Geleen is mijn doel als ik weer naar een bijeenkomst van het SKL rij. Acaleph Opleiding, Training en Adviezen B.V. zal ons alles over veiligheid vertellen en laten zien.

 

 

We worden ontvangen in een kroeg. Dat wil zeggen, één van de ruimtes van het bedrijf is helemaal ingericht als bruine kroeg en daar verzamelen we. Ik zie de vlaaien al weer klaar staan en ook deze keer neem ik een foto die ik vervolgens naar de groepsapp van mijn collega's in het Bravis ziekenhuis stuur. Ze zullen weten dat ik in Limburg geweest ben.

 

Acaleph is een echt familiebedrijf dat in 1998 door Wil Nijsten wordt opgericht. Intussen is zoon Joey ook aan boord en zijn ze met 27 professionals werkzaam op 7 trainingslocaties door heel Nederland. Er worden allerlei veiligheidstrainingen gehouden maar de werkzaamheden gaan veel verder. Als we in een klaslokaal belanden en Joey ons vertelt over het bedrijf komt de term 'Awareness' meerdere malen voorbij. Later tijdens de rondleiding zullen nog veel meer aspecten van de diensten van Acaleph zichtbaar worden.

 

Joey vertelt over de VCA opleidingen, maar ook BHV, EHBO, Logistieke opleidingen, Safety Awareness en brandveiligheid vliegen in het verhaal voorbij. Tijdens zijn verhaal gaat hij in op onder andere de human factors, wat hij noemt de 5 gevaarlijke houdingen, dat 70 tot 80 procent van alle incidenten plaatsvinden door menselijke factoren en legt ons vervolgens de vraag voor:"Wat kunnen jullie er mee?" Als er gevraagd wordt wat we er mee gaan doen komt de term die we nog vaker gaan horen:"Zie het, Zeg het, Los het op!" Ieder lid van het SKL heeft in zijn taakbereik wel met het fenomeen Veiligheid te maken en de materie is ons dus niet echt vreemd. Maar Joey wijst ons op een aantal handvatten zoals het inzicht in afwijkende situaties. Hadden we incidenten kunnen voorkomen als we gereageerd hadden op een constatering, een gevoel?

 

Terwijl iedereen daar nog over nadenkt, slaat de toon ineens om. Er klinkt een zacht muziekje en Joey neemt ons mee naar zijn gezinsleven. Dat hij zielsveel van zijn vrouw en kinderen houdt, en altijd als hij voor zijn werk vertrekt en dezelfde avond elders moet overnachten vertelt hij dit aan zijn kinderen, neemt hij afscheid van vrouw en kinderen met een knuffel. Dan vervolgt hij over een klus elders, dat hij de dag afrondt, en vervolgens de werkplek verlaat tot..... er een doos van 5 kg van 25 meter hoogte valt... boven op zijn hoofd. Schedel beschadigd, nek gebroken. Dat er twee mannen bij hem thuis aan de deur verschijnen om te vertellen dat papa nooit meer thuis komt. Opeens wordt het verhaal omgedraaid. Stel je voor dat hij het bezoek bij ons moet afleggen omdat wij het slachtoffer waren? En stel je voor dat je die doos dezelfde ochtend wel hebt gezien maar geen directe actie hebt ondernomen? Kun je je voorstellen als jij zelf dat bezoek moet afleggen, of dat telefonisch contact moet leggen?  Er is één lid van de aanwezige SKL'ers die dat inderdaad een keer heeft moeten doen; een veiligheidskundige. Het moment van besef slaat toe met de hardheid van een stalen hamer. Joey weet haarfijn het echte belang te benoemen. Veiligheid, het bewaken er van om letsel of zelfs slachtoffers te voorkomen, het is een taak van ons allemaal!

 

Na het verhaal van Joey wordt het tijd voor een rondleiding. We betreden een trailer van een vrachtwagen die helemaal is ingericht als vliegtuig. Hier worden unieke luchtvaarttrainingen op maat gehouden. Wat er allemaal bij komt kijken merken we als er ineens brand uitbreekt en even later een dik rook gordijn er voor zorgt dat je niks meer ziet.

 

Het klaslokaal waar EHBO cursussen gegeven worden, het lokaal waar mensen in de praktijk kunnen oefenen hoe flensafsluiters op de juiste wijze geopend en gesloten moeten worden, de buitenplaats en locatie waar je de gevaren van vuur leert kennen en bestrijden, de grote stellages waar met name hijswerk getraind wordt en natuurlijk het magazijn waar verschillende hefmachines door elkaar hun werkzaamheden proberen te doen; alles wijst er op dat Acaleph zich de nodige investeringen getroost om hun klanten zo compleet mogelijk te wapenen tegen de veiligheidsrisico's. Dat ze eigenwijs zijn daarin uit zich in het feit dat al het lesmateriaal zelf geschreven is, maar ook door de veelzijdigheid aan opleidingen en investeringen in unieke stellages of een 'vliegtuigtruck', dat alles kun je merken, Het totaal zorgt er voor dat de Visie:

 

Acaleph wil binnen Nederland de toonaangevende, innovatieve opleider zijn op het gebied van veilig werken. Alles wat wij doen, doen wij met passie, kwaliteit en voor een langdurige relatie.

 

en de Missie:

 

Wij maken werken veiliger! Wij willen een vooruitstrevende partner zijn voor klanten en hen ontzorgen op het totale gebied van veiligheid. Acaleph onderscheidt zich door passie en innovatie.

 

in heel het bedrijf te proeven en te beleven is.

 

We krijgen overal ruim de kans om vragen te stellen en de conclusie van het bezoek is dat Acaleph een open cultuur heeft, zich helemaal op de klant richt, eigenwijs genoeg is om een eigen koers te bepalen en op deze wijze zo dicht mogelijk bij de eigen filosofie blijft, maar bovenal erg gedreven is in wat ze doen.

Als je dan terug komt in 'de kroeg' om nog even na te borrelen, dan wordt je weer ondergedompeld in de gezellige Limburgse sfeer die dit familiebedrijf typeert.

 

Als ik naar huis rij borrelt het in mijn hoofd met ideeën. Ik moet maandag aanstaande beslist nog een en ander eens checken. Het was een goed en informatief bezoek. Maar dat ben ik al gewend van het SKL.

 

Wie meer wilt weten van Acaleph:  www.acaleph.nl