Zeemeeuwen, alleen het geluid al doet ons nostalgisch terugdenken aan de tijd dat we nog het op- en afgaand water van 't Scheld hadden.

 

Echter, volgens een Bergse politieke partij hebben mensen uit de stad gemeld dat ze veel overlast van deze vogels hebben. Het lawaai zou hun uit de slaap houden, ... en oh ja ze schijnen ook nogal wat rommel te veroorzaken.

Wat een faliekante onzin is dit. En de politieke partij schrijft er nog op hoge poten een brief over aan het College van Burgemeester en Wethouders??? Alsof de Bergse politiek geen grotere zaken aan te pakken heeft. Maar ja, uit scoringsdrang moet je toch wat doen om een actieve partij te lijken. Het is uitstekend dat je als partij kritisch bent, nog beter is het als je knelpunten aan de kaak stelt en daarvoor aandacht vraagt. Maar met een dergelijke simplistische kijk op de wereld kom je er niet.

Laten we eens terugkomen op het probleem van de meeuwen. Het geluid zou overlast bezorgen. Nou, daar is maar één boodschap voor: verhuis ver naar het binnenland en blijf uit de buurt van welk plasje water dan ook. Meeuwen zijn opportunistische dieren die elke kans op voedsel 'navliegen'. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een meeuw uit Vlissingen in Den Haag en Amsterdam zijn voedsel haalt, daarbij nog een uitstapje naar Texel ondernam om vervolgens met 'een bochtje' weer terug te keren naar Vlissingen. Oh ja, daarbij had de vogel ook nog een tijdje een trawler op de Noordzee gevolgd. Met andere woorden, meeuwen komen overal voor waar water is, en daarbij is Bergen op Zoom toevalligerwijs heel dicht aan het water gelegen, al sinds de eerste mensen zich hier vestigden. Meeuwen horen gewoon bij Bergen op Zoom dus wen er maar aan. Persoonlijk vind ik het geluid van een meeuw veel aangenamer dan het gedreun van passerende treinen, het geraas op de snelweg van passerende auto's of het nachtelijk verslepen van containers aan de haven. 

Maar nu even naar de werkelijke overlast; het straatvuil. Het zijn de mensen die hun vuil dumpen die de overlast veroorzaken. De kraaien en meeuwen grijpen eenvoudigweg hun kans en dan kan een dun laagje plastic hen niet weerhouden. Dus de dieren zijn niet de schuld maar de mensen die hun vuil overal dumpen. Zeker sinds Bergen op Zoom in de binnenstad is overgegaan tot ondergrondse containers komt het steeds vaker voor dat mensen te lui zijn om die container te gebruiken, of dat de container vol is. Vooral na het weekend bezorgt dit een fikse berg vuilniszakken die zo maar langs de straat staan. De horeca mag zich dit ook zeker aanrekenen, daarbij vooral doelende op die zaken waar je heel laat in de avond nog een zeker broodje gaat nuttigen als de restaurants al dicht zijn. Dus is er overlast, ja zeker, getuige bijgesloten foto. Komt het vanwege de meeuwen, nee natuurlijk niet want zij profiteren slechts van de rommel die wij als burgers van deze stad voor hen achter laten. Laten we ons dan ook tot de veroorzakers van het probleem richten en niet op dieren die hier nu eenmaal zijn.