De bibliotheek te Baarle Nassau is zaterdag 12 november het toneel voor schrijvers en kunstenaars die hun werken willen delen met iedereen die van boeken houdt.

 

 

Bibliotheek Baarle-Hertog-Nassau, gevestigd in de Pastoor Katerstraat 5 – 7 te Baarle Nassau, nodigt iedereen uit om tussen 10:00 uur en 12:00 uur om binnen te lopen

Er staat namelijk heel wat gepland. Kunstenaars op het gebied van Fotografie en Bodypainting laten een keur aan werken zien. Daarnaast zijn er tal van schrijvers aanwezig die hun werken bij zich hebben en Uw exemplaar graag ondertekenen. 

De signeersessies worden afgewisseld met voordrachten van twee winnaars van de onlangs door Hebban wedstrijd uitgeschreven wedstrijd ‘Oranjebitter’. De bekende schrijver Tomas Ross schreef de proloog en het was aan de kandidaten om de 548 woorden aan te vullen tot een verhaal van 2.000 woorden. Het leverde boeiende verhalen op waarvan het publiek er twee kan aanhoren van winnaars Han Peeters (3e prijs) en Sonn Franken (2e prijs).

 

Deze zaterdag zijn er veel interessante kunstenaars aanwezig:

 

Ilonka de Rooij en haar pseudoniem Delila Lean

Ilonka de Rooij (alias Delila Lean) heeft al op jonge leeftijd het schrijfvirus opgelopen. Ze is geboren en getogen in Baarle-Nassau. Ze is de jongste telg van zes van familie de Rooij. Het eerste boek dat Ilonka heeft geschreven, 'Storm in mijn hart', heeft ze opgedragen aan haar vader, die overleed in 2009. Daarnaast heeft ze ook een gedichtenbundel uitgegeven die qua stijl wellicht aan de humor van Toon Hermans doet denken. Ilonka houdt ook van erotische verhalen. Niet om te lezen, wel om te schrijven. Ze schreef onder pseudoniem Delila Lean de boeken: 'Alle dagen heet' (mei 2013) en 'Over de grens' (november 2013). In 2014 verhuisde Ilonka met haar partner naar Senegal om daar een ontwikkelingsproject op te starten. Gelukkig bleef Ilonka schrijven en er kwam na een jaar Afrika het boek 'Twee stappen voorwaarts drie stappen terug' uit de pen (2015).

 

Han Peeters

Op 17 november 2009 zag Han Peeters het niet meer zitten, zodanig zelfs dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Het leven was hem te veel geworden en hij begon aan zijn afscheidsbrief. Daar kwam hij echter niet aan uit en in achttien achtereenvolgende dagen, waarin de dood hem op de hielen zat, schreef hij zijn eerste boek onder de titel ‘Afscheidsboek’.

Sindsdien is hij schrijver, redacteur en clusteruitgever en schrijft hij momenteel aan zijn twaalfde boek. Inmiddels is dat voornamelijk in fictie, al is het altijd gebaseerd op bestaande feiten en bekende omstandigheden.
Voor zijn oeuvre zie:
www.hanpeeters.nl en www.hanpeeters.com

 

Arno van den Kieboom

Deze schrijver (1976) is geboren en getogen in Oosterhout. Als middelste van 3 broers vond hij het jonge leeftijd al geweldig om verhalen te schrijven, al deed hij daar verder niks mee.  Na zijn schoolperiode gaat hij werken als productiemedewerker in een betonfabriek. Daar werkt hij nu nog steeds. Uit een eerder huwelijk heeft hij twee zoons, zijn trots, en nu leeft hij samen met zijn huidige vriendin en haar kinderen.

Naast het zware werk in de fabriek heeft hij diverse schrijfcursussen gevolgd in de avonduurtjes. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en eind 2011 begint Arno dan ook aan zijn eerste thriller wat overigens fictie is en wat in zich in Oosterhout afspeelt. Hij weet zijn eerste boek in de zomer van 2013  te voltooien.  Hij trekt de stoute schoenen aan en stuurt zijn verhaal naar diverse uitgeverijen. En met succes! Eind 2013 komt “In Shock” uit. Dit geeft Arno zo’n schrijvers boost, dat hij gelijk weer in de pen klimt en begin 2015 is  zijn tweede thriller “Wraak” wat ook fictie is en zich in Oosterhout afspeelt een feit.

Arno heeft ondertussen zijn derde thriller: “Afkeer”geschreven en voor het eerst zal hij een boekpresentatie geven. Deze staat gepland op:

Datum: Vrijdag 4 november om 19.00.

Locatie: Boekhandel “Het verboden Rijk” Arendstraat 32 in Oosterhout.

Wethouder Mark Vissers zal aanwezig zijn om het eerste exemplaar van “Afkeer “ van Arno te ontvangen.

 

Armand Hillaert

Armand is geboren in Schaarbeek/ Brussel ergens in de vorige eeuw.

