De Commissie Sportverkiezingen van de gemeente Bergen op Zoom heeft 19 sporters en teams genomineerd voor een titel op het 40e Rabobank Sportgala Bergen op Zoom. De zes commissieleden moesten hun keuze bepalen uit de meer dan 50 aanmeldingen die de afgelopen maand zijn binnengekomen. 

 

 

De genomineerden zijn:

 

Sportman 

 

Rico Verhoeven (27)

Verhoeven uit Halsteren is sinds 2004 actief op professioneel niveau. De laatste jaren is hij een vaste gast op het Sportgala. Dit is zijn derde nominatie voor de titel Sportman van het jaar. In 2013 en 2015 mocht Rico zich ook al laten kronen tot sportman van het jaar. In 2013 werd hij Glory Heavyweight World Champion. Op 9 september jl. prolongeerde hij deze titel en heeft deze nu sinds 2013 in zijn bezit. 

 

Peter Goossens (38)

Dit sportjaar werd Goossens voor de 10e keer Nederlands kampioen in Katame-no-kata en Europees en Nederlands kampioen Judoshow. De judoka van Sportschool Shintai is succesvol judocoach en is daarmee doorgedrongen tot de top drie coaches van Nederland. Goossens is genomineerd voor judocoach van het jaar.

 

Wessel Geertse (15)

De jeugdige speler van Jeu de Boulesvereniging Petangeske behaalde de afgelopen 5 jaar 4 nationale titels binnen. Dit jaar werd hij 1e op het Nederlands Kampioenschap bij de jeugd in twee disciplines het doubletten en tripletten. Op grond van deze prestaties mag hij Nederland vertegenwoordigen op het EK in Monaco. 

 

Sportvrouw

 

Anouk Prop (16)

De atlete van AV Spado werd dit jaar Nederlands kampioen estafette op de 4 maal 800 meter en behaalde met een 2e plaats op de 800 meter in- en outdoor en 8e plaats op de 1500 meter mooie resultaten binnen. Samen met haar teamgenoten werd een 44 jaar oud clubrecord met een halve minuut verbeterd. Met top 3 prestaties leverde zij een enorm aandeel aan de promotie van het Dames 1 team en werd met het B-juniorenteam 2e van Nederland. Op de jaarranglijst staat zij 6e op de 600 en 800 meter en 12e op de 1500 meter. 

 

Ellen Walrave (18)

Op het Europees kampioenschap voor beloften (18/22 jaar) haalde Walrave op het onderdeel precisieschieten petanque een mooie zilveren plak. Zij maakt deel uit van het wedstrijdteam van Jeu de Boulesvereniging Petangeske dat promoveerde naar de top divisie. De studente maakt deel uit van het Nationale Vrouwen Beloften Selectie van de Nederlandse Jeu de Boules Bond en ontving dit jaar voor het gehele collegejaar de topsportstatus bij Erasmus Sport. 

 

Bregje van Tongeren (16)

De danseres van Boogie Down is al jaren Europese en wereldtop in het Streetdance. Van Tongeren werd het afgelopen jaar Europees kampioen solo en samen met haar danspartner ook bij het duo hiphop dansen. Zij is zeer bekwaam in verschillende dansstijlen binnen de hiphop. In 2014 werd Van Tongeren samen met haar dancepartner Ylin Fortuijn al verrassend Sportploeg van het jaar.  

 

Sportploeg

 

Jeu de Boulesvereniging Petangeske

Het 1e team van Petangeske presteerde het afgelopen seizoen uitstekend. De jeu de boulers pakten op overtuigende wijze de titel in de 2e divisie. Het kampioenschap gaf recht op promotie naar de Top divisie in Nederland. Een competitie met de beste acht teams van Nederland. In de Nationale Petangue Competitie 2015-2016 pakte het zij direct de koppositie en zijn daarmee echt Nederlandse top. Het team bestaat uit een mix van jonge spelers, waaronder spelers die tot de Nederlandse top behoren en wat oudere spelers.

 

Damesteam AV Spado

Het senioren damesteam van AV Spado promoveerde afgelopen seizoen naar de 1e divisie. Het op één na hoogste niveau in Nederland. Een uitzonderlijk goede prestatie aangezien het groot deel van de atletes nog junior zijn. Door deze prestatie heeft AV Spado nu een heren- en damesteam in de 1e divisie.

