Jolanda Hamerslag survivor en vrijwilliger bij de SamenLoop voor Hoop

Tijdens de eerste editie van de Samenloop voor Hoop liep Jolanda Hamerslag (51) mee als survivor. Ze was ontzettend onder de indruk van het hele gebeuren, maar vooral ook van het doel waarvoor het hele evenement op 27 en 28 juni voor de tweede keer wordt georganiseerd op sportpark Rozenoord. “Voor mij alle reden om me nu ook in een heel vroeg stadium als vrijwilliger voor de Samenloop te gaan inzetten”, zegt ze.

Jolanda Hamerslag woont sinds kort in Bergen op Zoom, maar werkt al weer een tijd in het ziekenhuis Lievensberg als adviseur op de afdeling Personeel en Organisatie. “Naast mijn werk in het ziekenhuis, begeleid ik mensen op het gebied van leefstijl en voeding.” Ze vertelt dat ze via een collega met de Samenloop in contact is gekomen. “Het gesprek kwam een keer op de Samenloop, omdat ik een poster ervan gezien had en die had mijn interesse al meteen gewekt. Tot dan toe had ik er nog niet van gehoord. Mijn collega dacht dat het echt iets voor mij zou zijn, zodoende heb ik mij als vrijwilliger voor dat weekend aangemeld en ook als survivor. Ik wil me graag inzetten voor zo’n goed doel.”

Ongeloof
Ze maakt ook duidelijk waarom de Samenloop haar zo aansprak: ”Drie jaar geleden is bij mij borstkanker geconstateerd. Vooral ongeloof en onzekerheid speelden me parten. Dit kon toch niet kloppen? Nooit iets gemerkt en het komt ook helemaal niet in de familie voor. Gelukkig was het niet uitgezaaid, maar toch vanwege mijn leeftijd en de zwaarte van de tumor na de operatie bestraling en aan de chemo. Ik ben er heel goed doorheen gekomen en ben daar ook heel blij om.”

Tijdens de Samenloop wordt er stil gestaan bij alle mensen die kanker hebben of hebben gehad. “En als je daar als suvivor met vele anderen de openingsronde loopt en iedereen klapt, dan doet je dat heel veel en word je je er zo bewust van dat je er nog bent. Dan voel je het doel van de samenloop heel direct. De kaarsenceremonie is ook zo'n mooi en gedenkwaardig moment. Duizenden lichtjes voor al die mensen die de strijd niet hebben gewonnen of er nog bezig zijn”, voegt ze er aan toe.

Er was voor Jolanda dus alle aanleiding om zich nog meer in te gaan zetten voor de Samenloop. “En nu ben ik commissiehoofd van de commissie survivors en wellness, omdat ik gewoonweg meer wilde doen, dan alleen tijdens het weekend van de samenloop helpen.”  Ze hoopt dat nog veel meer teams mee gaan doen dan in 2013. “Er is heel veel geld nodig voor onderzoek naar deze afschuwelijke ziekte.”

Vrijwilligers
Ze wijst er op dat de Samenloop helemaal door vrijwilligers wordt georganiseerd, zodat elke euro naar het KWF gaat. “Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. Dat zijn ongelooflijk veel mensen. Iedereen kent mensen in zijn omgeving, die deze ziekte krijgen. Gelukkig gaan de medische ontwikkelingen snel en is de overlevingskans de laatste decennia behoorlijk gestegen.  Maar onderzoek blijft nodig en dus ook geld. Dus ik roep iedereen op om mee te doen of in ieder geval naar de Samenloop voor Hoop te komen op 27 en 28 juni”, zegt ze ten slotte.

Meer informatie over de SamenLoop voor Hoop Bergen op Zoom, www.samenloopvoorhoop.nl/bergenopzoom
www.facebook.com/samenloopvoorhoopbergenopzoom