Het monument 'De liniecrosser' is gekozen tot meest levende oorlogsmonument. Dat werd bekend gemaakt op 5 mei tijdens de bevrijdingsdaglezing in de Bredase Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk.

Een jury onder leiding van gedeputeerde Brigite van Haaften, koos ‘De liniecrosser’ uit vijf nominaties van de meest bijzondere Brabantse Oorlogsmonumenten. Het monument voor de liniecrossers staat in Lage Zwaluwe, aan de oevers van de Amer. Het krijgt de Fakkel van de Vrijheid-prijs, een kunstwerk om op te hangen. Bovendien gaat er duizend euro naar Lage Zwaluwe, waarmee de herdenkingsactiviteiten worden gesteund.

Beeld
Het monument in Lage Zwaluwe herinnert aan het zogenaamde ‘liniecrossen’. Liniecrossers waren verzetsstrijders die in de laatste fase van de oorlog contact legden met het bezette gedeelte van Nederland. De grote rivieren waren frontlijn geworden. De liniecrossers legden contacten aan met de overkant. Dat deden ze om inlichtingen te verzamelen of om medicijnen, spionnen, piloten en koeriers te verplaatsen. Het oorlogsmonument is een beeld van een liniecrosser.

Herdenking
Binnen de gemeente Drimmelen worden rondom het monument veel verschillende activiteiten georganiseerd. Het staat er al sinds 1977 maar eigenlijk was er nooit een speciale herdenking. Die kwam er pas vorig jaar, op verzoek van de zoon van een van de liniecrossers. Er kwam een ceremonie op 8 november, de dag van de eerste crossing in 1944.
Schoolkinderen in Lage Zwaluwe hebben het monument geadopteerd en dragen het stokje over aan de zittende groep 8 van beide basisscholen in het dorp. Ook de gemeente Drimmelen, waar het dorp onder valt, heeft de dodenherdenking omarmd.

De prijs werd op 5 mei in ontvangst genomen door Jesse Meeuwissen, de kleinzoon van liniecrosser Martin Hoevenaar en leerling van groep 8 op de basisschool in Drimmelen.