De decorploeg van Stichting Bergse Operette Vereniging kneep zich in de handen met de productie van dit jaar: “The Wiz”. Dan drong de impact tot hen door, wat een berg werk!

 

 

Was 2016 een succesjaar waar de productie “Petticoat” hoge ogen gooide bij het Amateur Musical Gala met prijzen als Beste Musical en Beste Mannelijke Hoofdrol uit maar liefst negen nominaties, dit jaar legt de BOV de lat weer hoog.

 

Ad Bennaars laat duidelijk merken trots te zijn als hij me aan de ploeg decorbouwers voorstelt. Ze zijn met zeven man en het betreft allemaal vrijwilligers van 60+. Piet Koolen bij voorbeeld zit al weer 34 jaren bij de BOV.

 

‘De voorbereidingen zijn al half oktober begonnen met het bepalen van de producties waarbij regisseur Diemer van Wijk zijn ideeën en dromen voorlegt aan Kees Warmoeskerken. Deze is verantwoordelijk voor de vormgeving van het decor. Hij overlegt dat met mij en ik vervaardig dan de technische bouwtekeningen die gebruikt worden voor de bouw van het uiteindelijke decor.’ Aldus Ad. Hij is sinds 2002 bij het BOV gezelschap en stuurt de decorploeg aan. Waar de ploeg eerst nog vooral op zaterdagochtend aan de slag was is het dit jaar wel enorm ontploft. ‘De mannen zijn hier haast elke dag te vinden, zelfs tot op zondag toe.’

 

Ik kijk rond en zie de hele ploeg keihard aan het werk. Iedereen werkt in teams of alleen aan de taken die er nog liggen. Ad vertelt me dat er al een hele trailer met materiaal ondergebracht is in een aparte loods. Maar deze loods waarin gebouwd wordt staat ondertussen ook hartstikke vol en dat zorgt voor nog wel een tweede volle trailer. Dat betekent wat als 25 maart alles naar De Maagd vervoerd wordt om het decor op te bouwen! Dat moet dan weer tot het nodige “ah” en “oh” leiden als bij de première van 31 maart het doek voor het eerst open gaat. Of zoals Ad het zegt:’Het is leuk dat je iets creëert maar het mooiste is als het doek open schuift en nog voordat één noot gezongen is en er ook maar één persoon gesproken heeft de zaal in applaus uitbarst. Dan ben je echt trots op het resultaat!’

 

Ik hoor het hele technische proces aan en verbaas me in stijgende mate over complexiteit en veelheid van het werk. Daar sta je normaal gesproken niet bij stil. Deze kennismaking heeft me de ogen geopend en ik besef wat een immense klussen Stichting BoV zich getroost om ons al die mooie producties voor te toveren. Wis en waarachtig een wereldprestatie van deze Bergse club mensen waar we heel trots op mogen zijn.

 

The Wiz, een productie van Stichting BOV. De voorstelling wordt in Theater De Maagd te Bergen op Zoom gehouden vanaf 31 maart t/m 9 april 2017. Kijk voor de juiste data en voor kaartjes op www.stichtingbov.nl of op www.demaagd.nl maar maak haast want de kaartverkoop gaat snel.