Waarde cultuurliefhebber,

de start van ons culturele jaar begint spectaculair tijdens het monumenten-weekend op 9 en 10 september, waarbij we weer groots uitpakken. Diverse exposities, muziek en kunstvormen. De moeite van een bezoek waard. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Mooi ook dat het eerste exemplaar van het Kunst- en Cultuurroute-boekje hier wordt uitgereikt.

 

Speciale aandacht vragen we voor het pianoconcert op 9 september door een bijzonder vlaams duo. Om niet te missen!

Graag tot ziens, Ellen en Marcel Deelen 

Binnenkort in d’ Engelenburgh Binnenkort in d’ Engelenburgh Binnenkort

d’ Engelenburgh heeft weer verrassende evenementen op het programma staan. Een mooie gelegenheid om uit te gaan en iets bijzonders mee te maken!  Geniet van de fijne sfeer en gastvrije ontvangst. Uit in d’ Engelenburgh is uit in stijl. 

 

donderdag 17 augustus  20.00 uur, 

Aanbieden programmaboekje Kunst- en Cultuurroute Moerdijk

Het eerste exemplaar van het nieuwe boekje van de Kunst- en Cultuurroute Moerdijk wordt op 17 augustus aangeboden aan wethouder Eef Schoneveld. Dit vindt plaats in d’Engelenburgh. De bijeenkomst wordt opgeluisterd met muziek door Ella Knook en twee exposities zijn al te bewonderen: beelden van Annelies Arts en schilderstukken van Robbin Pronk.

 

zaterdagavond 9 september 20.00 uur, gratis toegang (vrijwillige bijdrage)

Pianoduo Symbiosis brengt ‘Europiano’

Kom genieten van dit vlaamse pianoduo. Een speciaal concert ter gelegenheid van het Monumentenweekend.

‘Europiano’ is een muziekvoorstelling waarin de jonge pianisten Elisabeth Crommelynck en Sander Meersmans u meeneemt naar het Europa van de 19e en 20e eeuw. Bij elk muziekwerk wordt verteld over de componist en zijn drijfveer om deze muziek te schrijven.

Door de afwisseling van duo- en solostukken een fris en samenhangend programma.

 

Elisabeth Crommelynck en Sander Meersmans vormen een klassiek pianoduo uit België.

Zij zijn twee jonge pianisten die elkaar leerden kennen in het conservatorium van Antwerpen. Beiden behaalden er hun masterdiploma met grote onderscheiding in de klas van Levente Kende en Heidi Hendrickx. Hun hechte vriendschap en gedeelde passie voor vierhandige pianomuziek bracht hen in 2016 samen tot ‘Pianoduo Symbiosis’. Dat resulteerde in een reeks concerten in België en Nederland. In januari 2017 werden ze toegelaten tot een masterclasscursus in het Orpheus Instituut te Gent. Afzonderlijk traden beide pianisten al op in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Hongarije en Italië. Zij werden meermaals finalist en laureaat in nationale en internationale wedstrijden. (www.pianoduosymbiosis.com , www.elisabethcrommelynck.be )

 

zaterdag/zondag 9 & 10 september, 11.00 tot 17.00 uur – gratis toegang

OPEN MONUMENTENWEEKEND - Twee dagen vol cultuur, kunst en muziek

Bezoek het rijksmonumentale pand en geniet van de authentieke en gerestaureerde vertrekken en exposities.

 

e  x  p  o  s  i  t  i  e  s

* Annelies Arts exposeert in de tuin met haar beelden en  werkt tijdens het weekend aan een nieuw beeld.

* Robbin Pronk demonstreert Spray Paint Art. Tal van zijn  werken zijn te bewonderen.

* De dordtse kunstenares Wytske van de Kamp toont haar bronzen beelden.

* Jaap Boonman demonstreert het mechaniek van de piano.

* Edelsmid Kiona van Herwijnen exposeert haar sieraden.