 

Judoteam Sportschool Shintai

Het judoteam van Sportschool Shintai met Peter Goossens, Hans  van Raak, Jelle van Roosendaal en Ennio Mertens haalde het afgelopen jaar veel prijzen op en boekte daarnaast nog mooie resultaten. Op het Nederlands Kampioenschap werden zij 1e in het Kame-no-kata en 2e in het Nage-no-Kata. Op het Wereldkampioenschap, waaraan 26 landen deelnamen, haalde zij een mooie 6e plaats. Tijdens de Europese kampioenschappen vielen zij net buiten de prijzen. Van de 27 deelnemers werden zij vierde.  Op het Marcel Claus Kata Tournement verdienden zij een zilveren medaille. 

 

Sportman/sportvrouw/sporter(s) met een beperking 

 

MHC Tempo LG1

Het gezellige hockeyteam werd afgelopen seizoen in de hoogste klasse voor de 8e keer Nederlands kampioen op het veld. Daarnaast behaalde de hockeyers, waarvan sommige spelers er al vanaf de oprichting bij zitten, ook in de zaal het landskampioenschap. Ook op het prestieuze toernooi van de Dirk Kuytfoundation was het team de grote winnaar. Zij hebben dus in seizoen 2015-2016 alles gewonnen wat er maar te winnen viel bij het LG hockey. In het team zitten ook een aantal Belgische spelers.

 

Christ van Wijk aanmoedigingsprijs 

 

Amy de Bruijn (9)

In december vorig jaar werd zij gekroond tot regionaal kampioen veldrijden. De talentvolle wielrenster prolongeerde in januari haar Nederlandse titel veldrijden. In mei werd zij districts (regio) kampioen op de weg in Kapelle. In juni verdedigde de Bergse haar nationale trui op de weg. Een week voor dit kampioenschap brak zij haar hand. Toch wist zij haar voorwiel nog als 6e over de streep te drukken. In oktober werd zij 2e op het NK mountainbiken. Zij wordt binnen de vereniging gezien als de nieuwe Marianne Vos en haalde ook vorig jaar op het Sportgala een nominatie binnen. 

 

Bas Leyte (15)

De basketballer van de WBB Giants heeft een succesvol jaar achter de rug. Als teamcaptain van U16 werd hij topscoorder en toprebounder. Op het  Beijing International Youth Basketball toernooi werd hij uitgeroepen tot Most Valueable Player (MVP) en werd opgenomen in Jong Oranje. Met zijn 14 jaar was hij de jongste debutant in de geschiedenis van Heren 1 van WBB Giants Ook internationaal is zijn talent opgemerkt. Hij werd geselecteerd voor een internationaal team dat deelnam aan vooraanstaande jeugdtoernooien in de Verenigde staten en kreeg de kans om te gaan studeren aan de  prestigieuze Basketball Academy  op Gran Canaria in Spanje.  

Sam Vermaat (11)

De snowboarder van het Rookieteam van de Nederlandse Ski Vereniging werd 2e op de Dutchcup Snowboarden overall. De sneeuwliefhebber werd op de onderdelen Snowboarden Laax Big Air en Laax Slopestyle onder 12 Nederlands Kampioen. Zes jongens zijn geselecteerd voor het Rookieteam, waaronder dus ook Vermaat. Hij kreeg daarmee een Beloftestatus van het NOC NSF. 

 

Seniorsporter(s) van het jaar 

 

RTC De Pedaleurs

Willem Goossens, Mario van de Boom, Cees Schoutens, Peter Winkelhuizen en Piet de Boef geven met veel enthousiasme mountainbike clinics aan leerlingen van het Rijksscholengemeenschap. Het vijftal is daarmee – zeker gezien hun leeftijd - een voorbeeld en inspiratie voor de jeugd. De leerlingen doen dat soms met frisse tegenzin, maar juist dan is het voor de Pedaleurs een enorme voldoening als de scholieren na een uurtje gillend van plezier een heuvel af fietsen. In november alleen al worden 11 clinics aan de leerlingen van het Rijks gegeven. De vijf worden soms aangevuld met andere Pedaleurs, maar heeft de meeste kilometers op hun fietscomputer staan.

