EenWonderlijkAvontuur - Dit keer krijgen we nieuws van Marc Kerkhofs in onze rondgang "wat gebeurde er met de auteur na de lancering van  zijn / haar boek op een Boek10 dag van Godijn Publishing". 

Boek10 is een initiatief van Godijn Publishing te Hoorn. Het is een droom van Elly Godijn zelf om een groep auteurs, in wiens talenten zij vertrouwen heeft, het voetlicht te bieden middels de gezamenlijke lancering van hun boek.  Aanstaande 29 september is het alweer de vierde editie van Boek10, en dat 10 auteurs hun nieuwe pennenvrucht aan het publiek mogen presenteren; ook dit keer in het Theater te Hoorn. Wij van BoZinBeeld.nl / WestBrabantinBeeld.nl waren benieuwd hoe de auteurs van de vorige drie edities deze dag nu eigenlijk ervaren hebben en waar ze nu mee bezig zijn. In deze serie interviews met de schrijvers geven we jullie als lezer een inkijkje in hun leven. Aan het woord: Marc Kerkhofs

Boek10, de lancering van je boek. Hoe heb je die dag ervaren?

Vanaf het moment dat ik thuis vertrok met mijn vrouw naar Hoorn, waar de lancering plaatsvond, totdat ik ‘s avonds laat weer thuis kwam zat ik heel de dag in een speciale flow. De hereniging met de andere auteurs, de zenuwachtige spanning achter de coulissen, de kennismaking met talloze bloggers en recensenten … Het was één groot avontuur waar ik regelmatig met veel plezier op terugkijk.

 

Wat waren de reacties van je achterban, zoals vrienden, familie, collega’s?

Vrienden, familie en kennissen vonden het fantastisch. Reactie van een vriend des huizes: “hé, nu heb ik een echte schrijver in mijn vriendenkring!” Ik vind het vooral fijn dat ik kan bewijzen dat het geen gril van me is, maar het resultaat van een lang gekoesterde droom: uitgegeven worden bij een echte uitgever. Vooral voor mijn vrouw vind ik die bevestiging fantastisch. Zij is degene die me voortdurend bij de les en achter de schrijftafel hield.

 

Hoe werd je de volgende dag wakker en kun je je gevoelens onder woorden brengen?

De volgende dag was het facebookdag! Er kwamen heel veel reacties van aanwezigen die het over één ding eens waren; het was een perfect geslaagde dag. Ook onderling met de medeauteurs werd er flink nagekaart. Iedereen had het reuze naar zijn zin en genoot blijkbaar na, al waren we kapot, de day after … Tja, er is ook een beetje een postnatale, hè. Wat nu? De recensies afwachten, wat gaat mijn boek doen? De lancering was één ding, het nagelbijten nam een aanvang.

 

Wat voor invloed heeft de lancering gehad op jou als persoon? Zijn er dingen veranderd?

Wat er voor mij veranderd is? Dat ik schrijf met een doel voor ogen: uitgeven! Het geloof dat Godijn in me heeft als schrijver maakt dat ik gedisciplineerder ben, dat ik mezelf serieuzer neem. Per slot van rekening, hoeveel plezier je ook hebt in het schrijven; je wil  op het eind dat anderen het ook lezen. Dat die mogelijkheid er nu is, geeft een extra dimensie aan je schrijverschap. Zo ervaar ik het tenminste.

 

De Boek10 lancering is een behoorlijk traject, van de ondertekening van je contract, tot het voorstellen aan het grote publiek. Hoe heb je dit ervaren en wat was voor jou persoonlijk het meest opmerkelijke?

Dat is inderdaad een afgetekende periode: van de ondertekening van het contract tot de lancering. Vanaf dat eerste moment was er een open lijn tussen de uitgever en mij. Je wordt nauw betrokken, bij alles. De keuze van de cover, uiteraard, het bespreken van de NUR-code, lettertype, inspringen, noem maar op. Erg boeiend en zeer leerrijk. Constant sparren. Het virtueel contact met de andere auteurs die in hetzelfde schuitje zaten, maakte dat er een warme collegialiteit heerste. Het opmerkelijkste in die periode voor mij? Hoe een ideetje uiteindelijk resulteerde in een heus boek, tot in de details bijgestaan door een betrokken uitgever.

 

Welke mijlpalen heb je inmiddels behaald, welke bijzondere momenten wil je met ons (het publiek) delen?

Een week na de lancering had ik mijn allereerste signeersessie, gelukkig samen met enkele auteurs (Sonn Franken en Fiona Hack). Daarna kwamen er enkele aanvragen voor interviews. Maar het bijzonderste moment was de eerste recensie van een (strenge) recensent die me vier sterren gaf. Nou, dat zit je wel even op een wolk. Er liggen nog signeersessies in het verschiet en ook bijeenkomsten met de uitgever en de andere auteurs om van alles en nog wat te bespreken. Daarvoor zat ik op m’n eentje te pieren, nu behoor ik tot een collectief dat iets wil bereiken. Niet slecht: mijn leven ziet er anders uit, nu.

 

Hoe voelt het nou om een Boek10er te zijn?

Zoals ik net zei: deel uitmaken van een enthousiast schrijverscollectief. Ik durf ieder boek van eender welke Boek10 auteur blindelings aanbevelen omdat ik weet wat ze op grond van hun intrinsieke kwaliteit door de uitgever zijn geselecteerd. Het geeft telkens een speciaal gevoel als ik de andere leden van de Godijn-familie ontmoet. En daarbij: een Boek-tiener … dat klinkt als mijn tweede jeugd …

 

Wat vind je de meerwaarde van het behoren tot een club van 10, Boek10 en het feit dat je nu bij de stal van een echte uitgever behoort?

Dat je als auteur serieus genomen wordt door zowel de uitgever als je collega’s. Dat je bij ieder proces van manuscript tot boek bij de hand genomen wordt ( en niet bij de neus). Dat je ervaringen kan uitwisselen, raad kan vragen en sparren met je collega’s. En, tenslotte, dat het GP logo op je boek een kwaliteitslabel is. Godijn trekt hard aan de kar. Daar deel van uitmaken is … speciaal.

 

Zijn je dromen veranderd sinds Boek10 en kun je ons daar meer over vertellen?

Mijn uiteindelijke droom is regelmatig een worp te doen in de vorm van een boek. Sinds Boek10 is dat geen onbereikbaar doel meer. Ik deed mee aan schrijfwedstrijden, gaf mijn eerste boek uit  bij POD-er Boekscout en nu zit ik bij een heuse uitgever. Mijn parcours tot nu toe lijkt weloverwogen, maar was dat niet. Ik had in ieder geval nooit gedacht dat ik mee zou maken wat ik nu meemaak. Ik leef nu zowat de droom.

 

Wat zijn je volgende plannen?

Schrijven, mijn boek promoten, brainstormen met de uitgever en de collega auteurs om evenementen te organiseren of op te luisteren met onze doorluchtige aanwezigheid!  Alle gekheid op een stokje: werken. Werken aan wat reeds werd uitgegeven en aan wat nog eventueel uitgegeven moet worden. De drive is er, de mogelijkheden zijn er. Gewoon, voortdoen.