Er staat heel wat te wachten tijdens de Open Monumenten in september in Roosendaal.

 

Onder de enkele welluidende klanken van het klokkenspel in de toren van de St Jan geeft burgemeester Jacques Niederer op zaterdag 10 september het startsein voor de Open Monumentendag in Roosendaal. Vanaf dat moment zijn de monumenten geopend.

Beiaardier Toni Raats geeft vervolgens de hele dag concerten, zelfs met verzoeknummers en vertelt alle details over dit jubilerende klokkenspel.

De toren is te bezoeken, er is de nodige documentatie te zien, filmbeelden, foto’s en er is een live-verbinding tussen het carillon in de toren naar de St. Janskerk.

Het thema van dit jaar is ‘Iconen en Symbolen’ en dat is terug te vinden in diverse monumenten en exposities

Toni Raats speelt verzoeknummers

 

SPECIALE BEIAARDCONCERTEN TIJDENS OPEN MONUMENTENWEEKEND

Het jubilerende stadscarillon in de toren van de St. Jan is tijdens het hele Monumentenweekend en de dagen erna te horen. Het Roosendaalse klokkenspel bestaat dit jaar vijftig jaar.

Reeds in 1949 werd van particuliere zijde het initiatief genomen om de St. Janstoren zingend te maken, maar het duurde tot 1966 voor het zover was. Toen kon een beroep worden gedaan op de inhoud van lokale fondsen die intussen waren gevormd en met name het J.H. Witte-fonds, dat was ingesteld door de directeur van Vroom & Dreesman N.V. te Breda. Dhr. Witte bood de gemeente Roosendaal en Nispen een financiële schenking aan ter gelegenheid van de opening van het nieuwe warenhuis aan de Nieuwe Markt. Als aandenken aan dit feit kreeg de cis2-klok de naam van deze directeur alsmede een toepasselijke inscriptie.

Bij de renovatie in 1994 is het carillon van achter de galmgaten van de toren naar de lantaarn verhuisd en is er een es1 klok aan toegevoegd.

 

beiaardconcert

Rondom het klokkenspel zijn meerdere dagen diverse activiteiten om het jubileum te vieren. Zo is de hele zaterdag een live beeld- en geluidsverbinding tussen het carillon in de toren naar de St. Janskerk. In de kerk en toren is de nodige documentatie te zien, filmbeelden en verrassende combinaties met foto’s, klok en dichtkunst door Stadsdichter Leo Lotterman, stadsfotograaf Aad Meijer en Dook (Jan Musters), film en promotie van de firma Eijsbouts en museum Klok en Peel uit Asten.

Gekeken kan worden naar de uitzending ‘Monumentje’ over de Sint-Jan van ZuidWestTV en ook enkele dvd’s die de beiaard als onderwerp hebben.

Tussen 11:00 tot 12:00 uur en 15:00 tot 16:00 uur speelt beiaardier Toni Raats een ‘Jukeboxconcert’ met verzoeknummers.

Van 12:00 tot17:00 uur kan de toren worden beklommen door kleine groepen onder begeleiding van een gids (inschrijven ter plekke) en zijn er ‘s middags diverse beiaarddemonstraties door Toni Raats.

 

 

PROGRAMMA TIJDENS HET OPEN MONUMENTENWEEKEND

Vrijdag 9 september

19:00 – 20:00 uur • Beiaardconcert Carl van Eyndhoven (België, beiaardier Tilburg)

20:15 – 21:45 uur • OMD-lezing Carl van Eyndhoven en Michel Gottmer met muzikaal intermezzo door herenensemble Stramien o.l.v. Joseph Dekkers en gezellige afsluiting (tot 22:30 uur).

 

Zaterdag 10 september

10:00 uur • Opening monumentendag met quatre mains beiaardspel van stadsbeiaardier met verrassende Roosendaalse gast (‘op en met hoog niveau’). Achtereenvolgens tot 12:00 uur Juke Box Beiaard door Toni Raats op verzoek. Diverse activiteiten en verrassingen rondom klok, klepel en orgel.

