Op Spoedeisende Hulp Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

 

 

Zaterdagmiddag 4 juli is bij de Spoedeisende Hulp (SEH) op locatie Roosendaal een patiënt binnengebracht met verdenking van ebola. Hoewel de ziekte niet is vastgesteld zijn meteen de daartoe geldende protocollen in gang gezet.

Het RIVM is ingeschakeld en na afstemming is besloten te handelen als was er sprake van ebola en alle geldende veiligheidsprocedures te hanteren. De patiënt is meteen in isolatie gebracht en later op de dag met speciaal vervoer door het RIVM naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. De Spoedeisende Hulp in Roosendaal is gesloten. Patiënten worden naar de Spoedeisende Hulp in Bergen op Zoom verwezen.

Geen contact met andere patiënten
De betrokken patiënt is met de ambulance via de ambulance-ingang op de SEH binnengebracht. Er is geen contact geweest met andere patiënten die in de wachtkamer of de Spoedeisende Hulp verbleven. Patiënt is uitsluitend op de SEH gebleven en is na de verdenking meteen in isolatie gebracht en later overgedragen aan het RIVM.
De vijf medewerkers die met de patiënt in contact zijn geweest, zijn in kaart gebracht en hebben volgens protocol instructies gehad hoe te handelen. Er is geen risico voor de rest van het ziekenhuis.

Overige patiëntenzorg
Buiten de Spoedeisende Hulp gaat de overige patiëntenzorg door zoals gebruikelijk. Ook de Huisartsenpost Roosendaal is volgens de normale openingstijden geopend.

RIVM
Over de verdere behandeling van de patiënt kan het Bravis ziekenhuis geen uitspraken doen. Zoals gezegd is er sprake van een verdenking en is gehandeld als was er sprake van ebola om het zekere voor het onzekere te nemen. Ebola is niet vastgesteld. De patiënt is zaterdag nog overgedragen aan het RIVM

 

Geen risico op besmetting
Uit de voorlopige onderzoeken is gebleken dat het risico op besmetting op de Spoedeisende Hulp en voor het ziekenhuis nihil is. In overleg met de verantwoordelijke microbioloog worden acties ondernomen om de Spoedeisende Hulp na een intensieve schoonmaak zo snel mogelijk weer open te stellen. Definitieve besluitvorming over het openstellen van de Spoedeisende Hulp zal maandagochtend plaatsvinden.