SynapsZ had vorig jaar al een bijzondere bijdrage aan ProefMei, dit jaar is niet anders:

De ProefWei buiten:

Hoe speels dit werk van SynapsZ ook lijkt, het is heel precies volgens bepaalde instructies gemaakt. Het Wilhelminaveld is gevuld met 4000 borden waar je tussendoor kunt wandelen. Wanneer je er doorheen loopt verplaats je je in een kunstwerk. Je wordt er onderdeel van. Deze bewustwording speelt een belangrijke rol in dit werk.

 

SynapsZ wil met dit kunstwerk niet per se iets toevoegen aan de wereld, maar gebruikt bestaande objecten. In dit geval zijn het vooral borden die constant worden herschikt. Het geheel doet denken aan een veranderingsproces. Soms lijkt er in de chaos een structuur zichtbaar te worden. Ondanks de variaties blijft het werk een eenheid. 

De borden hebben hun bedoelde functie om ervan te eten verloren.

 

SynapsZ plaats vierduizend borden in een compositie op een veld. Naar een bord zou je kunnen kijken als simpelweg een bord. Door zo’n hoeveelheid bij elkaar te zetten, vormt het een geheel, als het ware één grote borden-zee. Een bord is maar een klein ding in de wereld. Maar maak eens een compositie van vierduizend borden. Ervaar dat je daarmee overzicht creëert en zo de wereld aan het opruimen bent.

 

Mensen in witte pakken die borden oppakken en weer neer zetten. Dit verplaatsen van borden is de opdracht die SynapsZ ze heeft gegeven. In hun witte pakken zijn ze bezoeker en tegelijkertijd onderdeel van het kunstwerk. Ze belichamen zowel de aanwezigheid van een bezoeker als de aanwezigheid van een werk. Een poëtisch werk van verstilling en beweging.

 

De ProefWei binnen: 

Kunst aan de muur of op de tafel? Bezoek binnen in De Blokstallen de ‘gedekte tafels’ en bekijk het geestelijk voedsel. Op het tafelkleed kun je misschien ook zelf aan de slag.

 

Kunst aan de muur is taart voor de ogen. Binnen in De Blokstallen wint het feest van de kleur. Bezoek het experiment en doe mee.

 

Binnen in De Blokstallen zijn hele andere borden te zien. Loop er even binnen en neem een kijkje in deze artistiek keuken. Een feest voor de geest.

 

Stap ook even binnen in De Blokstallen. Daar staan de (of hangen?) de tafels klaar en kan het publiek ook zelf aan de slag.