Elly Godijn bestookte haar 10 gekozen schrijvers al maandenlang met e-mails. Nu, zaterdag 9 december, was het dan eindelijk zo ver.

 

Je zult maar door een uitgeverij gekozen worden tot 1 van 10 Nederlandstalige talentvolle auteurs. Sterker nog, het zal je maar gebeuren voor de tweede keer op rij! Met een tevreden en trots gevoel stapte ik dan ook gisterochtend om kwart over acht in de ochtend in mijn auto om richting Hoorn te koersen. Het fraaie gebouw van Schouwburg Het Park was letterlijk het theater waar alles zou plaatsvinden. Spannend is het wel te noemen, als je met tien auteurs tegelijk je boek mag lanceren. Elly had behoorlijk de trom geroerd, want er waren veel kaarten verkocht en er zat een fors aantal bloggers in de zaal die goed gevuld was.

 

Was het de kerstversiering? Iets in mij zei dat het dit keer nog bijzonderder was, nog meer sfeer. Het was een feest om de anderen weer te ontmoeten:

 

Cecile Korevaar                        Wat jij niet weet                                  Young Adult

Sonn Franken                           Bleke demonen                                   Fantasy

Jeroen Kraakman                     Als de dichter zingt                              Dichtbundel

Jolanda Zuydgeest                   Een gouden gezin                                Roman

Liesbeth Jochemsen                 Het goud van de Gelaarsde Kat             Fairytale Fantasy

Marc Kerkhofs                         Beet                                                   Thriller

Fiona Hack                              Allard en de magische zuurstok             Kinderboek

Marguerita le Roy                     Midland                                              Fantasy

Jojanneke Buschgens               Salomé                                               Psychologische roman

Garvin Pouw                            Schaduwkoningin                                High Fantasy

 

Voor de meesten was dit het eerste grote avontuur, de eerste schreden op het schrijverspad. Dan is het leuk om je in zo'n spannende periode aan anderen vast te kunnen houden, om dingen te kunnen delen. Voor mij was het niet de eerste presentatie, maar daarom is het zeker niet minder bijzonder. Dat moment dat je je pennenvrucht voor het eerst in handen krijgt zal altijd speciaal blijven.

Garvin Pouw pakte wel uit want hij had een muze meegenomen die geheel in de huis van een van de karakters van zijn boek was gekropen.

 

Elly had voor een goed programma gezorgd. Workshops en lezingen van schrijvers wisselden elkaar af, tot daar het grote moment was. Na eerst in de kleedkamer nog de laatste instructies gekregen te hebben togen we als schrijvers achter de coulissen op het podium. We zouden van weerskanten een voor een opkomen. Ik stond aan de "Elly-kant". Ze hield mijn arm vast om mij op het juiste moment het podium op te duwen. Hoe bijzonder, ik voelde haar hand trillen, haar hele lichaam trilde mee in een moment van bijzondere spanning. Hier staat een dame die al veel gezien en beleefd heeft. Toch roept deze lancering weer zoveel spanning bij haar op omdat zij naar het beste streeft. De show moet perfect zijn, want haar schrijvers verdienen de beste lancering die zij, Elly, mogelijk kan maken. Het tekent de vakvrouw, maar zeker tekent het de mens die Elly is. Haar schrijvers beschouwt ze tot haar grootste goed. Gelukkig, of moet ik zeggen natuurlijk, alles liep perfect.

Iedere schrijver presenteerde zichzelf en dan was daar eindelijk het moment waar tien kopjes al weken lang op gewacht hadden. De tien auteurs ontvingen hun boek. Nog dank aan Leoni, de lieftallige gade van Garvin die mijn mobieltje stal om foto's van het podium te maken, geweldig.

 

Na afloop was er in de foyer een gedeelte ingedeeld als signeerlocatie. Verschillende sta tafels met de auteurs ontvingen die mensen die hun boek gekocht hadden en die deze wilden laten signeren. Ik stond naast Cecile en die had me toch een berg aanhang. Het was geweldig om te zien. Ook als je naar de andere tafels keek. Mensen stonden daar met stralende gezichten, want niet alleen de auteurs zelf waren trots. Het was een merakels mooie en vooral leuke dag. Natuurlijk was er te weinig tijd om met alle schrijvers individueel bij te praten. Zeker als ook nog een aantal schrijvers van eerdere Boek10! edities aanwezig waren waarmee je een woordje wilde wisselen.

 

Alle boeken zijn te bestellen in alle winkels en op alle internetsites in Nederland en België, maar je kunt ook gewoon naar www.godijnpublishing.nl   

 

Vandaag ga ik naar Den Enghel om mijn boek aan mijn eigen achterban te presenteren. Ik hoop dat het druk wordt.

 

Elly, hartelijk dank voor je vertrouwen in mij als schrijver. Ik heb je gisteren weer een stukje beter leren kennen, dank daarvoor. En ondanks dat het al meer gezegd was; Elly en Nienke, het was een fantastische dag. Ik snak naar meer.

 

Sonn