Bergen op Zoom heeft met het Markiezenhof een uniek monument dat zelfs tot de top100 van Nederlandse Rijksmonumenten behoort.

 

 

Iedereen is er wel eens voorbijgelopen of gereden. De imposante voorgevel aan de Steenbergsestraat te Bergen op Zoom leunt haast over het gezellige Beurspleintje. Tijdens evenementen als de Bergse Krabbenfoor of ProefMei zijn de binnenplaatsen gevuld met allerlei attracties en kraampjes. We komen wel vaker op het terrein van het Markiezenhof als er weer eens iets te doen is. Wat dat betreft is het gebouw in de loop der jaren nauw betrokken bij alle evenementen en activiteiten die in Bergen op Zoom plaatsvinden en dat is natuurlijk mooi.

 

Ook voorstellingen en tentoonstellingen mogen graag gebruik maken van de middeleeuwse entourage die het stadspaleis biedt. Kortom, steeds meer publiek van binnen en buiten de stad weet dit unieke culturele pareltje te vinden. Maar toch……, het lijkt soms wel eens of toeristen van buiten de stad, zelfs vanuit andere landen, meer waardering hebben voor ons erfgoed dan de inwoners van Bergen op Zoom zelf. Ben jij bij voorbeeld al eens in het gebouw geweest om de permanente voorstelling te bezichtigen? Heb jij wel eens de tijd genomen om van de rust en de pracht van de Franse Tuin te genieten? BoZinBeeld.nl besloot om deze unieke tijdscapsule eens nader in beeld te brengen.

 

Wie door de Moeregrebstraat vanuit de singel aan komt lopen wordt al direct aangetrokken door de uitnodigende entree. Als je dan op het Beursplein belandt springt direct de imposante voorgevel in het oog. De poort staat gedurende de dag altijd uitnodigend open en biedt zo ook een doorgang via de diverse binnenplaatsen naar het verderop gelegen Catharinaplein.

 

Tussen 1485 en 1520 kreeg dit gebouw zijn laatgotische vormen. Het zou het onderkomen worden van de Heren van Bergen, die eerst nog in Wouw woonden, en later van de Markiezen van Bergen op Zoom. Op het einde van de 17e eeuw kwam er een buitenlandse bewoner François Egon de la Tour d’Auvergne die allerlei Franse stijlaanpassingen door voerde. Het Franse leger gebruikte het Markiezenhof tijdens de bezetting eerst als hospitaal en later als kazerne. Het heeft allemaal zijn sporen achtergelaten op het stadspaleis.

 

De Hofzaal wordt vaak gebruikt voor officiële gebeurtenissen maar de fraaie zaal leent zich ook voor bruiloften, evenementen en lezingen. Het schilderij van ‘Jan metten Lippen’ valt direct in het oog, evenals de fraaie ruim 15.000 kg wegende Christoffelschouw die uit 1521 dateert. Vier stijlkamers geven een inkijk in de pracht en de grandeur van de tijd waarin de adel dit fraaie stadspaleis bewoonde. Maar er zijn meer kamers waar permanente tentoonstellingen te bewonderen. Erg fraai is de jaarmarkten en kermis tentoonstelling op de 2e verdieping. Andere zalen geven je weer een blik op de ontwikkeling van de stad op het gebied van de industrie of de overgang van handelsstad naar vestingstad.

 

Ook moet je beslist de Franse maquette van de stad Bergen op Zoom en haar omgeving zien. Deze reusachtige maquette is een replica van de originele die in Parijs te vinden is. De replica was bedoeld voor een permanente tentoonstelling in Lille, echter ze was veel te groot om daar te passen dus werd ze maar in kisten opgeborgen. Het is een eer en verrijking voor de stad dat de maquette naar Bergen op Zoom gehaald kon worden. Ze blijkt ook heel nauwkeurig te zijn. Eenmaal uitgestald gingen Bergse landmeters er mee aan de slag om te controleren hoe accuraat (of juist niet) deze maquette wel niet was. Het resultaat verbijsterde iedereen; de maquette bleek een foutmarge te hebben van minder dan anderhalve meter. En dat in een tijdperk dat er geen GPS of satellieten waren en er slecht met touwtjes en schietlood gewerkt werd. Je moet je ook nog eens voorstellen dat we praten over een in kaart gebracht gebied dat zich uitstrekt van buiten Bergen op Zoom tot voorbij Fort de Roovere. Heel de vesting Bergen op Zoom is zo zeer nauwkeurig in kaart gebracht.

 

Neem eens een kijkje op www.markiezenhof.nl voor de openingstijden, mogelijkheden tot rondleidingen en een overzicht van de huidige tentoonstellingen.

 

Bijgevoegde galerij foto’s geven een beeld van het stadspaleis Het Markiezenhof. Zo krijg je een beeld van binnen en van buiten en zie je hoe evenementen een extra dimensie krijgen binnen de muren van dit Bourgondische paleis.

 

Maar misschien nog beter, loop eens binnen en beleef het unieke karakter van een waarlijk Bergse parel.