13:00 – 15:00 uur • Open huis bij de beiaardier boven in de toren.

15:00 – 16:00 uur • tweede ronde van het Juke Box Concert.

 

Zondag 11 september

09:30 -10:30 uur Eucharistieviering Olvr Kerk aan de Kade met bellen en St. Alphonsuskoor

Klokken als signaalgever en uiting van geloof en mystiek.

 (In de St. Janstoren op 300 meter van de Olvr kerk hangt nog steeds de St. Norbertusklok uit 1959, de laagste klok in het carillon als klinkende verbinder tussen geloof, stad en haar bakermat)

Plaats: Olvr kerk aan de Kade, Roosendaal.

12:00 – 12:05 Feestelijk klokgelui t.g.v. 50 jaar carillon: klokken als eeuwenoude stemmen van stad en geloof.

Samenluiden van de St. Norbertusklok (1959 Petit en Fritsen) met  de Salvator (1640) van gieter Martin Marchal (Fr) en Johannes de Doper (1635) van Antoine Coubillot (Fr). 

Plaats: St. Janstoren, oude markt. Roosendaal.

14:00 – 15:00 uur • Beiaardconcert Toni Raats met Yickl band. Programma’s aan de toren en raadhuis gratis verkrijgbaar

 

Maandag 12 september

14:00 – 15:00 uur • 50 jaar marktbespeling door Toni Raats met een extra feestelijk programma en verzoeknummers vanaf de Oude Markt via playlist en BelToon

 

Dinsdag  13 september

20:00 – 21:00 uur • Afsluitend concert door Toni Raats met damesensemble Vivace uit Heerle o.l.v. Wilma Bergmans

gevarieerd programma met veel bezienswaardigheden

PROGRAMMA MONUMENTENWEEKEND IN ROOSENDAAL 

 

Tijdens het Open Monumentenweekend op 10 en 11 september is in Roosendaal e.o. veel te zien. Diverse historische panden zijn toegankelijk voor publiek en er rijden oldtimers. Speciale aandacht gaat uit naar het klokkenspel in de St Jan dat dit jaar vijftig jaar bestaat.

 

LIJST VAN OPENGESTELDE MONUMENTEN EN ACTIVITEITEN:

Roosendaal

Kade 21                     O. L. Vrouwekerk (presentatie over het schilderen van iconen, tentoonstelling met liturgische symbolen, orgelbespeling, optreden van De Cantores van Onze Lieve Vrouw, rondleidingen in kerk, klooster en Paterstuin.)

Markt 54                    Emile van Loonhuis

Markt 1                      Raadhuis

Markt 2                      Sint-Janskerk (diverse activiteiten rondom de beiaard)

Markt 2                      toren met beiaard (torenbeklimming en beiaardconcerten)

Bloemenmarkt 14        Anno 1810 (vanaf 13.00 optreden uur clavecinist Karel Smagge)

Vincentiusstraat 3-7     Mariadal (rondleidingen in de kapel om 11.00, 13.00 en 15.00 uur)

Nieuwstraat 11           Mariagaard (tentoonstellingen: foto’s kosteres Anneke van Oorschot; luciferbouwsels Toine  Edelbloedt)

Stationsplein 1           NS Station

St. Josephstraat 2       kerk en pastorie (rondleidingen, bezoek gewelven, torenbeklimming)

Bredaseweg               Oude begraafplaats (rondleidingen om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur)

Amerikalaan 10c         molen De Twee Gebroeders (in werking bij gunstige wind)

Willem Elsschotlaan    molen De Hoop (zondag)

Damastberg 108         Schuurkapel (zondag)

 

Nispen

Dorpsstraat 26a          Beltkorenmolen (in werking bij gunstige wind)

Kerkplein 1                 H. Maria Hemelvaartkerk     

 

Wouw

Torenplein 1               Sint Lambertuskerk (diverse exposities en orgelbespeling)

Akkerstraat 11             molen De Arend

 

Zegge

O L Vrouwestraat 105, 107, 108  ensemble kapel-kerk-pastorie

 

Alle activiteiten zijn terug te vinden in het boekje dat de stichting OMD Roosendaal samenstelde.