 ‘Garage Champion Oscar’ is inmiddels het derde boek dat hij uitbrengt. Armand vertelt ons:”De echte verhalen van de mensen zijn zo ongelooflijk dat ik alleen een verhaaltje moet fantaseren om alles aan elkaar te lijmen.”

Armands moeder is van Tongeren en zijn vader van Gent. Hijzelf is geboren in Schaarbeek. In de jaren, na de tweede wereldoorlog , zocht iedereen zijn weg in de nieuwe maatschappij. Ook zijn ouders hadden geen echte vaste woonplaats. Waar werk was trokken ze naar toe. Brussel, Tongeren en tenslotte zijn ze in het Leuvense beland. Gelukkig had Armand elke vakantiedag bij zijn grootouders in Tongeren. Het gaf hem wel een Limburgs accent, daarbij was hij daarom geen Brabander en geen Limburger en overal een buitenbeentje.

“Soit, later is alles toch goed gekomen en ben ik beginnen te werken bij Philips als elektronicus. Maar alles interesseerde me. Ik had 1000 hobby’s maar vooral veel lezen en af en toe iets schrijven voor mezelf. Mijn vader heeft me zo eens betrapt op het schrijven van mijn eerste erotische – geen porno – roman die dan nooit is af geraakt. Zijn schuld.  In de middelbare school ben ik ook eens begonnen aan een stripverhaal maar had er de kennis niet voor om de tekeningen mooi af te werken, al kon ik heel goed tekenen. Ik moest technieker worden en de winkel van mijn ouders voortzetten.”  

Door omstandigheden is hij bij Philips Leuven beland en heeft daar 15 jaar gewerkt. In die tijd was hij echt van plan om een boek uit te brengen ‘ Van schakelaar tot computer’ maar het kwam er niet van. “Het schrijversvirus of de microbe zat echter in mijn lichaam en die kreeg zijn uitwerking.”

Armands carrière nam een reis door het leven. Op zijn 42ste of zo deed hij mee aan de Moll Flandersprijs in Averbode maar hij wist toen helemaal niet wat een manuscript het moest  zijn en stuurde daarom zijn jeugdverhaal : ‘ De garage’ op in een vorm die niet aanvaard werd. Het ging om een verhaal dat in de reeks ‘Vlaamse filmpjes’ moest verschijnen. Nooit nog iets van gehoord.

Maar de microbe was niet dood. Hij bleef voor zichzelf stukjes schrijven, gedichten op kaartjes en verhalen . Armand blijft de interessante schrijver die zijn levensverhalen en zijn fantasie laat knutselen tot er weer een geestesproduct ontstaat. Het maakt hem tot de schrijver die hij is.  

Zijn boeken zijn in elke boekenhandel te bestellen met het ISBNnummer , bij Utopia Books , de Standaard Boekhandel en bij hem thuis, gesigneerd.

“Mijn grootste doel is om minimum twaalf boeken uit te brengen en dan zien we wel waar we uitkomen. Je weet wel, de twaalf werken van . . .”

 

Wendy Janssens

Drie jaar geleden startte ze een (kinder)coachopleiding in Berchem, België.  Op het einde van het tweede opleidingsjaar kreeg ze de opdracht om een helend verhaal te schrijven.  Hoewel ze een vage herinnering had aan haar schrijflust als kind, werd het nu compleet blanco in haar hoofd.  Ict-cursussen rolden vlotjes uit haar vingers, een verhaal van 2 pagina’s bleef steken in het hoofd.  Maar op een nacht wilde het dan toch verteld worden en ging het licht meerdere keren aan en uit om te schrijven.  Er ging een nieuw vaatje open. 

Wat later kwam er inspiratie voor een tweede verhaal, een derde en kreeg ze er meer en meer plezier in.  Stilzittend en zwijgend in haar eigen wereldje. Ze schreef over thema’s waar ze zelf als kind mee worstelde (“hoewel ik dat tijdens het schrijven niet altijd besefte”).  En toen deed ze een stoere uitspraak: “Als ik tien verhalen geschreven heb, geef ik ze uit!”  Een poos later had ze er tien.

“Ik had ze kunnen laten liggen, in een schuif van mijn bureau, maar koos ervoor om ze te delen en me niet langer af te vragen of ze wel ‘goed genoeg’ zijn.  Ze zijn geschreven vanuit mijn hart en bedoeld voor elk zieltje, jong en minder jong, dat ik ermee mag aanraken. “

Met meer dan 1000 verkochte exemplaren, is het succesvol uitgegeven in eigen beheer. Ondertussen nam ze vier maanden verlof zonder wedde om deel 2 te schrijven.   

Je kan alle belevenissen volgen op www.verhalenvoorgevoeligeoortjes.com of Facebook.

 

Corrie Hanegraaf

Lind is de illustrator die het verhaal van Corrie meer kleur en smoelwerk geeft. De samenwerking heeft geleid tot een boek dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op elk kind dat het onder ogen krijgt. En dat terwijl Corrie het eigenlijk schreef voor haar kleinkind Anne; deze leest het boek nog elke keer met veel plezier. 

