De Maria Ommegang trekt op zondag 25 juni 2017 voor de 73e keer sinds 1945 door de historische binnenstad van Bergen op Zoom.

De Ommegang is een dankstoet ter ere van Maria. De stoet is qua vorm en samenstelling gebaseerd op de Kruisommegang zoals die in de middeleeuwen al door de straten van Bergen op Zoom trok. In 1572 werd deze door de autoriteiten verboden. Kapelaan Ooijens uit Bergen op Zoom beloofde in 1942 om de stoet jaarlijks weer te laten trekken als de stad Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog van groot oorlogsleed gespaard zou blijven. 

Op 15 augustus 1945 trok de Maria Ommegang,voor het eerst na ruim 370 jaar, weer door de stad.

Ruim 800 deelnemers verbeelden al zingend, dansend, declamerend en musicerend, de geschiedenis van Bergen op Zoom, alsook fragmenten uit het Oude en het Nieuwe testament en de Zeven Vreugden van Maria. De verschillende groepen in deze Ommegang hebben een vaste volgorde. 

 

De poorten van stadspaleis het Markiezenhof gaan zondag precies om 15.00 uur open om de bonte stoet met groepen, figuranten, zangers, musici en wagens van start te laten gaan. De historische binnenstad vormt het decor, met uiteraard een passage over de Grote Markt.

 

De te volgen route is als volgt: Markiezenhof – Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat – Kerkstraat – Huijbergsestraat – Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat – Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat – Lievevrouwestraat – Gevangenpoort. 

Speciaal dit jaar:

• Het jaarthema van deze Ommegang is: Met Maria danken voor de vrijheid. 

Dit jaarthema zal als een rode draad in de dankstoet verweven zijn. De laatste jaren is het gebruikelijk dat het thema met een speciaal themakostuum wordt uitgebeeld. Ward Warmoeskerken heeft daar dit jaar ook weer voor gezorgd.  Brigit Bogers draagt deze zondag de themajurk in de Maria Ommegang.

• Alle zeven personages die een Maria uitbeelden zijn van een nieuwe mantel voorzien. Deze zijn gemaakt door Annemiek Dagelinkx. De Ding-Donggroep (kinderen) is door de kledinggroep van de Maria Ommegang van nieuwe jurkjes voorzien. De mantel van het grote Mariabeeld dat meegedragen wordt in de stoet, is door enkele dames van die kledinggroep volledig gerestaureerd. Dat was nodig omdat bloemen de mantelstof en het borduursel hadden aangetast. 

• In plaats van de gebruikelijke bloemenkrans die het mee te dragen beeld jaarlijks sierde, zijn er dit jaar vier speciale flambouwen gemaakt die bij het beeld worden meegedragen. Hierop zijn  de bloemen bevestigd.  De flambouwen zijn gemaakt door Dhr. Rinus Bouwmeester. Hij is ook degene die vorig jaar de kroonjuwelen voor de Maria Ommegang maakte.

• De recent overleden bisschop Mgr. Hubertus Ernst heeft ook een plaatsje gekregen in de stoet. Als hommage aan hem wordt Sint Hubertus in een tafereel uitgebeeld met zijn vier jachthonden en de Sint Hubertus broodjes (‘hupkes’)   

• Eva en de Duivel zijn in volledig nieuwe kostuums gestoken. Ze zijn ontworpen en gemaakt door Ward Warmoeskerken.

• Een trommelkorps van plm. 30 man van de fanfare uit onze zusterstad Oudenaarde (België) loopt mee in de Ommegang.   

• Evenals vorige jaren zijn er speciale genodigden voor de Ommegang. In ieder geval komen vier bisschoppen de stoet aanschouwen. Het zijn: Mgr. Liesen van het bisdom Breda, Mgr. V.d. Hende van het bisdom Rotterdam, Mgr. De Jong bisdom Roermond en Mgr. Woorts van het bisdom Utrecht. Pastores uit Uden, Hulst en Oudenbosch zijn eveneens aanwezig. 

• Tot a.s. zondag is er in de Sint Gertrudiskerk een tentoonstelling van bijzondere Mariabeelden die allemaal een plaatsje krijgen in de komende Maria Ommegang.

• Tijdens de Maria Ommegang zijn programmaboekjes beschikbaar. Ze zijn te verkrijgen bij standjes op het Beursplein en op de Grote Markt. Ook worden ze uitgegeven door de collectrices langs het parcours.  

• Er zijn speciale Maria Ommegang-vlaggen te koop. Deze blauwe vlaggen met het logo en opschrift van de Maria Ommegang sieren deze week en tijdens de Ommegang de stad. Ze zijn voor 15 euro te koop bij Van Poppelen aan de Bosstraat, bij de pastorie aan de Burg. Stulemeijerlaan en in de Sint Gertrudis- en in de Lourdeskerk. Met de Ommegang zelf zijn ze te koop bij speciale kraampjes bij het Markiezenhof en op de Grote Markt. 

• Voor mensen met fysieke beperkingen bestaat de mogelijkheid om gratis een stoel te reserveren op de Grote Markt. Daarvoor moeten zij uiterlijk 22 juni een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

even terugblikken op vorig jaar?