Ans Goorden strooit weer met een aantal aantrekkelijke voorstellingen:

 

Tineke Schouten op haar best in T-Splitsing op donderdag 20 april 20:00 in De Maagd >

 

René van Meurs, winnaar Padoem Patss (BNN), brengt vrijdag 21 april 20:30 zijn cabaretshow Even goeie vrienden in de CKB Theaterzaal >

 

Studio 100 brengt kinderen vanaf 1 jaar naar Bumba in Dromenland op zaterdagmiddag 22 april in De Maagd 14:00 en 16:00 >

 

 

In het Markiezenhof delen Bergenaar Jeroen de Groot (viool) en de Amerikaanse Brook Cuden (piano) hun liefde voor Beethoven in een koffieconcert op zondag 23 april 11:00 >

 

Dit zijn de berichten:

Tineke Schouten

Na 35 jaar non-stop in het theater vragen mensen steeds vaker: hoe lang denk je dit nog te gaan doen? Tineke Schouten haar antwoord is resoluut: “Ik wil nog wel 20 jaar door!” Dus kijkt Tineke in haar nieuwe voorstelling T-Splitsing eerst maar eens vol humor terug op de bijzondere levenswendingen uit haar verleden.

 

De keuze om te beslissen door te gaan

 

Acht maanden op tournee, een tv-show, schrijven aan een nieuw programma, Tineke maakt steevast werkweken van 60 uur. “Ik houd van die rush. Het is m’n sport, m’n dagbesteding, m’n hobby, laat me dat nog maar een tijdje doen. Maar op mijn leeftijd zijn  er wel momenten dat ik denk: hoe lang houd ik dit nog vol?” Dus flirt Tineke soms met de gedachte om meer rust te nemen. 

 

Weifelaar

Het is duidelijk een innerlijke tweestrijd van aan de ene kant de passie voor het beroep, en aan de andere kant tijd maken voor gezin en familie. De kleinkinderen in het buitenland, leuke reisjes met de echtgenoot, of zo maar eens een lange wandeling met de hond (ondanks Tineke’s voorliefde voor Ierse Setters is het toch weer een asielhondje geworden). 

“Ik ben een weifelaar, typisch Tweelingen. Altijd maar wikken en wegen. Maar voorlopig ga ik gewoon door, samen met 15 personen cast & crew. Sommigen zijn al 30 jaar bij me! Alleen daarom al is het voor mij geen keuze om te stoppen. Zij moeten ook hun hypotheek betalen.”  

 

Bewustzijn

Aan de basis van alle kolder, grappen en de gevoelige noten ligt bewustzijn. “Ik vind het zeker in deze tijd belangrijk dat mensen stilstaan bij wat ze doen. Bij de keuzes die ze maken. En dat mag best met een flinke dosis humor en zelfrelativering.” Tineke voelt het vooral als een innerlijke natuur om zichzelf als automatisch te verplaatsen in anderen. Zo komt ze ook op haar typetjes. “Ik kan geen keiharde meningen geven, want alles heeft een reden. Mensen zeggen en doen dingen niet voor niets. Wel kan ik dingen uitvergroten, zodat we onszelf er allemaal een beetje in herkennen.” 

 

Basis

In het decor staat een grote boom. Voor Tineke symbolisch voor waar ze vandaan komt. “Je zou kunnen zeggen dat mijn moeder de wortels zijn. Zij heeft ons bijgebracht om altijd door te zetten. En mijn vader is de stam, de normen en waarden. Het is nooit een keuze voor me geweest om daar vanaf te keren. Alle vertakkingen zijn slechts de t-splitsingen die ik in mijn leven ben tegengekomen. 

Mijn moeder zei altijd: ‘’kind ga door, je brengt de mensen zoveel goeds.” Tinke zegt het met een bescheiden verontwaardiging. “Het is eerder andersom: de mensen brengen mij zoveel goeds! Goed doen vind ik wat de Rode Kruiswerkers doen, die doorgaan tot ze weggebombardeerd worden. Of vroeger de missiewerkers, zoals mijn oom Rinus.” 

