De Beeldentuin van Paula Withagen op Daansbergen 48 te Halsteren is het gehele jaar open. Maar twee weekenden per jaar is er iets bijzonders te zien.

 

 

De tuin en eigenlijk ook het atelier van Paula Withagen is een genot voor het oog. Deze kunstenaar, of moet ik zeggen ‘beeldhouwartieste’, heeft een bijzonder fraai aangelegde tuin opgewaardeerd met een aantal kunstwerken die zij gecreëerd heeft. Het bijzondere is dat deze beeldentuin het gehele jaar is opengesteld voor het publiek. Het is dan ook beslist de moeite waard om er eens binnen te stappen (wellicht even tevoren een belletje plegen naar 0164 683820) en je te laven aan al dat fraais.

 

Maar twee keer in het jaar gebeurt er iets bijzonders; Paula nodigt dan een aantal collega kunstenaars uit om een hele bijzondere expositie te houden in de geweldige entourage van haar eigen beeldentuin. Dit jaar zijn Juul Kortekaas, Annelies van Loenhout, Elly Franken en natuurlijk Ria van Dijk van de partij. De laatste is eigenlijk inboedel fluistert Paula me in. Ria is al lang een vriendin van Paula en is eigenlijk altijd wel van de partij.

Van vrijdag 1 juli tot en met zondag 3 juli en van vrijdag 8 juli tot en met zondag 10 juli kunnen we voor deze expositie in de beeldentuin terecht tussen 13:00 uur en 18:00 uur.

 

 

Als ik Paula vraag wat er dit jaar nieuw is verwijst zij naar de nieuwe kunstenaars die dit jaar meedoen:”Ik probeer eigenlijk altijd wel nieuwe kunstenaars te presenteren opdat het publiek steeds weer nieuwe verrassingen, nieuw werk, te zien krijgt. Het is tekenend voor de kleine dame die graag anderen in het voetlicht stelt. Maar ik ben niet tevreden met het antwoord en probeer haar via andere vragen wat meer over haar expositie en haarzelf te laten vertellen. Op de vraag wat er nu zo bijzonder is aan deze expositie komt ze met dit antwoord:”Natuurlijk is de beeldentuin een geheel jaar open maar deze expositie waarbij ook andere kunstenaars deelnemen werkt drempelverlagend. Het brengt ook meer charme aan de beeldentuin. En de formule werkt want dit is nu al het 12e jaar dat we het doen, met heel veel plezier ook!”

 

Johanna Jacobs, kunsthistoricus, doet zaterdag 2 juli om 15:00 uur de officiële opening. Zoals er elk jaar wel een notabele de opening doet. Dit keer dus de kunsthistoricus die we met name ook vanuit het Markiezenhof kennen.

 

Ik vraag me af waarom mensen juist naar deze expositie moeten komen. Paula is daar duidelijk over:”Mensen moeten komen om op hun gemak aan kunst te kunnen snuiven. De diversiteit probeer ik zo groot mogelijk te maken door de andere kunstenaars maar ook wil ik mijn eigen ontwikkeling laten zien.”

 

Ik vraag me af waar die ontwikkeling van Paula nu in zit? “Sonn, ik blijf een mensen mens. Op dit moment zie ik vaker kubisme terug in mijn werk.” Ik wroet nog wat dieper en wil meer weten van Paula, van het proces, hoe ze tot een beeld komt. “Ik laat het liefst het beeld spreken, dat is het spannendst. Weet je, het beeld zit al in de ruwe steen en het is mijn taak om juist dat beeld te ontbloten. Ik ben een figuratief kunstenaar. Het zoeken naar het beeld is leuk maar ik vind het ook mooi om te zien hoe mensen zelf in het beeld zoeken.”

 

Paula is een figuratief kunstenaar. Ze probeert wel abstracter te gaan, maar vertelt:“Ik vind het zoeken leuk, voor mensen om iets te zoeken in het beeld  maar ook het zoeken in de steen.

Soms halen mensen er een andere beeltenis uit dan ik zelf. Het leuke is hoe de verbeelding van anderen tot een ander beeld  komen.

De stijl van Paula wordt steeds vaker herkend, de gladde vormen, de liefde die de beelden uitstralen, de harmonie en de rust die een ‘Paula-beeld’ weergeeft dat maakt dat je kan bedenken:”Dit is een Paula Withagen.”  De Halsterse kunstenaar vertelt me meer:”De laatste jaren vind ik het leuk om de ruwheid van de steen, zoals die uit de groeven komt, te benutten in de vorming van het beeld. Het geeft een leuk effect. Het is juist een eerbetoon aan de steen, vaak zit er al in de natuurlijke steen een beeld.

