Crazy little things – zo heet een nieuwe Bergse band.

Dat was het nieuws dat opeens te horen en te lezen was. Toen ik de karakteristieke foto zag met de hoofden van de bandleden kon ik niet anders dan terugdenken aan een fameuze hoes van een Queen album. Tegelijkertijd viel op dat maar liefst vijf van die koppen terug te herleiden waren tot de band 666 The Nightmare. Daar moest ik meer van weten en dus bestookte ik mijn maatje Marijn van de Branden met vragen. Marijn is een Queen fanaat van het eerste uur. Alles wat de band geraakt, geschreven, gespeeld en wat niet ook gedaan heeft is zowat heilig. Dat juist zo iemand, naast al die andere kanjers van muzikanten en Queen verslaafden, zich durft te wagen aan een pure Queen band is dan ook iets dat absoluut vraagt, nee het uitschreeuwt, om meer informatie.

• Crazy little things – waarom deze naam?

Allereerst is het natuurlijk een verwijzing naar de nummer 1 hit uit 1979 ‘Crazy little thing called love’. Daarnaast zijn het vaak de details die een nummer van Queen maakt tot een wereldhit. Het is daarom belangrijk om deze ‘crazy little things’ goed in het oog te houden. 

• Jullie als muzikanten kennende wordt dit zeker geen Queen coverbandje, de naam Tribute zal groot geschreven worden – waarom deze keuze?

Het is absoluut een TRIBUTE TO QUEEN. Een diepe buiging naar onze helden uit de jaren 70. Wij zijn alle zeven van kinds af aan fan van Queen tot op het bot. We zijn ermee opgegroeid en het heeft ons geïnspireerd in de muzikale dingen die we gedaan hebben. Die passie voor Queen hoor ik terug in onze muziek.

• Jullie leggen de lat altijd al hoog met jullie andere muzikale “oprispingen” maar met Queen in het blazoen zal het publiek enorm hoge verwachtingen hebben – Hoe staan jullie zelf daar in en hoe ga je daar in godsnaam aan voldoen?

We hebben de lat bewust hoog gelegd en leggen de nadruk op de muziek van Queen. Ons publiek hoeft geen act te verwachten met een plaksnorretje en de theatrale bewegingen van Freddie Mercury. We willen het publiek laten genieten van de muziek van Queen en we gaan onze stinkende best voor doen.

• Als medelid van Zaddoek heb ik mogen proeven van de complexe arrangementen van Queen, van hun soms haast groteske korenpartijen – hoe denken jullie een live performance weg te zetten die zo krachtig is als die van Queen?

De studio-uitvoeringen van Queen zijn op vocaal gebied magistrale hoogstandjes waarbij veelvuldig gebruik werd gemaakt van overdubbing. Een mooi voorbeeld is Bohemian Rhapsody. Het opera-gedeelte bevat meer dan 170 verschillende zangpartijen en toch maar ingezongen door drie man. Toch speelde Queen dit nummer live. We hebben daarom ook goed geluisterd naar hoe Queen hun nummers live speelde en zong. Ieder nootje is zorgvuldig uitgezocht.

• Vocals, wat een Mont Ventoux om tegenop te kijken als je over een frontman als Freddie Mercury praat. – Hoe gaan Marijn Geluk en Debbie Zimmerman die uitdaging aan?

De vocals van Marijn Geluk en Debbie ken ik natuurlijk uit onze band 666 The Nightmare. Maar ik ben toch nog ongelooflijk verrast over de manier hoe zij de nummers van Queen benaderen. Die hoge noot in “The show must go on” is de op één na hoogste noot die Freddie Mercury op plaat heeft gezet. Ik had kippevel op mijn armen toen ik Marijn die noot hoorde aantikken. Voeg daarbij onze loepzuivere coloratuursopraan Debbie en mijn eigen Bergse bas, dan zijn we al een heel eind op weg.

• Is dit ‘slechts’ een project of gaat dit (naast 666) straks een eigen leven leiden?

Het is zeker geen eenmalig project. We hebben in december dit jaar wellicht nog een leuke verrassing in petto. Wat dat is, hoor je na de braderie. En naast 5 bandleden van 666 The Nightmare, hebben we nog twee geweldige muzikanten. Allereerst Jeroen Lips. Een fantastische gitarist met Queen-DNA én twee Vox AC30 gitaarversterkers en Red Specials zoals Brian May die ook heeft. Hij heeft ook onze foto geproduceerd. Daarnaast super steady-bassist Frank Dries die zijn sporen natuurlijk allang heeft verdiend.

666 The Nightmare staat met de Krabbefoor overigens donderdagavond op het Beursplein.

• Wanneer is voor jullie de Krabbenfoor met “Crazy Little Things” geslaagd?

Als we onszelf, de organisatoren van het Beursplein, maar vooral het publiek een fantastische avond hebben bezorgd.

• Wat zijn je beste herinneringen aan Queen?

Mijn mooiste herinnering aan Queen is toch wel 12 juni 1986, waarbij ik op 10 meter van het podium aanwezig was bij het concert in Leiden. Dat was de Magic-tour. De laatste tour van Queen. Daarnaast ben ik dit jaar in Montreux geweest bij het standbeeld van Freddie Mercury en in de Mountain Studio, waar Queen tussen 1979 en 1996 hun muziek opnam. Een geweldig cadeau van vrienden voor mijn verjaardag!

• Wat is de aanvang, waar en wanneer?

28 juli 2017 – Café ’t Slik. Onze try-out vanaf 22.00 uur.
29 juli 2017 – Beursplein tijdens de Krabbefoor vanaf 22.30 uur


Iedere muziekliefhebber heeft in ieder geval iets om naar uit te kijken, we kunnen maar liefst drie avonden van deze kanjers genieten. Van donderdagavond met 666 The Nightmare op het Beursplein tot vrijdagavond in het Slik met de nieuwe band die ook op zaterdagavond weer op het Beursplein te vinden is. Deze Krabbenfoor belooft weer heel veel.

Foto’s: Marijn in Montreux