Het boekje behandelt per bladzijde één (deelnemend) monument en is kosteloos verkrijgbaar bij bibliotheek, VVV en stadskantoor en tijdens het Monumentenweekend bij de deelnemende locaties.

 

Lezing

Het weekend wordt begonnen op vrijdagavond 9 september om 20.15 uur met een boeiende lezing in de Rabozaal in De Kring.

Carl van Eyndhoven en Michel Gottmer vertellen tot 21:45 uur over 50 jaar carillon als klinkende icoon van de stad. In de Nederlanden al meer dan 500 jaar en dit jaar precies 50 jaar in Roosendaal. Met muzikaal intermezzo door herenensemble Stramien o.l.v. Joseph Dekkers en gezellige afsluiting (tot 22:30 uur). De toegang is gratis.

Vooraf is van 19:00 tot 20:00 uur al een beiaardconcert te beluisteren aan de Oude Markt. Programma’s zijn gratis te verkrijgen aan de toren en raadhuis.

 

wandelingen

Het Hurksgenootschap – genoemd naar de roosendaalse architect Jac. Hurks – organiseert twee wandelingen langs markante werken van Jac Hurks in de driehoek Ludwigstraat - Dr. Lemmensstraat - Burg. Schoonheytstraat, met een uitstapje naar Lyceumlaan en Brugstraat. Waar mogelijk worden enige interieurs bezocht. De wandeling duurt zo’n 1,5 tot 2 uur.

Vertrektijden: 11.00 uur en 13.30 uur vanuit de bibliotheek.

 

Ook zijn er wandelingen langs symbolen in Roosendaal om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Vertrekpunt bij de St. Jan.

 

vervoer

In de Molenstraat tegenover het Tongerlohuis staat een klassieke bus klaar. Deze rijdt een vaste route langs haltes bij het station (met op loopafstand het klooster van Mariadal, de Paterskerk, de Josephkerk) en de begraafplaats aan de Bredaseweg, Molenstraat (met op loopafstand de St Jan). Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken.           

Bovendien staan daar ook historische automobielen klaar van de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR). Deze rijden naar elk gewenst monument.

Deze dag rijden zij speciaal naar het Brandweermuseum op het landgoed Wouwse Plantage. U heeft daar alleen toegang als u met één van deze oude wagens meerijdt!

 

beiaardconcert

Rondom het klokkenspel zijn meerdere dagen diverse activiteiten om het jubileum te vieren. Zo is de hele zaterdag een live beeld- en geluidsverbinding tussen het carillon in de toren  naar de St. Janskerk. In de kerk en toren is de nodige documentatie te zien, filmbeelden en verrassende combinaties met foto’s, klok en dichtkunst door Stadsdichter Leo Lotterman, stadsfotograaf Aad Meijer en Dook (Jan Musters), en er draait een film van de firma Eijsbouts en museum Klok en Peel uit Asten.

 

Tussen 11:00 tot 12:00 uur en 15:00 tot 16:00 uur speelt beiaardier Toni Raats een ‘Jukeboxconcert’ met verzoeknummers.

Van 12:00 tot17:00 uur kan de toren worden beklommen door kleine groepen onder begeleiding van een gids (inschrijven ter plekke) en zijn er ‘s middags diverse beiaarddemonstraties door Toni Raats.

(een uitgebreid programma volgt nog)

 

openingshandeling

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt zaterdag 10 september om 10.00 uur verricht door burgemeester Jacques Niederer. Details daarover volgen