Latijns Amerika met name ) ingetrokken, als verpleegkundige en personeelsfuncionaris. Tussendoor in Amsterdam gewoond, gewerkt, gestudeerd en ontelbare beginnerscursussen salsadansen gevolgd. Woon nu al bijna 20 jaar in Nicaragua, ben bijna 15 jaar getrouwd met een Latina (Sandra) en volg ook hier weer salsa beginners cursussen. En heb een klein vakantiepark gebouwd na eerst 8 jaar voor een Nederlandse internationale ontwikkelingswerk organisatie te hebben gewerkt. Van het gespaarde salaris, jullie belastingcenten, trouwens de grond gekocht en het eerste huis gebouwd van het park. Geen kinderen trouwens, dat laat ik aan de rest over.


• Wat doe je nu. Kun je daar iets meer over vertellen?

In die hangmat liggen.


• Waarom ben je dat gaan doen?

Is de beste manier om overzicht te houden(www.lobolira.com).


• Welke dromen heb je?

Dat mijn vrienden elk jaar een tijd langskomen en genieten van mijn plekje en dat we daar later samen oud worden, verzorgd door hele aardige latina verpleegsters.


• Hoe sta je in het leven?

Tja, ik hoef niet altijd meer en meer.


• Wat betekent Bergen op Zoom voor je?

De stad waar mijn ouders nu wonen (we komen uit Halsteren); gezellig maar wat een puinhoop die politiek..en zo jammer van al die leegstand in het mooie centrum! En ik ken ook een BB: Arjen van de Weegen was dat kleine ventje van de overburen in Halsteren! Oh ja, het Waterputje, ik koop er nog steeds muziek, tegenwoordig vooral verzamelCDs reggae. Beetje saai..


• Wat wil je bereiken met de koers in je carrière die je hebt ingezet.

 

Ik denk dat ik niet zo ambitieus ben...maar ben vergeten te vermelden dat ik nog wel een app heb ontwikkeld (www.cvselectie.net ), al gekocht door 1 Juvenater (Luuk) waarmee ik van de opbrengst een Rolls Royce wil kopen om mijn vrienden en kennissen van het vliegveld te halen in Managua. Daar moet ik met Maurice nog maar eens even over bomen op de reunie, want we zitten in hetzelfde vakgebied (Werving & Selectie).