BoomClap Publishing had aan de deur geklopt; Peter van Aart vroeg of BoZinBeeld.nl hier iets mee kon. Daar waren we natuurlijk bij. 

Niemand anders dan Gijs Anders van Straalen was de percussionist die op zaterdagochtend in Den Enghel ons welkom heette. Hij is bekend o.a. van zijn spel voor Wouter Hamel, maar in de "branche" is hij zeker ook gekend vanwege zijn opvallende keuzes. Keuzes die hebben geleid tot een uniek boek van zijn hand met de welluidende naam "Concept for the new percussionist, 4/4 & 12/8".

Een slagwerk clinic, hoe onjuist kun je zijn. Laten we maar direct zijn door te stellen dat Gijs zijn publiek mee nam op een ontdekkingsreis. Hij begon zijn verhaal met een instrument dat op niet meer leek dan een Afrikaanse kookpot: een Udu. Het verhaal begint dus inderdaad in Afrika. Gijs vertelt hoe de ritmische klanken hun weg vonden van Afrika tot in Amerika, maar ook tot in Brazilië en andere gedeelten van de wereld. De reis leidt zelfs weer terug tot in Afrika als Gijs het verhaal vertelt van hoe jonge percussionisten afwijken van tradities en instrumenten, ritmiek en klanken anders gaan gebruiken. 

Je volgt het verhaal en beseft dat de muziek van een percussionist een verhaal vertelt in ritme en melodie. Hoe Gijs ervaart dat momenteel Zuid India de "place to be" is. Het is een indrukwekkende reis waarin Gijs zaterdag zijn publiek meenam. Natuurlijk gekleurd met tal van voorbeelden. Jeroen Dur was "toevallig" aanwezig en dacht misschien een relaxte ochtend te hebben. Ha, hij had buiten Gijs gerekend die hem pardoes achter een drum kit posteerde en zelf met de andere instrumenten zijn ritmisch verhaal letterlijk klank gaf. Het was een boeiende ochtend die het talrijke publiek een mooie inkijk gaf om nog enthousiaster te worden. Voor de jongste knapen tot de geroutineerde drummers was het een hele beleving.