Laatste Rit van het jaar? Het gaat al weer rap naar eind oktober en dus staat de winter al weer haast voor de deur.

 

Dat betekent voor velen het einde van het motorseizoen. Café Die Twee organiseert rond deze tijd altijd de Pieperdepieprit voor motoren van allerlei merken en met mensen van overal. Het is altijd een erg gezellige tocht.

Het was Karin Hibma die me attent maakte op deze tocht. Dus haastte ik me om tijdig bij Die Twee te zijn. Immers, het was om 12 uur verzamelen en om 1 uur vertrekken. Het was prachtig om de deelnemende motoren één voor één aan te zien komen. De groep groeide dan ook gestaag en iedereen werd enthousiast begroet door diegenen die er al waren.

Het doet wat met je: oude Harley Davidsons. Het geluid, de vormen, als er eentje voorbij komt dan kijkt iedereen om. Zeker als het exemplaar een oudje is die je zo terugplaatst in de tijd van de 2e Wereld Oorlog. Ook aan deze rit deed een behoorlijk oude Harley mee. Zelfs de kleuren deden denken aan vervlogen tijden en dit was wel een heel fraai exemplaar.

Het maakt eigenlijk niet uit wat voor merk motor je rijdt. Zet een aantal motorliefhebbers bij een stel geparkeerde motoren en iedereen praat over zijn of haar tweewieler. Als motorrijders elkaar ontmoeten hebben ze altijd gespreksstof, dat zijn immers hun ‘fietsen’. En er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken op zo’n vehikel want dikwijls zit er wel iets ‘eigens’ aan.

Café Die Twee bereidt zijn evenementen altijd terdege voor. Zo is er altijd wel een bezemwagen die de stoet motorrijders begeleidt. Dat was ook nu weer het geval in de vorm van een stoere krachtige truck met een speciale aanhanger voor het vervoer van motoren. Mocht er iemand met panne stranden, dan kan hij altijd ter plekke geholpen dan wel meegenomen worden.

Het was duidelijk te zien dat iedereen zin in de rit had. Dit keer zou men om te beginnen eens richting Tholen gaan. Het weer zag er lekker uit, het was droog en het voorspelde deze zaterdagmiddag droog te worden. Als de mannen en vrouwen op het eind van de middag zouden terugkomen stond er een lekkere warme pot op hen te wachten om weer aan te sterken.

Nog even allemaal een bak koffie terwijl er ook een hoop kijkers waren. Een oudere buurvrouw uit de straat stond net voor de open deur op een vriendin te wachten die vroeg wat er opdeed? Het antwoord was:”Ja, prachtig he? Dat doen ze een paar keer per jaar hier. Het is altijd hartstikke leuk en er rijden hele mooie motoren mee hoor!”

De opmerking over hele mooie motoren klopt wel. Allerlei soorten en maten, allerlei kleuren en merken. De meesten ook spik en span in de mooiste uitvoeringen zoals deze zware Harley Davidson waar de eigenaar ook behoorlijk trots op was:”Je mag er best een foto van maken hoor.” En dat deed ik dan ook want het was een bijzonder fraai exemplaar.

Het was 1 uur geweest en de roep klonk al:”We gaan vertrekken!” Iedereen deed zijn jas extra dicht, de helm op en draaide het contactsleuteltje om. Een zwaar gebrom vulde de straat en er formeerde zich een nette groep van zo’n dertig motoren voor de start. De jaarlijkse Pieperdepiep Rit ging dan eindelijk van start onder het afscheid van behoorlijk wat omstanders.