Evert Weijs nam als eerste het woord in de Arenafoyer van Theater De Maagd te Bergen op Zoom.

Op initiatief van de voltallige gemeenteraad van Bergen op Zoom waren er uitnodigingen uitgegaan naar gemeentes, organisaties en individuen van Limburg tot Brabant en van Zeeland tot in België. De Arenafoyer zat dan ook goed gevuld. Ook burgemeester Petter was aanwezig.

 

De eerste spreker was Walter Bogaerts, een hoogleraar van de universiteit te Leuven. Deze ging in op de “haarscheurtjes” die met name Doel 3 en Tihange 2 teisteren. Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken gepleegd. De conclusies duiden onmiskenbaar op de groei van die scheurtjes. Volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), het Belgische toezichtorgaan op de nucleaire industrie, is er feitelijk niets aan de hand. De gedetecteerde scheurtjes dateren vanuit het productieproces, en bevinden zich sindsdien in een status quo en kunnen niet meer groeien.

 

De heer Bogaerts reageert er nogal cynisch op:’Ten eerste, als dit bekend was tijdens de aanbouw, dan waren de betreffende onderdelen al tijdens de constructiefase afgekeurd. Ze hadden nooit gebruikt dienen te worden.’ Daarnaast toont hij middels een degelijk gefundeerde presentatie, hoe in de loop van enkele jaren de scheurtjes gegroeid zijn tot een totaal van ruim 13.700 stuks (Doel 3), waarvan sommigen wel tot een grootte van 18 centimeter. ’Dat zijn geen scheurtjes meer, dat zijn scheuren!’ Zulks bij een wanddikte van 20 centimeter, betekent volgens hoogleraar Bogaerts een fors risico bij het opstarten (na alweer een incident) van de centrale. ‘Feitelijk is dit een risico dat niet genomen mag worden, immers hier is de veiligheid van de omringende bevolking echt in het gedrang!’ 

 

Toch besluit het FANC dat er geen aanleiding is om de centrale stil te leggen. Zulks geldt ook voor Tihange 2.

 

Een tweede spreker krijgen we te zien via een videoverbinding met het Limburgse Meerssen. Toenmalig raadslid Jan Gulikers, nu wethouder, heeft zich destijds hard gemaakt voor een actieve bijdrage van de gemeente bij het aan de kaak stellen van de veiligheid die vanwege de kerncentrales te Tihange in het gedrang is. ‘Burgers mogen van hun volksvertegenwoordigers verwachten dat deze begaan zijn met, nee actief waken over, hun veiligheid. Ik heb in de gemeenteraad gezegd dat wij het niet kunnen maken om afzijdig te blijven in deze materie. Te vaak heb ik gezien dat we aan de kant bleven. Maar als de hoeders van de maatschappij, zij die door de burger gekozen zijn, zich niet actief met deze materie bezig houden, wie dan wel?’ Het is door lobby- en actiewerk van met name Jan Gulikers dat de gemeente Meerssen in actie is gekomen. Zij steunen in acties en middels financiële bijdragen. Jan roept, zoals hij andere Limburgse gemeentes opriep, nu ook de Brabantse gemeenteraden op om ook in actie te treden, niet langer aan de zijkant te blijven staan.

 

De griffier van Bergen op Zoom nam de aanwezigen nog even mee in de uitstaande acties en rechtszaken vanuit de diverse kampen. Waarna Bergs Groen Links raadslid Peter van den Ouden zijn betoog hield voor de oprichting van een samenwerkingsplatform. ‘We hebben daarbij twee doelstellingen. Ten eerste willen we via dit platform informatie verzamelen en delen. Ten tweede willen we de acties kunnen bundelen. Samen zijn we sterker en in samenwerking moeten we de resultaten kunnen behalen die we nastreven. Zoals daar bij voorbeeld is de sluiting van de scheurtjescentrales van Doel en Tihange.

Alle genodigden hadden al een aanmeldingsformulier ontvangen, maar deze waren nu ook fysiek aanwezig. 

Er was ampel tijd voor vragen, zoals ook alle sprekers die ruimte boden. Met name het transitietraject naar alternatieve vormen van energie dook hier regelmatig op. Of zoals een aanwezige het verwoordde:’Je kunt nu wel die kerncentrales sluiten, maar als je geen alternatief hebt voor de mensen die elektriciteit nodig hebben, dan creëren we een ander probleem.’ Evert Weijs wees er direct op dat ook dit bij zo’n samenwerkingsplatform een onderwerp zou kunnen zijn. ‘Dit platform behoort een organisch karakter te krijgen, waarbij de inbreng van de participanten bepalend is voor het oppakken en behandelen van zaken. Transitie van energie zou zo’n onderwerp kunnen zijn.’ 

 

Ondertussen loopt er een actie waarbij inmiddels als zo’n 500.000 handtekeningen zijn verzameld die “schreeuwen” om sluiting van de levensbedreigende scheurtjescentrales. Deze zullen op vrijdag 13 juli worden uitgereikt in Brussel aan het FANC.

 

Evert Weijs gaf de sprekers zoals Walter Bogaerts en de nieuwe campaigner van Wise een tegoedbon voor het boek “Dossier Doel” van de Bergse schrijver Sonn Franken. Daarbij gaf hij aan dat dit boek vrijdagavond 20 juli aanstaande wordt gepresenteerd in Den Enghel te Bergen op Zoom en hij nodigde alle aanwezigen uit om die vrijdagavond te komen.

 

 

“Dossier Doel” is een fictief verhaal waarin feiten verwerkt zijn en zo de lezer doen stilstaan bij alle gevaren die aan nucleaire centrales gekleefd zijn. Zeker als een dergelijke kerncentrale met zoveel incidenten en problemen te kampen heeft als Doel te België. Zeker ook, als de dodelijke adem geen rekening houdt met landsgrenzen en miljoenen levens bedreigt. Het is een boek dat nadrukkelijk de vraag stelt:  Wat als!? 

 

Presentatie boek Dossier Doel

Datum             :           20 juli 2018, vanaf 19:00 uur inloop

           vanaf 19:30 uur officiéle programa

Locatie            :           Den Enghel Grote Markt 19, 4611NS Bergen op Zoom

Sprekers          :          Marc Kerkhofs          (schrijver uit België)

                                   Sonn Franken           (auteur Dossier Doel – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

                                   Evert Weijs               (Bergse politicus en voorstander sluiting Doel)

                                   Leo Tubbax              (o.a. Nucléaire Stop Kernenergie te België)

Visuele bijdrage Moreno Molenaar (Urban fotograaf - www.mgrafieshots.com)

Entree             :           gratis

Uitgeverij        :           Boekenindustrie         (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0031 6386 11596)