De Bergse muziekuitgeverij Boomclap Publishing organiseerde afgelopen zaterdag een drum clinic van het nieuwste lid van ‘Slagerij van Kampen’: Olaf Fase.

 

Het Zwijnshoofd had de theaterzaal ter beschikking gesteld en dat was maar goed ook want het was behoorlijk druk. Zowel geroutineerde drummers als wel de jongste leerlingen hadden zich tijdig in de zaal gemeld en wachtten vol spanning wat komen ging. Dat was dus behoorlijk veel toen Olaf vertelde over motoriek, ritme, oefening, hoe je een verhaaltje omzet in muziek en nog veel meer. Er werd geoefend en gediscussieerd en na afloop kon je gerust spreken van een uiterst geslaagd eerste evenement dat door Boomclap Publishing georganiseerd werd.

Bladmuziek voor slagwerkgroepen, dat is wat Boomclap Publishing biedt en ze tonen daarmee dat ze gek zijn van slagwerk. Om het slagwerk meer onder de aandacht te brengen introduceerden ze met veel plezier Olaf Fase, een kanjer op dit gebied.

Olaf Fase, is het jongste lid van de groep Slagerij van Kampen waar hij sinds 2014 deel van uit maakt. Maar voorheen was hij betrokken bij muzikanten als Laura Jansen, Danny de Munk, Waylon, Nielson en nog veel meer. Emotie is erg van invloed op de manier waarop je drumt. Deze jonge muzikant werd gevraagd om voor te doen hoe je drumt als je in de put zit. Alleen al de terneergeslagen houding sprak boekdelen en toonde het punt dat Olaf wilde maken.

Veel van de jongere drummertjes hadden hun stokjes meegenomen, wachtend op een kans om te tonen wat zij wel niet konden. Ze waren vol aandacht voor de meester. Olaf daagde de drummers uit om zelf met een verhaaltje te komen waaraan je later middels je drumsolo uiting aan kon geven. Het leidde al snel tot allerlei interessante ideeën. De tijd is al lang voorbij dat alleen jongens drummer willen worden. Ook de meisjes zijn stoer genoeg om al erg jong de drumstokjes op te pakken. Ze zijn daarbij ook heel enthousiast.

Alle drummers kunnen tellen! Maar is dat ook wel zo. Er werd van 1 tot 13 geteld en telkens moest je dat aantal tellen ‘naspelen’. Het bleek best moeilijk om het juiste aantal tellen te drummen en er vielen dan ook best wat mensen af. Zo maar in het luchtledige met je stokjes slaan is niet voldoende. Met papier werden denkbeeldige trommels geplaatst bij linker- en rechtervoet. Vervolgens ging het er om dat je de juiste trommel kon vinden bij een afwisseling van slagen en trommels. Olaf Fase leeft en ademt slagwerk. Vol passie liet hij het publiek zien hoe je heel snel van drums wisselde, een ander ritme aanging of hoe hij emotie in zijn slagwerk bracht. Daarnaast nam hij ruim de tijd om iedereen zijn of haar vraag te laten stellen.

Voor dat iedereen na afloop met een heel tevreden gevoel afscheid nam was het natuurlijk eerst tijd om met de hele groep samen met de meester Olaf Fase op de foto te gaan. Het was een hele leuke en vooral informatieve middag.