Jan Luysterburg is afkomstig van De Zuidgeest, of wel de ‘ouwe tol’. Tussen 1980 en 1994 was hij actief als tonprater. Toen ergens halverwege de ‘90er jaren de voorzitter van de Heemkundekring hem vroeg mee te werken aan één van de werkgroepen, werd het vuurtje pas echt ontstoken.


Mijn aandacht is in ieder geval gewekt; tijd dus voor een nadere kennismaking. “Het leek me zeer interessant mee te werken met de werkgroep die zich bezig hield met het dialect.”. Het leverde het woordenboek ‘Dialecten in het Zuiderkwartier’ op. Wat zich nu ontvouwt is een zoektocht naar het Brabantse dialect. De volgende stap was het boek ‘Zegswijzen in het Zuiderkwartier’, een boekwerk dat spreekwoorden en uitdrukkingen vangt. De presentatie is in maart 2012 waarbij eregasten Michel de Koning, Cor en Jos Swanenberg, drie toppers als het gaat om het Brabantse dialect. Helaas is Michel de Koning vorig jaar augustus overleden. Cor Swanenberg neemt het op zich om het boek waaraan Michel bezig was af te ronden. Daarbij roept hij de hulp in van Jan Luysterburg. Het wordt uiteindelijk: ‘Streektaol West-Brabaont’. Op de vraag aan Jan wat hem nu zo naar het dialect trekt, antwoordt hij:”Streektalen zijn natuurlijk ontstaan, daar waar een officiële taal eigenlijk uit een set met afspraken bestaat. Mensen kunnen zich dikwijls veel beter uiten in hun eigenlijke natuurlijke taal, zeker als het om emoties gaat”. Dan krijgen we een discussie over een mogelijke verpaupering van de dialecten, waarbij ik aangeef dat het misschien wel minder wordt. “Dat klopt aan de ene kant omdat bij voorbeeld oude voorwerpen waarop woorden gebaseerd zijn, verdwenen zijn. Dan raakt het ook uit de spreektaal. Maar onderzoek van professor Jos Swanenberg toont aan dat dialect evolueert. Het ‘moderne’ Brabants bevat ook woorden uit het Turks, Marokkaans of Antilliaans, maar alles met een onmiskenbare Brabantse inslag die door de moderne jeugd gebezigd wordt”. Dan komen er nog meer boeken aan de orde waaraan Jan zijn medewerking heeft verleend. Het mondt uiteindelijk uit in de vraag of hij toe wil treden tot het bestuur van de Heemkundekring. Dit alles met de bedoeling om hem per 21 april tijdens de Algemene Ledenvergadering tot voorzitter te kiezen. En zo is de cirkel rond, van de voorzitter die om zijn medewerking vraagt tot het moment dat hij z’n hamer overdraagt aan Jan. En daar is hij in goede handen, want als er één ding blijkt uit ons gesprek is dat Jan Luysterburg een echte bewaker en promotor van het Brabantse Erfgoed is.

Tijdschrift ‘Brabants’ zoekt ondersteuning

De crisis treft vooral veel subsidies. Het Kwartaal tijdschrift Brabants heeft daar erg onder te lijden. Om de toekomst zeker te stellen heeft het sponsors nodig, of simpelweg meer abonnees. Neem contact op met Jan Luysterburg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opdat het tijdschrift (4 stuks p/j van 48 pagina’s inclusief cd’s) voor de toekomst gewaarborgd blijft. Velen gingen u al voor. Ook bij andere vragen staat Jan ter uwer beschikking.