Corrie heeft dit boek een jaar lang voorgelezen tijdens verhalensessies in de bibliotheek te Baarle. De reacties waren zo positief dat de gang naar Boekscout een vanzelfsprekende was. Het heeft geleid tot de uitgifte van een boek dat dankbaar ontvangen wordt door de kinderen.

 

 

Frans August Brocatus

Deze schrijver ( Gooreind – Wuustwezel 25 september 1957) , woont en werkt sinds 1986 in Nederland. In 1989 vestigde hij zich in Chaam. 

Gedichten van zijn hand verschenen in tal van tijdschriften w.o. Deus ex Machina, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, Brabant Literair. Meerdere gedichten werden opgenomen in de poëziedagkalender van Meulenhoff en in allerhande bloemlezingen. Een aantal van zijn gedichten werd bekroond / onderscheiden in poëziewedstrijden in Vlaanderen en Nederland. 

Hij was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en werkte mee als recensent aan het poëzietijdschrift De Houten Gong ( Antwerpen). Tevens was hij jarenlang bestuurslid van SLAB ( Stichting Literaire Activiteiten Breda) en van de Chaamse bibliotheek. Van 2004 tot 2012 was hij verbonden aan de Schrijversacademie te Antwerpen als poëziedocent. Voor de Volksuniversiteit Breda gaf hij eveneens verscheidene cursussen poëzie.

Geeft sinds 2013 lessen poëzie en proza voor het AuteursAtelier in Antwerpen(B).

 

Sonn Franken

Zijn naam is John Franken, hij is geboren op 27 maart 1962 te Bergen op Zoom. De meeste van zijn vrienden en familie noemen hem al jaren Sonn, dus deze naam wordt dan ook gebruikt voor al zijn pennenvruchten. Als 7e uit een gezin van 8 werd hij op de lagere school ‘gescoord’ op Gymnasium niveau. Dat werd dus ook z’n middelbare opleiding, op het R.K Gymnasium Juvenaat H.Hart te Bergen op Zoom.  

Zijn vader was iemand met vele interesses en iemand die er graag op uit trok. De vele reisjes en uitstapjes maakten Sonn alleen nog maar nieuwsgieriger naar datgene dat voorbij de horizon lag. Deze voorliefde voor reizen en de onbekende plaatsen te bezoeken heeft hij nog steeds.  

Een voorliefde voor reizen, interesses voor het vangen van landschappen en omgevingen in detailomschrijvingen, en de liefde voor het schrijven, tracht Sonn te bundelen in mijn pennenvruchten. ‘Al moet ik zeggen dat mijn levendige fantasie, en de drang om uit het bestaande leventje voor even te ontsnappen, ook een behoorlijke duit in het ‘schrijfboekje’ gedaan hebben. Qua stijl ben ik bijzonder gecharmeerd van J.R. Tolkien, niet slechts om het genre van ‘Lord of the Rings’, maar meer om de manier hoe hij een straat, een landschap of het interieur van een herberg weet te beschrijven. Je voelt je als het ware in de situatie en kunt zo het verhaal nog intenser beleven. Op deze manier probeer ik de lezer ook mee te nemen in mijn 'schrijfsels'.” Ondertussen ligt zijn boek in de Tolkien winkel, krijgt hij prachtige reacties en heeft hij zelfs een brief van de dochter van Tolkien, Priscilla Mary Anne, ontvangen en daarnaast ook al een hele mooie recensie gekregen van CuBra.  

Zijn tweede hobby fotografie helpt hem bij het vastleggen van momenten. Zo opent zich inderdaad een ander venster op al die gebeurtenissen, momenten en situaties die hij langs zich ziet gaan, in betrokken wordt of zijn eigen ervaringen mag noemen.  

Het eerste boek is in eigen beheer uitgegeven, ‘De Oversteek’, dat deel I van een drieluik is. Het gaat over een hoofdpersoon die in het heden leeft en worstelt met zijn leven. Hij leest graag fantasieboeken en het verhaal springt dan ook op en neer in zijn eigen leven en het fantasieverhaal, totdat een rare kronkel in het boek hem in het fantasieverhaal doet belanden… Deel II is inmiddels ook geschreven en deel III is onderweg.

Inmiddels heb Sonn ook een oorlogsroman geschreven die hij waarschijnlijk tijdens de bevrijdingsfeesten in mei 2017 wil presenteren.

 

“Het schrijven van gedichten combineer ik met mijn passie voor fotografie. Op deze wijze ontstond een eerste gedichtenbundel waarbij Woord en Beeld elkaar versterken in de emotie.”

Een tweede soortgelijke bundel is inmiddels gereed en in de voorbereiding van uitgeven. 

 

Momenteel zijn er al tien verzamelbundels in Nederland en België  uitgegeven waar werken van Sonn Franken in te vinden zijn.

Voor meer informatie zie www.bozinbeeld.nl / www.westbrabantinbeeld.nl – tabblad Sonn in Beeld.