Sjaak Franken op pad naar Lissabon. Wij van BoZinBeeld.nl zullen wekelijks zijn ervaringen delen.

 

Portugese Temperaturen....
17 mei 2017 - Rilland, Nederland
Dag 1 : Bergen op Zoom - Rilland 23 km. ( Totaal 23 km. )

Op deze mooie dag. 17 mei 2017, kwam mijn zoon Yoran mij uitzwaaien en de deur in het slot draaien. Het is altijd interessant om anderen op de hoogte te stellen van de toch wel mooie en gezellige stad, en mijn woonplaats, Bergen op Zoom. Daarom begint de fotoreportage met afbeeldingen van de belangrijkste monumenten ….Vandaag, de allereerste en zeer zonnige start van deze camino, gelijk een temperatuur van 28 graden die je dagelijks in de zomer ervaar in Portugal. Na zo’n drie kwartier wandelen begon ik dan ook spontaan te zingen…….We Zijn Er Bijna. Ter hoogte van Hildernisse, de laatst overgebleven buitendijkse boerderij van Nederland, die nu in de oude Oosterschelde ligt, stopte ik maar met zingen. Ik draaide me om, en zag in de verte nog de contouren van mijn stad. Het is heerlijk rustig hier om te lopen zo richting Zeeland waar ik na 1,5 uur aankom. Na een korte pauze vervolgde ik mijn weg richting de Rattekaai, een oude getijdehaventje van Rilland, en gelegen in de Oosterschelde. Hierna door naar Rilland zelf om daar wat te gaan drinken , en zo verder naar míjn eindpunt van deze dag, waar ik werd opgehaald door Han, de echtgenoot van Marianne waar ik mee op het bluesfestival was in Kwadendamme. Fijn gewandeld , maar geen erg in de zonnecrème die ergens diep verscholen zit in mijn rugzak. Dus………je raad het al…..stikrood verbrand door de zon, maar dat kan de pret niet drukken.


Bloemen van de Schelde...
18 mei 2017 - 's-Gravenpolder, Nederland
Dag 2: Rilland - s'Gravenpolder 25 km. (Totaal 48 km.)

Etappe 2 startte op het eindpunt van gisteren aan de buitendijk van de Westerschelde bij Rilland. Over énkele weken passeer ik op een 40 tal kilometers de bron van deze Schelde in Frankrijk De bron ligt bij Gouy-Le-Câtelet op het Plateau van Saint-Quentin. Na ongeveer 350 kilometer mond deze rivier uit in de Noordzee bij Vlissingen. Via Waarde kwam ik in Kruiningen aan na ongeveer 2,5 uur. Hier wat gegeten en daarna weer verder over de sluizen van Hansweert, door dit dorp, naar eindpunt in s'Gravenpolder. Tijdens deze wandeling kwam ik langs de zeedijk nogal een behoorlijke variatie tegen van bloemekes....


Zak van Zuid Beveland...
19 mei 2017 - Nieuwdorp, Nederland
Dag 3: s'-Gravenpolder - Nieuwdorp 24 km. (Totaal 72 km.)

Deze dag een relaxte wandeling gedaan door de zak van Zuid Beveland. Vanaf ’s-Gravenpolder langs de Zwaakse Weel richting Nisse. Enkele weken geleden heb ik hier ook gelopen als oefenwandeling. Ben er inmiddels achter gekomen, dat als het plaatselijk café van Kwadendamme gesloten is, je ook wat koffie- thee-sap kan drinken in Miranda’s fruitshop in Kwadendamme. Na Nisse over de vele kronkelende wandelpaden verder naar s'-Heerenhoek. Daar nog een cappuccino genomen bij zeer aardige mensen van Stroop & Spek. Verder door naar het eindpunt in Nieuwdorp bij het bevrijdingsmuseum. Nog even een melding over de Google kaart op deze blog. Die trekt rechte lijnen tussen mijn etappeplaatsen, terwijl mijn pad behoorlijk slingert, en dus meer kilometers inhoudt. Ik heb geprobeerd over het water te lopen via de Google aanwijzing , maar ging telkens kopje onder…..


Op naar Walcheren....
20 mei 2017 - Vlissingen, Nederland
Dag 4: Nieuwdorp - Vlissingen 26 km. (Totaal 98 km.)

