Jaap Leyte had me al een poosje geleden gevraagd om eens langs te komen. Aangezien hij nogal handig schijnt te zijn met scherpe messen werd het tijd mijn belofte in te lossen.

 

Wanneer ik binnenstap in het pand "De Lijnbane" op nummer 12 in de Steenbergsestraat te Bergen op Zoom staat me wel een verrassing te wachten: ik zie rechts enkele kappersstoelen en links hangen de fietsen aan de muur. Twee mensen wachten me al op: Jaap Leyte en Ruud Guldemond. 

 

Het was de bedoeling dat Jaap na zijn opleiding tot barbier enkele maanden zou proefdraaien alvorens hij zijn eigen zaak zou starten. Het beviel echter zo goed dat hij is blijven hangen. Ruud begon zijn Fietsatelier Guldemond in dit pand op 1 juli 2015 en Jaap startte de zaak Mannuhbarbiers op 11 januari 2016. 'Het bevalt me uitstekend.' Begint Jaap. 'We hebben het gewoon stikgezellig. Dit is onze huiskamer, zeg maar.' Ruud kan dit alleen maar beamen:'Er is veel meer leven in de zaak op deze manier, het is super. Het is gewoon een toevoeging die de sfeer ten goede komt.'

 

Ik hoor de lekkere muziek en kijk eens op mijn gemak rond. Er is veel te zien want overal staat of hangt wel wat. Het brengt je ook direct in nostalgische sferen, alsof ik in een strip van Kuifje ben beland. Het blijkt ook juist datgene te zijn wat deze totaal verschillende karakters bindt. 'Het gaat om een stuk beleving. We hebben alle twee passie voor ons ambacht. Het verdienmodel is daaraan ondergeschikt.' Ik hoor Jaap ook nog zeggen:'Je moet doen waar je hart ligt.' Ruud knikt beamend en voegt nog fijntjes toe dat ook de countrymuziek een bindende factor is tussen de twee mannen. Trouwens, die passie voor hun ambacht komt in alles terug. Ik zie oude attributen aan de muur en op schappen en hoor het verhaal aan van Jaap die me trots een oud barbiersboek laat zien daterend uit 1910. Heeftie van een klant gekregen. Een boek vol met mooie afbeeldingen en omschrijvingen zoals hoe de jongste bediende van een barbierszaak elke ochtend eerst de zaak moet vegen. Trouwens, dat oude boek kwam destijds tot stand dankzij de sponsoring van maar liefst duizend gulden van de firma De Gulden Hand, een zeepmerk dat al bestaat sinds 1554!

 

'Wij verkopen onze handen.' Vertelt Ruud me. Als ik hem zo bezig zie in zijn werkplaats is het overduidelijk dat hij verslingerd is aan zijn ambacht. De man met de universitaire achtergrond voelt zich lekkerder met zijn vingers in het vet als hij met oude fietsen bezig. Hij repareert, restaureert maar creëert ook als hij maatwerk fietsen bouwt. Als een jongedame zich in de zaak meldt met een "ontspoorde" fietsketting laat hij alles uit de handen vallen om de deerne te helpen. 'Daar achter kun je ook je handen wassen.' Zegt Jaap tegen het meisje dat besmeurde handen heeft van een ijdele eigen poging de ketting weer op de fiets te krijgen.

 

Ondertussen meldt zich een klant die snel op de barbiersstoel klimt. Ook zo'n mooi ouderwets geval trouwens, die stoel dan. Het past in het plaatje van Jaap die oude spullen verzamelt. De klanten komen ondertussen uit heel de regio West Brabant tot in Zuid Holland en zelfs België toe. Zijn "optredens" op het T-Festival en de Food Stoet zijn ook niet onopgemerkt gebleven. 'Dat is een herhaling waard. Beide evenementen zijn me zeer goed bevallen. Prachtig ook hoe zij ze me juist in mijn opstart de kans hebben gegeven me te presenteren aan een groot publiek. Hartstikke leuke sfeer ook.'

 

Ondertussen zijn de reacties uit de straat goed en ook de huurbaas heeft alle seinen op groen gezet. 'Dit is mijn ding. Sommigen hebben het wel eens over pensioen. Maar vertel me, waarom zou ik met pensioen gaan als ik elke dag weer van mijn werk geniet? Dit zie ik me nog wel tot mijn 75e doen hoor!' Vertelt Jaap me met een brede grijns op de tronie.

 

Een fietsatelier en een barbier onder één dak? Nu, na dit bezoek vind ik het heel normaal als je twee gepassioneerde ambachtslieden bij elkaar zet. Twee mannen die elkaar op kunnen vangen zonder ooit het werk van de ander met één vinger aan te raken. Twee mannen ook die van muziek genieten, zelfs wel eens een live band binnen halen, waar je een pilsje uit de koelkast kunt halen of in de zomer van een bbq kunt genieten. Twee mannen die je in de zomer voor de winkel kunt zien zitten als ze nagenieten van het werk dat ze iedere dag weer mogen doen. Ik zou zeggen, neem er eens een kijkje.

 

Mannuh Barbiers

06 131 61 991 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel even op voor een afspraak

 

Fietsatelier Guldemond

06 116 21 521

Bel even voor een afspraak of wip even binnen.