Bergen op Zoom - Graag berichten we u over enkele wetenswaardigheden vanuit Jeu de Boules Vereniging  Petangeske in Bergen op Zoom. We vinden het fijn om u  van tijd tot tijd wat bij te praten over gebeurtenissen bij onze vereniging.

Binnen nu en enkele weken worden onze NC-teams in nieuwe kleding gestoken, de oude was echt aan vervanging toe.  Deze NC-teams, 7 stuks met ieder 3 spelers, vertegenwoordigen onze vereniging binnen de Nationale Competitie, waarvan twee teams op het hoogste niveau.

Ons beste team levert niet alleen hier prachtige resultaten, maar behoort tot de beste 8 teams van Nederland. Tijdens de laatste Masters de Petanque, in februari jl., behaalde ze de 2de plaats. Helaas kwamen ze 1 puntje te kort, om namens Nederland te worden uitgezonden naar de Wereldkampioenschappen in Tahiti.

Onze teams kom dan ook je met grote regelmaat tegen op grote petanquetoernooien.

De nieuwe, flitsende en goed passende kleding komt dus zeer van pas. Mogelijk gemaakt door een mooie bijdrage van Plugro uit Bergen op Zoom, een bijdrage van de vereniging en natuurlijk van de spelers zelf. Nog een paar weekjes en de 21 spelers en reserve kunnen in hun nieuwe outfit acte de présence geven.

Zeer de moeite waard is het om ook te vermelden, dat een 6/7 tal spelers van Petangeske binnen de Nederlandse selecties spelen. Dit doen zij op verschillende niveaus en om die reden worden zij regelmatig uitgezonden naar grote nationale en Internationale toernooien.

Waar we u ook graag over informeren is het komende grote internationale toernooi dat in Bergen op Zoom plaats vindt in het laatste weekend van augustus, het “Brabantse Wal Masters”.  Dit wordt inmiddels de 16e editie. Het is begonnen als ‘Markt Toernooi’, daarna is er enkele jaren op Kijk in de Pot gespeeld als “Kiek Toernooi” en nu terug op de thuisbasis bij sportpark Rozenoord als ‘Brabantse Wal Masters’.

In dit weekend -29, 30 en 31 augustus- vinden er maar liefst 4 verschillende toernooien plaats, zowel voor de recreant als voor de wedstrijdspelers. Ook hier hopen we weer veel Nederlandse en Belgische topspelers te mogen begroeten. Van dit soort Petanquetoernooien, van deze omvang zijn er maar 7 tot 8 in ons land.

We hopen dat we er ook dit jaar weer in slagen er een goed en sportief toernooi van te maken.

We houden u in de loop van dit jaar graag op de hoogte.

Jeu de Boules Vereniging Petangeske organiseert voor de 16de keer op rij een groot Petanque Weekend genaamd de ‘Brabantse Wal Masters’.

In dit weekend -29, 30 en 31 augustus- vinden er maar liefst 4 verschillende toernooien plaats, op de thuislocatie van Petangeske bij Sportpark Rozenoord.

Een Promotietoernooi op vrijdag 29 augustus; deelname is open voor iedereen, die het spel wil spelen. Dan op zaterdag 30 een Triplet- en op zondag 31 een Doublettoernooi voor de wedstrijdspelers. Hier doen gemiddeld 50 teams aan mee, wat betekent dat er 100 tot 150 deelnemers zullen zijn. Als  extra wordt er tevens op zaterdag een toernooi gehouden voor spelers van 55 jaar en ouder, de Coupe 55+, open voor alleen leden en inwoners van Bergen op Zoom.

Alles bij elkaar een boeiend spektakel, waar we veel Nederlandse en Belgische topspelers mogen begroeten. Nederlandse topspelers zeker, want dit toernooi is door de Nederlandse Jeu de Boules Bond voor een 5de keer op rij aangemerkt als een Kwalificatie Master Toernooi. Dit betekent, dat de topspelers hier ranking punten kunnen behalen, waardoor zij in aanmerking kunnen komen voor uitzending naar Europese en Wereld Kampioenschappen.

Ook op dit niveau speelt Petangeske een belangrijke rol mee. Het team Eddie Hollestelle, Ricardo Saarloos en Tom van der Voort behoort  in ons land tot de top 10. Zij zijn zeer zeker aanwezig en naast hen vele andere. Petangeske heeft meerdere spelers en speelsters die op Nationaal niveau spelen en om die reden veelvuldig op nationale en internationale toernooien te vinden zijn. Het gegeven dat dit juist onze jeugd- en de jong volwassen spelers zijn, belooft wat voor de toekomst. Het geeft ook direct aan dat de petanquesport een sport is voor alle leeftijden.

Het aantal van deze grote, aansprekende toernooien is beperkt. In heel Nederland zijn er dat 7 tot 8 stuks, reden genoeg om trots te zijn op deze prestatie en om hard te werken aan continuering hiervan.

De Brabantse Wal Masters is alweer de 16de editie van het toernooi. 16 Jaar geleden werd het eerste grote toernooi georganiseerd, dat plaats vond op de Markt, midden in het hart van Bergen op Zoom. Het was een schot in de roos op een pracht locatie. Het doel was het om het petanque spel, ook wel genoemd jeu de boules, ruim aandacht te geven. Dat we na bijna 9 jaar, deze schitterende locatie noodgedwongen moesten verlaten, had te maken met de groei van het toernooi en de veiligheid. Hierna is het toernooi een aantal jaar georganiseerd op ‘Kijk in de Pot’ en kreeg de benaming Kiektoernooi. Nu we voor het derde achtereenvolgende jaar  op de thuisbasis bij sportpark Rozenoord spelen, heeft het toernooi een nieuwe aansprekende naam gekregen: ‘Brabantse Wal Masters’.

Zoals al aangegeven, het weekend start op de vrijdagmiddag met een Promotietoernooi waar meestal rond de 80 equipes (160 personen) aan deelnemen. Deze deelnemers bestaan uit sponsoren, spelers vanuit andere verenigingen en natuurlijk eigen leden. Met een mooi zonnetje, een goed verzorgd terras, spelend in de schaduw van oude bomen en een muziekje op de achtergrond, kost het niet veel moeite je de ambiance voor te geest te halen.

Laat ons hopen dat de zon, zich ook dit jaar weer van de beste kant laat zien, dat veel spelers acte de préséance geven, maar bovenal, dat eenieder die geïnteresseerd is in een mooi en boeiend spektakel de weg weet te vinden naar het speelterrein van Petangeske aan de Beukenlaan 16a.

Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijving voor de toernooien is te vinden op onze website: www.petangeske.nl. U kunt deze info vinden onder de Evenementen – Open toernooien- Brabantse Wal Masters.

U bent dit weekend allen van harte welkom.