Boek10 is een geweldig mooi initiatief van Godijn Publishing waarbij 10 talentvolle auteurs gezamenlijk hun boek lanceren. Een van de mensen achter de schermen van dit evenement is Nienke Pool. Laten we eens nader kennis maken:

 

Mijn passie

Ik ben historica en vertel aan mijn leerlingen graag verhalen. Zo af en toe vraag ik me af: hoe zou het zijn geweest om in de Middeleeuwen of in de Renaissance op te groeien of hoe leefden de Egyptenaren? Daar schrijf ik over.

 

Wanneer begon ik met schrijven

Ik begon met schrijven toen ik 5 jaar geleden op mijn snufferd zat en een aantal weken niet kom lopen. Die schrijfsels zijn later Falco geworden, mijn YA debuut

 

Hoe kom ik zelf terug in mijn verhalen?

Ik heb ooit een verhaal geschreven over hoe het er bij ons thuis aan toeging als er een verjaardagsfeestje was. Ik ben de jongste van 10 en mijn vader komt ook uit een gezin van 10. En mijn moeder uit een grote boerenfamilie. Daarin ben ik wel mezelf. Toch is het geen autobiografie geworden maar fictie. De setting is echt, maar de tante met de dikke wrat is goeddeels verzonnen. Maar mijn passie voor de geschiedenis dat komt in bijna al mijn verhalen terug.

 

Synergie met Elly

Die chemie tussen ons die was er gewoon. Het is ongemerkt gegroeid. Elly is een schat en geeft haar schrijvers veel ruimte. Ik deed veel aan de promotie voor Boek10 en zo is dat langzaam uitgegroeid tot wat het nu is. Zelf had ik het niet eens zo door dat mensen mij ook als “Godijn” zagen. Ik ben niet de uitgever en ik neem geen beslissingen. Die scheidslijn is nooit uitgesproken maar toch glashelder. Dat is erg bijzonder.

 

Wat is je drive?

De drive dat is Elly. Het is niet mijn beslissing welk boek er uit komt of welk boek er in Boek10 wordt opgenomen. Dat zou ik ook niet eens willen. Ik mag niet eens weten wie er met de schrijfwedstrijden wint. Nou ja zeg…

 

Wat betekent Boek10?

Boek 10. Voor mij is Boek10 heel bijzonder en ik weet dus ook heel  goed hoe het voor de schrijvers is. Het is zo bijzonder als je schrijfsels ineens gedrukt op papier staan en uitgegeven door een echte uitgever. Al die stappen van uitgekozen worden; het harde werken met de redacteur; de cover; het lettertype; de lancering: echt ieder stapje is een hele grote stap. Het is allemaal zo bijzonder en dat te mogen delen met negen anderen maakte het nog leuker.

 

Waarom pas je zo goed bij Elly?

Ik zou het niet weten waarom ik zo goed bij dat gekke mens pas (…) Nee, serieus, dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Het is allemaal zo snel gegaan. Ik heb haar vorig jaar voor het eerst ontmoet en nu mag ik van alles van haar uitproberen en benader ik allemaal mensen namens haar uitgeverij. Het vreemde is dat nog nooit iemand aan mij heeft gevraagd: vindt Elly dat wel goed als je dat regelt? Ik realiseer me wel heel goed dat ik dat allemaal met haar geld doe, dus ik ben heel voorzichtig in mijn wilde plannen… Het is wederzijds vertrouwen en respect, denk ik. Maar van haar kant vind ik het wel heel bijzonder dat een stukje van haar bedrijf aan mij toevertrouwd. We geven elkaar de ruimte en ik vergeet nooit dat dit haar levenswerk is.

 

Wanneer is het een succes?

Als Elly blijft groeien en de auteurs gelukkig zijn met hun boek. 

 

Ultieme droom?

Ik ben heel gelukkig zoals het nu loopt. Falco is goed ontvangen; ik geef workshops; ik signeer door het land en sta op festivals. Heerlijk.