Vandaag loopt Han een etappe mee. We hebben al eerder veel grotere wandelingen gedaan zoals Burcht Haamstede – Vlissingen 50km over het strand en toen ook nog eens met windkracht 5 op kop. We hadden het gehaald. Deze dag is een stuk rustiger en zonnig. Na het vertrek bij het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp lopen we verder naar het gehucht Oudedorp, ergens in de polder richting Ritthem. Onze route ging ook over een oude zeedijk waar we tussen de schapen liepen die niet schuw waren. Hier kregen we een niet aangekondigde regenbui over ons heen. Gewoon doorlopen is toch het advies en voor we in Ritthem arriveerden waren we alweer opgedroogd. In Ritthem was het dorpshuis verdwenen, dus niets te drinken, toen maar gewoon doorgelopen . Onderweg stond een bankje bij een oude houten brug. Daar even gerust en het pad vervolgd naar Vlissingen. Het eindpunt voor deze dag. Han had mij uitgenodigd voor een maaltijd in de Panta Rhei, wat dan ook toevallig mijn stamcafé is in Vlissingen. Hoe kon hij dat nou weten ?????? Na de zeer goede maaltijd nog 2 kilometer gelopen om te overnachten bij een vroegere vriendin. Morgen, zondag heb ik bij haar een rustdag. s'Avonds dan nog even naar de Panta Rhei, om de volgende dag weer verder te lopen richting Oostburg.


Over de eerste 100 kilometer....
22 mei 2017 - Oostburg, Nederland
Dag 5 + 6 : rustdag ..en Vlissingen - Oostburg 24 km. ( Totaal 122 km. )

Mijn 5e dag van deze camino was een rustdag. Niet dat ik dat al nodig had, maar om mijn lichaam langzaam gewend te maken aan de rugzak van 14,5 kilo. s ‘Middags mijn 2e stempel gehaald in mijn credential, en in de avond afscheid gaan nemen in de Panta Rhei. Na alle goede zorgen en heerlijke maaltijden op mijn overnachtingsadres door H, weer vrolijk en zonnig op pad op de 6e dag. De start was bij de Jacobskerk in Vlissingen. Vandaar via de groene boulevard, over de sluizen naar de boot. Die bracht mij naar Breskens in een kleine 20 minuten over de Schelde díe hier ongeveer 5 kilometer breed is. Na aankomst via Groede, waar Jacob Cats nog steeds zit te wachten aan een rond tafeltje, door de polders naar Zuidzande om daar in hotel De Rode Leeuw een héérlijke kabeljauw naar binnen te werken. Nog even over Jacob Cats, hier in Groede heeft hij nogal wat gedichten gecreëerd….(zie foto's). Zo….. visje weg….bier op…nog 5 kilometer naar mijn eindbestemming voor deze dag. Dat wordt slapen op de boerderij, een paardenmelkerij , mini camping met verhuur van kamers voor fietsers en wandelaars. Morgen een pittige kluif…32 km.


De " Via Brugensis "
23 mei 2017 - Brugge, België
Dag 7 : Oostburg - Brugge 32km. ( Totaal 154 km. )

Kwart over 7…klop klop op de deur. Daar was Ina met een mandje ontbijt. Na deze te hebben weggewerkt weer op pad richting Sluis. Hier eindigen de zelfgemaakte etappes van huis uit, die soms samenvielen met het grenslandpad wat loopt van Sluis naar Thorn. Vanaf Sluis ga ik nu de Via Brugensis volgen tot Landrecies in Frankrijk. Vlak na Sluis loop ik al België binnen langs de Damse vaart waar onmiddellijk de eerste originele markering staat aangegeven naar Santiago de Compostelle. Even verderop ligt Kobus te wachten. Een zelfbedieningspont die je, door aan een zwengelwiel te draaien, naar de overkant brengt. Doorgelopen via een rustig pad naar Hoeke, waar een mooi Jacobskerkje staat. Wat gedronken langs de vaart en toen weer verder naar Oostkerke. Na dit dorp bereikte ik Damme wat er best gezellig uit ziet om uiteindelijk in Brugge te belanden. Na enige omzwervingen in deze mooie stad kwam ik bij de Jacobskerk voor alweer een stempel. Toen de inkt opgedroogd was, een terrasje opgezocht om te vieren dat ik het weer had gehaald. Even bij de Tourist Info binnengelopen voor een kaartje van de stad, om zo bij mijn overnachtings adres te komen bij Nicole En Georges.