Stichting De Vierschaar pakt dit jaar uit met een blijspel

 

We waren uitgenodigd door Stichting De Vierschaar om de generale repetitie bij te wonen van "Shakespeare Verliefd", hun laatste geesteskind. Het was al bekend dat er de afgelopen periode noeste arbeid in de repetities ging zitten. Dit was dus het moment om te kijken waartoe dit allemaal had geleid.

 

Natuurlijk kun je je eigenlijk geen betere locatie voorstellen dan het Markiezenhof te Bergen op Zoom als het gaat om een openluchtspektakel. De Grote Markt is trouwens nog zo'n locatie.  Het tweede opvallende punt zijn de kostuums. Ik zie al een aantal spelers in vol ornaat rondlopen en ik moet zeggen, het ziet er werkelijk schitterend uit. Alle lof dan ook voor de mensen die achter de schermen alles mogelijk maken; kostuums, decor en grime, het ziet er top uit.

 

Het stuk zelf gaat over een Shakespeare die een beetje in een dip zit bij het schrijven van nieuwe stukken. We zien hoe hij zijn muze terugvindt in een dame die vol zit met poëzie en proza. Het leidt geleidelijk tot een prachtig stuk over een onmogelijke liefde: Romeo en Julia. In het echte leven blijkt zijn liefde ook een onmogelijke. Alle ingrediënten voor een prachtig dramastuk zijn hier aanwezig.

 

Maar driewerf neen, De Vierschaar neemt een loopje met ons en hijst het hele verhaal in een totaal ander jasje en verandert zo een dramaspel in een blijspel. De humor druipt er vanaf en het publiek zal zich dikwijls in de stuipen lachen. Potsierlijke bakkesen, vermakelijke dialogen en toneelspel dat zo uit een school van Rowan Atkinson zou kunnen zijn weggelopen vermaken je tot de laatste minuut. Alle spelers verdienen dan ook een hele grote pluim. 

 

"Shakespeare Verliefd" is vermakelijk, ondeugend, vol glamour en grandeur en zet het publiek regelmatig op het verkeerde been. Vanavond is de première en dan volgen er nog een aantal voorstellingen. Als je nog geen kaartje heb zou ik me maar snel aanmelden want deze editie van het openluchtspektakel van De Vierschaar sluit aan bij de eerdere prachtige stukken van de stichting.  Dit gezelschap is in staat om constant de bakens te verleggen en dat is nu precies wat ze ook deze keer weer gedaan hebben. In één woord Geweldig!

 

De overige voorstellingen vinden plaats op: 8 juli (14.00 en 19.00 u), 9 juli (11.00 en 15.00 u), 13 juli (19.00 u), 14 juli (18.00 u), 15 juli (14.00 en 19.00 u) en 16 juli (11.00 en 15.00 u). 

 

Tickets zijn te bestellen op de site van De Vierschaar: http://vierschaar.nl/tickets/