 

Ik stel Paula nog een laatste vraag:”Zoek je de stenen zelf uit?” Haar antwoord luidt:”Ja, ik zoek brokken uit die me aantrekken. Zie vaak al de vormen die uit de steen ontluiken. Maar soms komt er een onverwachte scheur in de steen voor. Soms kun je de scheur gebruiken, maar soms ook niet en dan ben ik teleurgesteld. Maar als dat stuk wegvalt komt er weer een andere steen naar voren. Dan moeten de radertjes werken en komt er een heel ander beeld uit dan ik me voorstelde. En juist die zoektocht is heel leuk. Ik moet soms de steen dan een poosje laten liggen voor ik verder ga.”

 

Als je met Paula praat vergeet je de tijd. Ogenschijnlijk wil ze over haar zelf niet al teveel kwijt. Doe maar gewoon, is haar devies. Maar als je haar eenmaal over de drempel kunt trekken treed je steeds dieper in haar creatieve geest en laat ze je wellicht een stukje van haar ziel zien. En dan wordt het verhaal zo mooi!

 

CV’s deelnemers aan Open Dagen Beeldentuin Paula Withagen Juli 2016

 

Paula Withagen, Beelden en Schilderijen

Paula werkt vooral in de steensoorten Arduin, Marmer, Albast en verschillenden Serpetijn soorten. De stenen komen uit België, Italië, Spanje en Zimbabwe.
Bijna altijd kapt zij menselijke figuren. Bij eenlingen zoekt zij vooral naar houding en emotie. Soms bewegen deze figuren zich op de rand van het spanningsveld, dan weer lijken ze bevroren in hun houding. Tot slot is voor haar de eenheid “beeld en sokkel” fundamenteel.

Ria van Dijk, Aquarellen
Ria van Dijk komt met figuratieve schilderijen. Zij volgde schilderlessen bij een professionele kunstschilder. Haar techniek is aquarel en zij heeft de mens en zijn leven als inspiratiebron. Als bijzondere onderwerp heeft zij het Boeddhisme waar monniken centraal staan.

 

Annelies van Loenhout, Glas
Mijn opleiding tot glazenier heb ik gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen,  4 jaar Hogere Graad en 2 jaar Specialisatie Graad. Ik begeef mij enerzijds op traditioneel terrein van de Kunstnijverheid zoals het restaureren en ontwerpen van glaspanelen voor het gebruik in interieurs als ook voor het gebruik als architectonisch element.
Daarnaast maak ik ook autonome objecten van glas. Deze werken maak ik van zowel glas in lood als van gefuseerd glas .  Hierbij wordt de functionaliteit losgelaten.  Voor deze objecten kan ik mijn eigen individuele expressie ontwikkelen (www.glasateliervanloenhout.nl).

Juul Kortekaas, Lood en Staal
Juul is geboren in 1950 te Beuningen. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Kunst & Vormgeving te ’s Hertogenbosch en is in 1973 afgestudeerd. Zij is werkzaam als autonoom beroepskunstenaar in ruimtelijk, platte vlak en poëzie. Zij heeft vele uiteenlopende opdrachten gedaan en op diverse plekken geëxposeerd door heel Nederland. Als tuinders dochter werkt zij met bladeren en stelen in roestvast staal. Staal dat licht vangt en reflecteert; stil staat in de tijd.


Elly Franken, Sieraden, Tassen en Hoeden
Creatief bezig zijn heb ik altijd  leuk gevonden. Dat begon in mijn jeugd. Toen al hield ik van handwerken en zelf kleding maken. Later gingen ook andere textiele werkvormen deel uitmaken van die hobby.
In 2009 heb ik het examen hoedenmodiste met goed gevolg afgelegd. Sindsdien maak ik allerlei soorten hoeden en werk ik ook veel met vilt. Vanwege dat laatste heb ik een bezoek gebracht aan Kirgizië.
Sinds een jaar of vijf maak ik ook tassen. Daarvoor gebruik ik allerlei materialen. Eerst alleen oude fietsbanden, later leer, kunststof en gerecyclede materialen, zoals rubber en brandweerslang, al dan niet in combinatie.
Ik heb er veel plezier in mij nieuwe werkvormen eigen te maken en deze creatief te combineren tot bruikbare en draagbare voorwerpen.

 

 

 

Even een terugblik op de expositie van vorig jaar?