Op 14 september hebben burgemeester Adriaansen (Woensdrecht) en wethouders Groffen (Woensdrecht) en Van der Velden (Bergen op Zoom), tijdens een bijzondere BZW 'Weer aan het werk' borrel, het startsein gegeven aan de bouw van een nieuwe oranjerie op landgoed Mattemburgh.

Hiermee wordt een eeuwenoude traditie in ere hersteld.

 

Nieuwe oranjerie voor unieke collectie .....

Wie kent ze niet. De dubbele rij oranjeboompjes en andere kuipplanten die elk jaar in de vorstvrij periode tussen mei en oktober de entree van het landgoed opsiert. Sommige van deze deze citrussen, agaves, laurieren, en mimosa’s zijn wel meer dan 150 jaar oud! Zodra er vorst op komst is moeten de 'kuipen' naar binnen. Vroeger werden dan de pachters opgetrommeld om ze met speciale dragers naar hun winterverblijf te brengen. Orangerie Mattemburgh, het restaurant op het landgoed, fungeerde van 1874 tot 2005 als dé oranjerie voor deze – voor Nederlandse begrippen – unieke collectie kuipplanten.

 

Behoud door ontwikkeling

Brabants Landschap heeft het landgoed sinds 1970 in haar beheer gekregen. Zij heeft daarmee de verplichting op haar genomen dit bijzondere cultuurhistorische erfgoed duurzaam in stand te houden. Maar wel met een – bij het karakter van het landgoed passende – eigentijdse invulling van de verschillende functies. Zo is het van een privaat besloten landgoed naar een publiekstoegangelijk park gegroeid waar jong en oud gedurende elk seizoen kan genieten van de franse en engelse stijltuinelementen. De afgelopen jaren is al flink geïnvesteerd in de restauratie van de villa, theekoepel met ijskelder, Chinese brug en het koetshuis. Momenteel wordt in het park de vijver in ere hersteld. En als kers op de taart wordt er een compleet nieuwe oranjerie voor de kuipplanten gebouwd en het noodgebouw bij het restaurant vervangen door een nieuwe keuken. De kuipen hoeven dan niet meer naar elders getransporteerd te worden wat jaarlijks een kostbare en risicovolle aangelegenheid is. 

 

Park en Orangerie Mattemburgh dicht tot mei 2018

Op donderdag 14 september is er tijdens een bijzondere 'Weer aan het Werk borrel' van de BZW op het landgoed het startsein gegeven voor deze majeure operatie. Symbolisch droegen burgemeester Adriaansen (Woensdrecht) en wethouders Groffen (Woensdrecht) en Van der Velden (Bergen op Zoom) op ouderwetse wijze de kuip naar haar toekomstige verblijfplaats. ‘Het is een unieke locatie en goed om samen op te trekken met Brabants Landschap’, aldus Liesbeth van Kerkhof, Voorzitter van BZW Bergen op Zoom. Vanaf nu zijn het park en restaurant tot mei 2018 dicht.

 

Zomer 2018 culinair genieten op Landgoed Mattemburgh

'Natuur is heel mooi, maar je moet er wel wat bij te eten en te drinken hebben', luidt een beroemde zin uit de Nederlandse literatuur. Dit geldt in het kwadraat voor de natuur op het landgoed. Dat gaat Brabants Landschap in samenwerking met de familie van Akkeren terug in de praktijk brengen. Mattemburgh kent een lange culinaire traditie. De vaste bewoners en het bezoek werden er verrast op het voedsel dat zoveel mogelijk op het landgoed zelf was geproduceerd. De gravin maakte marmelade van de citrusvruchten en de groenten en kruiden haalde ze uit de ommuurde tuin. In het nieuwe restaurant in een open keuken concept wordt deze 'pure' eetbeleving in ere hersteld. 

 

Brabants Landschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van een groene omgeving ‘dichtbij’ huis. Voor meer informatie www.brabantslandschap.nl