 

Mike de Bruijn (57)

De Bruijn van MHC Tempo speelt al hockey vanaf zijn 13e jaar. In al die jaren is zijn fanatisme voor het hockeyspel niet afgenomen. Ook op 57-jarige leeftijd (26 november wordt hij 57) is hij nog erg fanatiek. De Bergenaar traint en speelt nog steeds regelmatig als linksachter in het Heren 1 team van MHC Tempo. Het team waar hij debuteerde op 16-jarige leeftijd. In en bij Breda heeft hij nog een periode in de hoofdklasse gespeeld. Zijn sterke punt is het simpele spel dat hij beheerst. Hij geeft rust in het spel en geeft zich maximaal. Dat vraagt hij ook aan zijn teamgenoten. Binnen H1 coacht hij de jonge garde en is daarnaast coach van de A junioren en voorzitter van de vereniging.

 

Riet Lint (73)

De atlete geeft ondanks haar hoge leeftijd nog steeds training aan leden van AV Spado. Zij werd lid van Spado in1958. Al meer dan 40 jaar is zij trainster. Nog steeds staat zij iedere dinsdagmorgen voor een groep dames atleten van 45 tot 82 jaar oud en is zij door haar club uitgeroepen tot lid van Verdiensten

 

Sportvrijwilliger

 

Cor Meesters

Meesters is sinds 1952 lid van Turnvereniging UdI. Al vrij snel ging hij ook aan de slag als assistent trainer bij diverse turngroepen. Na zijn actieve carrière als turner heeft hij ook jarenlang in de regio aspirant trainers opgeleid zodat ze als gediplomeerd (assistent) trainer bij hun vereniging aan de slag konden. Nu zelfs op 71-jarige leeftijd geeft hij nog twee keer per week training. Op woensdagavond geeft hij extra training aan selectiemeisjes t/m 12 jaar, en op donderdagavond traint hij de springgroep vanaf 12 jaar. Met deze groep doen ze mee aan nationale wedstrijden. Tijdens zijn carrière als trainer heeft hij diverse dames en heren getraind die op nationaal en internationaal niveau hebben geacteerd of nog steeds doen. Met als Hoogtepunt Stefan Raats die diverse nationale titels heeft behaald met turnen en spring-turnen.

 

Rinus Knopjes 

Knopjes is al 53 jaar lid van AV Spado, was meer dan 50 jaar trainer en bekleedde binnen de vereniging vele functie. Hij was  coach, leider, bestuurslid, lid van verdienste, stagebegeleider voor jonge trainers,  begeleider en chauffeur, masseur, meer dan 50 jaar jurylid,  bijna 20 jaar kantine en clubhuisbeheerder, bouwpastoor bij verbouwing clubhuis. De 73-jarige Spadoman heeft bijna al zijn vrije tijd aan SPADO opgeofferd. Hij heeft een zeer grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en het niveau van de club die nu méér dan 1000 leden telt. 

 

Ruud Brugmans 

De vrijwilliger van S.V DOSKO is sinds 2000 actief binnen de vereniging. Hij was 12 jaar jeugdleider en 14 jaar lid van de jeugdcommissie. De Doskoaan organiseerde jeugdtoernooien en andere activiteiten. Is penningmeester Stichting Clubhuis, lid van het hoofdbestuur, begeleider scheidsrechters en neemt zelf ook regelmatig bij de jeugd en senioren de fluit ter hand. Brugmans is naast dit alles ook nog ‘manusje van alles’.   

 

Breng uw stem uit!

Het 40e Sportgala vindt plaats op 16 december in Theater De Maagd. Het is mogelijk om vanaf 18 november tot 10 december een stem te geven aan de genomineerden op www.sportgalaboz.nl. De stemming van het publiek telt voor 1/7 mee met de uitslag, dus kan van doorslaggevende invloed zijn! 

 

Gratis toegang

De presentatie van het gala is in handen van het Zuidwest tv-duo Sanneke van den Boom en Doniek Franken. Het gala wordt ook live uitgezonden op Zuidwest TV. Na afloop is er een gezellige afterparty in het theatercafé. Het Sportgala is gratis toegankelijk. Feestelijke kleding wordt op prijs gesteld.