Bergse Vastenavend staat bekend om z’n creativiteit in bullen en nog veel meer.

Als we naar de Bergse dweilen kijken, zien we een geweldige variatie in hoedjes, aangeklede kielekes, maskers, paraplu’s, handschoenen en op te houden stokjes met poppekes. Er wordt wat bedacht en in elkaar geflanst in en om Bergen op Zoom. Het is prachtig om al dat werk te zien.

 

Maar soms constateer je dat de ideeën zelf eigenlijk geleend zijn van iemand anders. Misschien zelfs wel van kleine zelfstandigen die hun producten aan de man proberen te brengen maar ze nu achteloos gekopieerd zien. Onbetaald dus!!

Het internet is een grote bron van informatie. Je kunt de afbeeldingen dan ook zo downloaden, uitprinten en gewoonweg kopiëren om zelf te maken. Onze grote oproep is hierbij om je wel te vergewissen of de bron wel vrijelijk te gebruiken is. Het is niet erg sociaal om iemands eigendom via het internet te ‘stelen’ en het vervolgens zelf te gebruiken of zelfs aan anderen te geven. Op z’n minst kun je tevoren de eigenaar even om toestemming vragen. Als je die niet krijgt vanwege welke reden dan ook dan behoor je er met je ‘creatieve’ ideeën en handen af te blijven!!

De laatste tijd, en zeker weer nu de Vastenavend om de hoek staat, horen we weer frequent dat mensen en bedrijven zich benadeeld voelen omdat er informatie, tekeningen, afbeeldingen, foto’s, beelden en andere creatieve uitingen door mensen gebruikt worden die er geen toestemming voor hebben gevraagd en er niet voor hebben betaald.

 

De geest van Vastenavend is een leutige sociale geest die respect voor anderen òòg in ’t vaandel et!!  Als wij nu voortaan niet zomaar klakkeloos iets van een ander gebruiken maar op z’n minst in contact treden om toestemming of de kosten te vragen zouden we met z’n allen ook allemaal wat socialer naar elkaar zijn.

 

Bedenk je dus voor je iets ongevraagd van ’t internet ‘leent’!!

 

Dagge bedankt zijd da witte.