 

Beslissingen

Tegelijkertijd vraagt Tineke zich af of je tegenwoordig nog wel iets goed kúnt doen? “Met gluten in broodjes-gezond, en pvc in flesjes water wordt het ons wel erg lastig gemaakt,” grapt ze. “We maken allemaal honderden keuzes op een dag, maar als je echt op een t-splitsing staat volg je dan je verstand of je hart? Laat je je leiden door je partner? Je kinderen? Je buren?” 

Ondanks het wikken en wegen kiest Tineke zelf uiteindelijk met haar gevoel. “Er is weinig waar ik met spijt op terug kijk. En dat is ook te danken aan de rationele noot die mijn man in de beslissingen brengt. 

Soms moet je het lef hebben om iets geen keuze te laten zijn, zoals mijn dochter en schoonzoon deden. Zij Nederlands, hij Marokkaans. Daar kies je niet voor, maar zeker ook niet tegen! Dan gaat het om liefde, en beslis je om te dealen met de rest eromheen.” 

 

Geloof 

De stamboom Schouten is ooit vier eeuwen geleden begonnen in West-Friesland. “Inmiddels hebben we het hele pallet aan mogelijkheden wel voorbij zien komen, het is net een waaierboom. Colombianen, Italianen, Amerikanen, Joden, Moslims, Christenen, heel rijk en een beetje arm alles gaat er door elkaar. Zelfs Paris Hilton is nog een tijdje lid van de familie geweest.” 

Het is dan ook niet zozeer religie, maar wel geloof dat Tineke langs de t-splitsingen van haar leven leidt. “Ja, ik geloof in gebed, en in dankbaarheid. En in zorgen voor elkaar. Ik kan geen leed en onrechtvaardigheid aanzien, en wil geloven in iets mooiers na de dood. Hoe oneerlijk is het anders gesteld? 

Ik vraag me ook altijd af vanuit welke overtuiging mensen keuzes maken. Als je het zo goed hebt als wij, en je gelooft werkelijk dat er maar één leven is, hoe kan je dan met goed fatsoen in je ivoren torentje blijven zitten? Ga als de sodemieter iets doen om te helpen het leven van anderen beter te maken. Doe wat je kunt!”  

 

René van Meurs

Aan zijn timing, zijn improvisatietalent en het gemak waarmee hij optreedt is te merken dat René deel uitmaakt van het roemruchte stand-up comedy collectief van Comedytrain. Hij won in 2012 de jury- én publieksprijs van het grootste cabaretfestival van Nederland: Cameretten, en tourde vervolgens twee theaterseizoenen met veel succes door het land. Dat was lachen. Dat vond hij niet alleen zelf, ook u vond dat massaal. Toch kwam hij zichzelf op een gegeven moment tegen, zoals iedereen zichzelf weleens tegenkomt. U kent het wel; gedeukt, gehavend en enigszins in dubio. Op zo'n moment kun je niet anders dan jezelf bij de kladden grijpen, aankijken en vragen: "ben ik na deze opdonder nog steeds even goede vrienden met mezelf?"

Vanavond ontmoet u wat er na die botsing van René is overgebleven en weer is opgestaan. Met, zoals u van hem gewend bent, een enorme berg grappen, knappe improvisaties en dat alles in een moordend tempo!

 

Over René van Meurs en uit de pers:

Één van mijn persoonlijke favorieten in de jonge cabaretgarde is @renevanm.  #houhemindegaten – Jochem Myjer

“Zijn engagement reikt verder dan zijn eigen leefwereld, en hij stipt op rake wijze enkele actuele thema’s aan. (…) Van Meurs kan zomaar tot grote hoogte stijgen.” - Theaterkrant.nl

René van Meurs is een intelligente grappenmaker en een taalknutselaar die in een hoog tempo zijn materiaal op het publiek afvuurt. Hij heeft een goede timing en tekstoverdracht met verrassende wendingen en weet ook te ontroeren. - Juryrapport Cameretten



Hij lijkt volkomen op zijn plek op het podium en speelt het spel van timing, opbouwen, climax en rust geraffineerd uit. Met René van Meurs levert de Comedytrain weer een ijzersterk talent af, waar we in de toekomst nog veel van gaan genieten. - Cabaret.nl