Ze noemden het dit keer versie 2.0 en het was meer dan slechts een ‘try-out’.

 

Nee, de Cultuur Carrousel van afgelopen weekend was meer een ode dan een voorbode aan datgeen wat het komende culturele seizoen in Bergen op Zoom allemaal te bieden heeft. Oragnisatie De Lions Bergen op Zoom koppelden er ook dit jaar weer een goed doel aan: ‘Stichting De Vrienden van Hospice Bergen op Zoom’.

‘Een Bek vol Tanden’ staat voor improvisatie theater. Ook bij deze Cultuur Carrousel werd het publiek hierin meegezogen, sterker nog, ze werden onderdeel van de opvoering. Mensen werden verzocht woorden en opmerkingen te noemen die vervolgens een rol speelden in het spel.

Haar naam is Jolanda Bazen en zij is de zangeres van het duo Luizter. In een spannend verhaal nam zij ons mee door het afgelopen jaar. Een lach en een traan drongen zich op, zeker als zij ter ondersteuning van het moment een gepast gekozen lied bracht. Je kon dan ook een speld horen vallen in de zaal van Vestzaktheater Het Zwijnshoofd. Het tweede lid van Luizter is de pianist / zanger Jörgen Versteeg. Vorig jaar debuteerden ze nog op de Cultuur Carrousel. Ze brachten het publiek in vervoering dus mochten zij dit jaar niet ontbreken. Het is magisch hoe dit duo van iets heel kleins iets magischs mooi kan maken.

Het programma van Cultuur Carrousel kende dit jaar maar liefst vier locaties: De theaterzaal van het CKB, Vestzaktheater de Maagd, Evenementenzaal De Stoelemat en Gebouw T.  Het woord Cultuur is in Bergen op Zoom gelukkig heel ruim genomen met big bands, intieme duo’s, koren, rockbands, moderne dans, improvisatie theater en nog veel meer.

Het begint in Nederland steeds grotere vormen aan te nemen en de populariteit groeit: Dans. In De Stoelemat werd een moderne dans gebracht die alle aandacht van het publiek trok. Tere mooie bewegingen werden afgewisseld met snelle sportieve danspasjes en het paste allemaal perfect op de goed gekozen muziek; een publiekstrekker dus!

Hendrik Boot was in De Stoelemat de opperspreekstalmeester zoals dat Dennis van Tilburg in het Zwijnshoofd was. Met veel verve kondigden zij alle artiesten aan en wisten tussendoor te vermelden dat deze hele introductie van het komende cultuurseizoen ook het goede doel bediende.

Een project noemden ze het toen ze in 2014 met dit concept kwamen. Ondertussen heeft ‘Laaiend Vuur’ reeds zijn sporen verdiend als een hele toffe ‘De Dijk Tribute Band’. De artiesten komen uit allerlei andere bekende bands en hebben hier hun gezamenlijke ‘ei’ gevonden. Maar het is dan wel een ei waarbij elk publiek uit z’n dak gaat.

Manfred van de Kreeke is momenteel het best gekend als frontzanger van de Coverband ‘Plein 13’.  Maar zijn tomeloze energie vraagt altijd naar meer. Het is dan ook niet gek dat hij in het project ‘Laaiend Vuur’ stapte.  Een band waar we dit seizoen nog veel van gaan horen.

Het publiek was toch in grote getale op komen draven. Het gekochte kaartje was immers voor een goed doel en het bood je een hele middag amusement. Daarbij komt dat je nu al live kunt meemaken wat er verderop in het seizoen allemaal te kiezen is. Wat altijd heel leuk is met dit soort dagen is het feit dat de artiesten zich zo met het publiek mengen. Per locatie zijn er een aantal voorstellingen dus is het logisch dat er veel artiesten een hele middag aanwezig zijn. Als publiek kun je ze aanraken, aanspreken en zo in den lijve ondervinden wie en hoe ze nu zijn.

Cultuur in optima forma, een werkelijke Carrousel, dat is wat de initiatiefnemers ‘Lions van Bergen op Zoom’ in gedachten hadden en dat is precies wat de deelnemende locaties Theaterzaal van het CKB, Gebouw T, Evenementenzaal De Stoelemat en Vestzaktheater Het Zwijnshoofd voor elkaar brachten. Het aanbod van artiesten  was werkelijk heel ruim te noemen en met name iets als de moderne dans die De Stoelemat op het podium bracht voldeed aan werkelijk alles: Schitterende pakkende muziek, muziek in hele mooie tedere lijnen, dan weer harde haast gedrilde pijnlijke bewegingen, harmonieën in samenvloeiende bewegingen en vooral veel passie. De opkomst van het publiek was groot te noemen en de loftrompet werd menig maal gestoken. ”Dit is werkelijk mooi. Je krijgt zo van heel veel voorstellingen een indruk. Dat is een stuk gemakkelijker kiezen dan uit de folder.” Vertelde een dame uit Hoogerheide mij. Het weer zat ook mee want een aangename temperatuur met een zonnetje deed je vanzelf van de ene naar de andere locatie lopen.