Een doorn in het oog - Dat vindt ook de BSD al een behoorlijke tijd. In Bergen op Zoom zie je sommige panden jaren leegstaan, terwijl aan de andere kant winkeliers klagen over de (te) hoge huurprijzen.

 

Veel van die panden zijn eigendom van investeringsmaatschappijen of grote corporaties. Zij zien de grond en de panden meer als een jarenlange belegging dan dat ze echt binding hebben met waar het gebouw staat en wat er mee gebeurt. En dat wordt hen nog ook eens gemakkelijker gemaakt door de overheid met al z'n belastingregels die wel in het voordeel van dit soort 'gebruik'lijken, alsmede het feit dat de kosten voor de bewoners van de panden is.

En daar lijkt nu de oplossing te vinden, zoals blijkt uit een brief van Louis van der Kallen namens de BSD. Wij, van BoZinBeeld.nl, willen jullie de inhoud van deze brief niet onthouden en zullen deze dan ook integraal plaatsen.

Laten we hopen dat goed voorbeeld doet volgen en het een positief resultaat zal hebben voor het economische klimaat voor de middenstand in onze gemeente.

 

--------"

Betreft:          Goed voorbeeld Rijswijk, kenmerk LK/15036

 

 

Geacht College,

 

 

De gemeente Rijswijk schaft de onroerendezaakbelasting (ozb) voor gebruikers van kantoor-, horeca- en winkelpanden af. Het ozb-tarief voor eigenaren gaat fors omhoog. Rijswijk wil zo de markt stimuleren om de leegstand aan te pakken. Door deze wijziging komt de onroerendezaakbelasting – net als bij woningen – geheel voor rekening van de eigenaar van een pand. De eigenaar moet daardoor voor zijn eigen leegstand gaan betalen.

De maatregel is ingegeven door de forse kantorenleegstand en oplopende winkelleegstand in Rijswijk. Een groot deel van de panden staat al meer dan vijf jaar leeg en is eigendom van grote nationale en internationale beleggers. Zij hebben op dit moment weinig motivatie om eigen kansarm leegstaand vastgoed te verbouwen of te slopen, terwijl verpauperende, leegstaande gebouwen een negatieve impact hebben op de leefomgeving.

Rijswijk is de eerste gemeente in Nederland met deze maatregel, die onlangs door de gemeenteraad is goedgekeurd. Almere, Lelystad en Nijmegen overwegen er ook mee aan de slag te gaan. Rijswijk hoopt met de aanpassing de gemeente aantrekkelijk te maken als vestigingsplek voor ondernemers. Tegelijkertijd erkent de gemeente dat de aanpassing symbolisch is, omdat de ozb-belastingtarieven geen of nauwelijks impact hebben op een belegger. Ze hopen vastgoedpartijen te  prikkelen om in elk geval met de gemeente in gesprek  te gaan over de toekomst van hun leegstaande vastgoed.

 

Dit is wat de BSD-fractie betreft een voorbeeld om na te volgen. Ook onze gemeente kampt met grote leegstand van winkelpanden en kantoren.

 

De BSD-fractie verzoekt uw college bij de begroting voor 2016 en de daarbij behorende aanpassing van de tarieven dit goede voorbeeld na te volgen.

 

Uw reactie c.q. voorstellen afwachtend,

 

Met vriendelijke groeten,

Namens de BSD-fractie,

 

 

 

Louis van der Kallen

"----------