Bastin van Elzakkers ging een weekendje op stap. Natuurlijk gingen notebook en camera mee.

De weerverwachtingen waren niet best van 8 t/m 11 september, maar opgewekt vertrokken wij naar het plaatsje Wateren op de rand van de provincie Drente en Friesland. Een huisje gehuurd op het park Hunerworld State van Landal. De stilte en rust op het park was zalig, ook het huisje was prima in orde. ’s Avonds kon je de openhaard wel waarderen met de kilte van de regen. Een prachtige omgeving is het daar om te fietsen, maar omdat de weersverwachting de komende dagen niet al te goed zou zijn, hebben we activiteiten voor binnen uitgezocht niet veel verder dan ongeveer dertig kilometer van het park.

Op zaterdag ochtend naar de  Orchideeënhoeve te Luttelgeest. https://www.orchideeenhoeve.nl/

Hier is het waar de weelde van kleurrijke bloemen je in het voorjaar wanen. Niet alleen bloemen zijn hier te zien maar ook dieren zoals, Schildpadden, Vijvervissen, Vlinders, Vogels en Apen. De middag bracht wat opklaringen dat ons toch naar buiten lokte naar het plaatsje Giethoorn. Een prachtig oud dorpje waar je mooi kan wandelen of fietsen. Een bootje huren kan ook, wat wij daar dan ook gedaan hebben om in de grachtjes Giethoorn van een andere kant te kunnen zien. Eenmaal op het meer uitgekomen deed de eerste lettergreep van het dorpje zijn naam eer aan. Het goot met bakken uit de lucht, waar de enige wapening onze paraplu’s waren. Na het varen maar een restaurantje gevonden waar wij ons op konden laten drogen onder het genot van een warme chocomel met appelpunt en slagroom.

Een spreekwoord vroeger van mijn opa en oma was altijd “als je stout bent dan kom je in Veenhuizen terecht”. De zondag redelijk op tijd uit de veren om naar het Gevangenismuseum te gaan in Veenhuizen. https://www.gevangenismuseum.nl/index.php

Een aanrader om daar eens een kijkje te nemen, zo ook voor kinderen die daar actief bezig kunnen zijn om boeven te vangen. Van crimineel tot aan de schandpaal of achter de tralies kan je hier van dichtbij mee maken. Ook de rondrit in een oude boeven bus in Veenhuizen is de moeite waard. Hier word je vertelt hoe het in de voorbije jaren te werk ging met de draaideur criminelen.

De maandag is de dag dat je je huisje weer moet gaan verlaten en niet, een twee drie naar huis toe rijdt. We wilden nog wat bekijken dat wel eens een indruk op je kon maken. Kamp Westerbork te Hooghalen. http://www.kampwesterbork.nl/index.html#/index

De collectie van het museum was inderdaad indruk wekkend, zeker met de persoonlijke dingen die je kan zien en lezen van mensen die deze verschrikkelijk periode van 1940 / 1945 hebben meegemaakt. Na het museum hebben wij eerst een bakje koffie gedronken om deze indrukken te laten bezinken. Na de kleine pauze zijn we in de bus gestapt die ons naar het kamp terrein bracht. Ook hier kreeg je een indruk hoe de mensen hier geleden hebben onder zeer barre omstandigheden. 

Hier kwam maar een ding in ons op. “SPRAKELOOS” Een beeld zonder woorden.

Foto's & Tekst: Bastin van Elzakkers