 

m  u  z  i  e  k

* Op beide dagen vanaf 14.00 uur een literair kwartiertje met Marcel Deelen. 

* Zaterdag 15.00 uur de sopraan Simone Tousain met gitarist Robin Ros.

* Op zaterdagavond vanaf 20.00 uur geeft het vlaamse  pianoduo Symbiosis een exclusief concert.

* Zondagmiddag tenslotte vanaf 15.00 uur een optreden van het Dordrechts Klarinet Ensemble. 

 

Over de kunstenaars

De tuin van d’Engelenburgh wordt opgeluisterd met een tiental beelden van de Kruislandse Annelies Arts. 

De kunstenares is ter plaatse aanwezig, werkend aan een nieuw beeld. Annelies maakt organische en aaibare vormen uit steen, zoals arduin, marmer, grunstein of serpentijn. Invloeden van de belgische beeldhouwer Dodeigne zijn in haar werken te herkennen. www.vanalisa.nl  

 

Robbin Pronk (1990) woont in Fijnaart. In 2013 ontdekte hij Spray Paint Art, een schildertechniek waarbij gewerkt wordt met graffitispuitbussen en verschillende gereedschappen. Spray paint art werd in de jaren ’80 ontwikkeld in Mexico. Robbin heeft zijn technieken zelf moeten ontwikkelen, want er zijn weinig spraypaintartiesten.  

Inmiddels stond hij op verschillende festivals, exposities, markten en gaf hij zelfs demonstraties en workshops op basisscholen en. www.robbinpronkspa.nl

 

De dordtse kunstenares Wytske van de Kamp volgde haar opleiding aan de Vrije Academie te Rotterdam, geïnspireerd en begeleid door kunstenaar Jentius Hogerdijk. Naast schilderijen maakt ze keramische en bronzen beelden. Enkele bijzondere beelden zijn te zien. www.kamp-art.nl 

 

Edelsmid Kiona van Herwijnen verwerkt in haar zilveren sieraden vormen uit haar omgeving (architectuur, landschappen, etc.), soms in combinatie met zirkonia en andere stenen. Naast zilver werkt ze ook met materialen als brons, koper en alpaca. Ze ontwierp een serie ‘Hollandsche sieraden’. Kiona maakt ook sieraden in opdracht, waarbij de klant kan meedenken over het eindresultaat. Een sieraad gemaakt door Kiona is daarom altijd uniek. Zij geeft ook  workshops edelsmeden. www.edelsmeedkunstkiona.nl 

 

Jaap Boonman volgde de vakopleiding pianostemmer/ hersteller in Antwerpen. Naast het stemmen van piano of vleugel benadrukt hij het belang van goed onderhoud van de instrumenten. Dit verhoogt het speelplezier, verbetert de klank van het instrument en verlengt de levensduur.

Onderhoud kan bestaan uit vervangen van slijtage-gevoelige onderdelen in het mechaniek zoals vilt, het soepel laten lopen van de bewegende onderdelen en het afstemmen van de bewegende onderdelen, met als doel de aanslag op de toets door de pianist optimaal te vertalen naar de aanslag op de snaar. www.boonman-pianostemmer.nl 

 

Het Dordrechts Klarinet Ensemble bestaat uit liefst tien diverse klarinetten en biedt (licht)klassiek- tot amusementsmuziek en soms zelfs jazz. Het collectief is een ensemble voor gevorderde leerlingen met een gevarieerd repertoire en staat onder leiding van Sebastian Petersen. Van 1999 tot 2000 was Petersen eerste klarinettist in de musical ‘Oliver!’. Momenteel dirigeert hij vier orkesten.

 

 

 

Let alvast op de volgende data:

24 sept. Young Piano Masters Society; concertpianist Tobias Borsboom en celliste Lidy Blijdorp

27 okt. Open Podium; Voor goede amateurs tot professionele zangers / musici.

29 okt. Trio de la Joie ; Een bijzondere combinatie van zang, accordeon en harp.